"הבדואים שווים רק כשהם במדים"
טענות על קיפוח מתמשך מצד הממשלה ליוו בצהריים את טקס הזיכרון לחללי העדה הבדואית בבית זרזיר: "כשאנחנו פושטים את המדים אף אחד לא מתייחס אלינו". שרת החינוך שנכחה בטקס אמרה שאינה מופתעת מהטענות:"לנו כממשלה וכמדינה יש הרבה מה לעשות, כדי שירגישו שווים"
ביום הזיכרון ה-59 לחללי מערכות ישראל, יש מי שמפנים בעדה הבדואית אצבע מאשימה כלפי המדינה והעומדים בראשה, בטענה ששיעור הגיוס לצה"ל מקרב בני העדה, ההולך ופוחת הוא תולדת כישלון של המדינה, שלא השכילה לשלב את הבדואים בחברה הישראלית.
"חייל בדואי הוא טוב רק כשהוא במדים, לא כשהוא משתחרר מהצבא וחוזר להיות ערבי מהשורה", אמר ל-ynet ראש המועצה המקומית בית-זרזיר, חסן אל-הייב, במהלך הטקס שהתקיים בצהריים (יום ב') לזכרם של החללים בני העדה הבדואית.
163 בנים שכלה העדה במהלך שנות קיומה של המדינה. הבדואים, שבחרו לקשור את גורלם עם המדינה עוד טרם הקמתה, הצטרפו תחילה לפלמ"ח – אז הוקמה פלוגה שנקראה "פל-הייב" וכהמשך ישיר לה התגייסו בני העדה לצה"ל. הבדואים מתגאים שמאז ומעולם שיעורי הגיוס לצבא היו גבוהים והם תמיד בחרו להתנדב.
מסדר הכבוד בטקס (צילום: חגי אהרון)
"זו מדינתו, חובה עלינו להמשיך ולשרת אותה, מעולם לא ביקשנו לקבל חלקת אדמה בשל כך, עשינו זאת תמיד מרצון. חבל שהמדינה לא השכילה לשלב אותנו בחברה, מדוע אין מנכ"ל בדואי? מדוע אין איש ביטחון בשדות תעופה? צעיר בדואי יכול להיות מ"פ ולפקד על חיילים, אך לא יכול לשאת לאחר מכן בתפקיד ניהול בחברה הישראלית?", שאל אל-הייב.
בשנים האחרונות מעלים הנתונים כי שיעור המתגייסים בקרב בני העדה פוחת והולך. "עם עובדות אי-אפשר להתווכח, האחוזים אכן הולכים ופוחתים ואשמה בכך המדינה שאינה מטפלת כיאות בחיילים המשוחררים, אינה מספקת להם הזדמנויות שוות. ואינה פותחת להם דלת למקומות עבודה", אמר יו"ר ארגון יד לבנים הבדואי זיאד סעדי.
לתחושות הקשות שותפים גם בני המשפחות השכולות. פתחי ח'ריב, פנסיונר של צה"ל, שדודו נהרג בלבנון ובניו כולם שרתו את המדינה בשירות סדיר, אומר היום: "אנחנו שווים רק במדים, כשאנו פושטים את המדים אף אחד לא מתייחס אלינו". ח'ריב מבקש היום להישיר מבט למדינה ולומר לה: "דווקא ביום קשה זה תתעוררו, שימו לב לבדואים".
שרת החינוך, יולי תמיר, שהגיעה לטקס הזיכרון כנציגת הממשלה, אמרה כי התחושות הללו אינן זרות לה: "אני כלל לא מופתעת, הבעיה מוכרת, ויש לטפל בשורשיה. אנו רוצים שהבנים הבדואים ימשיכו להתגייס לצבא, הם חיילים מצויינים, אך לנו כממשלה וכמדינה יש הרבה מה לעשות, כדי שירגישו שווים, זה המבחן האמיתי שלנו".