בריטניה: 3 קציני קג"ב יואשמו ברצח ליטוויננקו
שלושת החשודים ברצח הם סוכני ק.ג.ב לשעבר, כיום אנשי עסקים אמידים במוסקבה. הם הכחישו בתוקף כל מעורבות ברצח, וטענו כי הזדהמו בעצמם מאותו חומר שבו הורעל המרגל הרוסי שמת בלונדון בנובמבר אשתקד. לבריטניה אין הסכם הסגרה עם רוסיה
הסקוטלנד יארד עומד להוציא צווי מאסר נגד שלושה קציני ק.ג.ב לשעבר החשודים בהרעלת המרגל הרוסי לשעבר, אלכסנדר ליטוויננקו, שמת בנובמבר אשתקד, שלושה שבועות וחצי לאחר שאושפז בבית חולים בלונדון - כך דיווח הבוקר (יום א') העיתון הבריטי "מייל און סאנדיי".
למקורביהּ של אלמנתו של ליטוויננקו, מרינה, נמסר כי שלושת אנשי הק.ג.ב יואשמו ברצח ובהרעלה. השלושה פגשו את ליטוויננקו שלושה שבועות וחצי לפני שמת. הצעד של הסקוטלנד יארד יחריף את המתח השורר ממילא בין לונדון למוסקבה וסביר להניח כי הקרמלין יסרב לכל בקשת הסגרה בעניין.
ליטוויננקו, שהיה בן 43 במותו, חש ברע לאחר שנפגש ב-1 בנובמבר במסעדת סושי בלונדון עם עיתונאית שטענה שיש בידה מידע על רצח אנה פוליטקובסקיה, העיתונאית שנרצחה בדירתה במוסקבה באוקטובר 2006. יום לאחר הפגישה במסעדה, התלונן ליטוויננקו שאינו חש בטוב, ואושפז בבית חולים. כעבור ימים ספורים מצבו החמיר והוצבה שמירה כבדה סביב חדרו.
יומיים לפני שמת ושעות לפני שאיבד את הכרתו, העניק ליטוויננקו ראיון לעיתון הלונדוני "טיימס", שבו סיפר כי הוא חושש לחייו וטען כי ממשלת רוסיה מעורבת באופן ישיר בהרעלתו. "זוהי ההוכחה הנדרשת לכך שאמרתי את האמת", אמר ליטוויננקו.
ליטוויננקו, שהיה קצין בכיר ב-FSB, המשטרה החשאית שהחליפה את הקג"ב, נמלט מרוסיה ומצא ב-2000 מקלט בלונדון. הוא נהפך מבקר חריף של משטרו של הנשיא פוטין והאשים את ה-FSB בניסיון לרצוח את האוליגרך הרוסי הגולה בוריס ברזובסקי. לאחרונה דרשה רוסיה מבריטניה להסגיר לידיה את ברזובסקי לאחר שאמר בראיון ל"גרדיאן" כי בכוונתו להפיל את משטרו של ולדימיר פוטין.
המתח מחריף
הצווים שיוציא הסקוטלנד יארד בשבועות הקרובים הם נגד אנדריי לוגובוי, דמיטרי קובטון ווצ'יסלב סוקולנקו. שלושת הסוכנים-לשעבר הכחישו בתקיפות כל מעורבות ברצח ליטוויננקו. הם גם טענו כי הזדהמו אף הם על ידי החומר הרדיואקטיבי פולוניום-210 שהרעיל את ליטוויננקו. השלושה הם אנשי עסקים אמידים המתגוררים במוסקבה.
לבריטניה אין הסכם הסגרה עם רוסיה, ועל כן כל משפט - אם וכאשר יתקיים - ינוהל במוסקבה בשיתוף-פעולה עם הרשויות הרוסיות. תשעה אנשי סקוטלנד יארד טסו למוסקבה בדצמבר אשתקד כדי לחקור את פרשת הרצח. הם לא הורשו לחקור את לוגובוי וקובטון באופן ישיר, אך נכחו בחקירתם על ידי משטרת רוסיה. לא הותר להם לחקור או לראות את סוקולנקו.
המתח בין המערב לרוסיה התגבר ביום שישי האחרון כשהממונה על הסחר באיחוד האירופי, פיטר מנדלסון, הזהיר כי ביחסים עם מוסקבה ניכרים "אי-הבנה ואף אי-אמון כפי שלא ראינו מאז תום המלחמה הקרה".