שתף קטע נבחר

 

נשיא רוסיה לשעבר בוריס ילצין הלך לעולמו

בוריס ילצין היה לנשיא הרוסי הראשון שנבחר בבחירות דמוקרטיות. תקופת כהונתו אופיינה במצב כלכלי הולך ומחמיר: אינפלציה, ירידה ברמת החיים, פשע ושחיתות. מצב בריאותו של ילצין, שסבל תמיד מבעיות שתייה, הלך והידרדר בעקביות במהלך כהונתו. גורמים רפואיים אמרו כי הוא מת מאי-ספיקת לב

נשיא רוסיה לשעבר בוריס ילצין הלך לעולמו והוא בן 76. כך מסר אחר הצהריים (יום ב') גורם רשמי בקרמלין במוסקבה. דובר הקרמלין, אלכסנדר סמירנוב, לא מסר פרטים בנוגע לנסיבות מותו. גורמים רפואיים במוסקבה טענו כי ילצין מת כתוצאה מאי-ספיקת לב.

 

ב-1991 נבחר ילצין לנשיאות בבחירות דמוקרטיות ישירות, והיה לנשיא הרוסי הראשון שנבחר בהצבעה עממית. בסוף שנת 1999 פינה את מקומו במפתיע לראש הממשלה דאז, ולדימיר פוטין, שנעשה נשיא בפועל ומיד העניק לו חנינה מכל האשמה שתועלה נגדו בעתיד.

 

מצב בריאותו של ילצין, שסבל תמיד מבעיות שתייה, הלך והחמיר במהלך כהונתו השנייה בסוף שנות ה-90, והדבר ניכר בחלק מפגישותיו הפומביות. הוא מיעט להופיע בציבור והחליף את שריו בתדירות גבוהה. שמו גם נקשר לכמה פרשות שחיתות.

 

בן למשפחת איכרים שהפך לנשיא

ילצין נולד למשפחת איכרים בכפר קטן ליד יקטרינבורג. כילד סבל מבעיות משמעת והורחק מספר פעמים מבית הספר. הוא הוסמך כמהנדס בניין במכון הפוליטכני של סברדלובסק, והחל לעבוד כמנהל עבודה באתרי בנייה, וב-1960 מונה למהנדס ראשי בבית חרושת.

 

ילצין הצטרף למפלגה הקומוניסטית ב-1961 והחל לטפס בסולם הממסד. מאז 1968 עבד כאיש מנגנון המפלגה ושנה לאחר מכן מונה לראש מחלקת הבנייה של סברדלובסק וב-1976 למזכיר הראשי של המפלגה במחוז. כך התוודע למיכאיל גורבצ'וב, שמילא באותה עת תפקיד מקביל במחוז סטברופול. שנתיים לאחר מכן היה לחבר הסובייט העליון.

 

עם היבחרו של גורבצ'וב ב-1985 כמזכ"ל המפלגה הקומוניסטית של ברית המועצות, הטיל על ילצין את תפקיד מזכיר המפלגה במחוז מוסקבה - למעשה, ראש עיריית הבירה - ומספר חודשים לאחר מכן היה לחבר נלווה של הפוליטביורו.

 

באותו תקופה זכה ילצין לאהדת תושבי מוסקבה, משום שנלחם בשחיתות וביצע רפורמות. ב-1988 פוטר מהפוליטביורו בשל ביקורתו על זכויות-היתר של ראשי המפלגה ועל הקצב האטי של ביצוע הרפורמות בברית המועצות שהבטיח גורבצ'וב. ב-1989 הוא הורחק מתפקיד מזכיר המפלגה הקומוניסטית במוסקבה בשל אותן סיבות.

 

כמה חודשים לאחר מכן נבחר ילצין בבחירות כלליות, כנגד רצונו של גורבצ'וב, ליו"ר הפרלמנט הרוסי (למעשה, נשיא הרפובליקה הרוסית בברית המועצות). הוא הציג תדמית של ליברל מתון והתנגד בחריפות הן לגורבצ'וב והן לקומוניסטים השמרניים. במיוחד דגל בקידום זכויותיהן של הרפובליקות כנגד השלטון המרכזי הסובייטי, ואף נקט צעדים להרחבת האוטונומיה של הרפובליקה הרוסית. הוא גם קרא לפיתוחה של כלכלת שוק ולהקמת מערכת פוליטית רב-מפלגתית.

 

תקופת כהונתו אופיינה במצב כלכלי הולך ומחמיר: אינפלציה, פיחות חד ברובל, ירידה ברמת החיים - כשליש מהתושבים חיו מתחת לקו העוני - פשע ושחיתות הקשורה למאפיה הרוסית. בנוסף לכך, משבר צ'צ'ניה התמשך הלאה, למרות ניסיונותיו החוזרים ונשנים של ילצין ליישבו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוריס ילצין (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים