שתף קטע נבחר
 

להחליף את Windows: מבוא ידידותי ללינוקס

מערכת ההפעלה האלטרנטיבית הופכת לחלופה בשלה ל-Windows. השבוע הופצה Ubuntu 7.04 - אחת מההפצות הלינוקס הפופולריות ואולי הידידותיות מכולן. מה כל כך טוב בלינוקס ולמה כדאי לוותר למענה על Vista

כל מי שגולש באינטרנט לא יכול לחמוק בשנים האחרונות מהמושג לינוקס. מערכת ההפעלה האלטרנטיבית הולכת וכובשת מקום של כבוד בשרתים רבים וצוברת פופולריות גם בקרב משתמשי מחשב בארגונים.

 

יחד עם זאת, לא חסרות בעיות. אחת מנקודות התורפה הבולטות היא ההתאמה של לינוקס למשתמשים ביתיים. אסור לטעות: גם המבקרים החריפים ביותר של לינוקס מודים כי הא מסוגלת לספק את הסחורה. לראיה, רבים משתמשים בה מדי יום, גם בישראל, ללא כל קשיים משמעותיים.

 

השאלה העיקרית בוויכוח היא אם לינוקס יכולה לספק את הסחורה גם למשתמשי מחשב לא מתקדמים? המבחן האמיתי של לינוקס טמון בנגישותה למשתמשים שאינם "טכנאי מחשב מדופלמים".  


סביבה תלת מימדית ידידותית בלינוקס Ubuntu

 

כמה עובדות על לינוקס 

ניתן להוריד את לינוקס חינם מהאינטרנט או לרכוש תקליטור במחיר סמלי מאחד המפיצים. כיצד אפשר לקבל מערכת הפעלה שלמה, שאינה נופלת באיכותה ממערכות הפעלה שנמכרות באלפי שקלים? לינוקס הוא פרויקט קהילתי: כל מי

לינוקס: בעד ונגד / ניב ליליאן
בעד נגד
חינם. לינוקס לא עולה כסף. vista עולה כ-800 שק, והותקנו בה אמצעים שיהפכו את חייהם של המשתמשים  הפיראטיים לקשים מאוד, שלא להזכיר DRM. לא מכונת משחקים. המצב משתפר: אפשר כבר למצוא לא מעט משחקים ללינוקס, כולל להיטים כמו Doom 3. אבל עדיין, רובם המכריע של המשחקים לא פועל על לינוקס באופן ישיר.
יציבות וביצועים. לינוקס מבוססת על Unix - ארכיטקטורה שלא צריכה המלצות בכל הנוגע לעמידות ויציבות. עדכונים ותיקונים יוצאים מיד ולא צריך לחכות ליום שלישי הגדול. וידאו ו-MP3. מה שאולי נראה טבעי למשתמשי Windows, הוא לא מובן מאליו בלינוקס. Ubuntu כבר הרבה יותר ידידותית ותומכת במדיה, אבל זו לא "תוכנה חופשית" במובנה הטהור.
וירוסים? מה זה? האמירה שמשתמשי לינוקס לא סובלים מוירוסים - נכונה עקרונית. ככה זה ש-90% מהעולם עובד עם המערכת השנייה. לינוקס פשוט טסה מתחת לרדאר של יוצרי הווירוסים. תמיכה בהתקנים. נגנים, כרטיסים, זכרונות הבזק,מצלמות ואפילו iPod - לא כל חברה טורחת להוציא דרייברים מסודרים ללינוקס. הקהילה מנסה לפצות, אבל לא תמיד זה מספק.
צנועה ופועלת על חומרה ישנה. באתם לקנות vista ויצאתם עם מחשב חדש כי אלה הדרישות? לא בלינוקס. היא מסתפקת במועט. גם הפנטיום 3 הזקן שלכם מספיק. המידע והקבצים הישנים מ-Windows. המידע שלכם, סביר להניח, מאוחסן במערכת קבצים של מיקרוסופט. Ubuntu ו-SuSe  מסתדרות לא רע, אך לא מושלמות. 

שמפתח את מערכת ההפעלה תורם את הפיתוחים שלו לקהילה וכך כולם יכולים ליהנות מהם.

 

רוב מערכות ההפעלה היום מופצות במצב "סגור": אפשר להשתמש בהן אך לא ניתן לשפרן או לשנותן. לינוקס, לעומת זאת, מופצת עם קוד מקור פתוח: נגיש לכולם עם רישיון לשנות אותו. מהבחינה הזאת, מדובר במערכת הפעלה חופשית לחלוטין.  כל זאת תחת סייג חשוב אחד: אסור לשנות את לינוקס ולמכור אותה כמוצר סגור בלי לחשוף את קוד המקור.

 

ניתן להשיג תוכנות קוד פתוח, בהן דפדפן האינטרנט Firefox, הפועלות על גבי מערכות הפעלה בקוד סגור כמו Windows. בהקשר של לינוקס - המערכת מבוססת על קוד פתוח ורוב התוכנות המיועדות עבורה מבוססות על קוד פתוח והן מופצות חינם או במחיר סמלי.

 

עבור לינוקס פותחו סביבות חלונות גרפיות כמו KDE ו-Gnome. למעשה, מדובר בפרויקטים עצמאיים שפועלים לפי אותם העקרונות של תוכנה חופשית. הם מגיעים לתוצר המרשים תודות לשיתוף פעולה של מאות מתנדבים מסביב לעולם. אפשר להשתמש בלינוקס עם סביבה גרפית המציגה עברית ומאפשרת לכתוב בעברית כבר היום.

 

למה לעבור ללינוקס?

הנה סיפור קטן הממחיש את היתרונות של לינוקס. בחברה בה אני עובד כולם משתמשים בלינוקס (כולל פקידות, מזכירות וכו', בקיצור כולם), במהלך חג פורים התקבלה שיחה מנציג של ספקית האינטרנט שלנו שבישר על

 סגירה של פורט 25 בקו היוצא לאינטרנט (משמש להעברת דואר אלקטרוני). זאת, בגלל שככל הנראה אחד המחשבים שלנו חטף וירוס ושלח כמה מאות מכתבים אלקטרוניים תוך מספר שעות.

 

אי אפשר להקל ראש בחסימה כזו, המשתקת את כל יכולת החברה לעבוד עם דואר אלקטרוני. בשניה הראשונה הדבר לא נשמע לנו לא סביר ולא הגיוני. וירוס בלינוקס? לאחר בדיקה קצרה הסתבר שמקור הבעיה במשרד שלי. או אז נפל האסימון. הבן שלי, שהגיע למשרד במהלך החופשה, הביא איתו את המחשב שפעל עם Windows.

 

הגיע הזמן לשיחת גברים

למרות שאני לא מאמין בכפיית דעותיי על אחרים, הבנתי שהגיע הזמן לשיחת גברים על מערכות הפעלה. כהורה חשוב היה לי שהוא יידע שקיימת האלטרנטיבה – אולם כילד היו חשובים לו המשחקים יותר מאשר האלטרנטיבה. הסברתי לו את הבעיה , ולראשונה בחייו הצעתי לו לנסות לינוקס כמערכת הפעלה ראשית ולשכוח לגמריי מהחלופה החלונאית.

 

להפתעתי, הוא הסכים לנסות.ל אחר התייעצות מהירה עם מספר אנשים מהתחום התקנו לו מערכת לינוקס בשם Ubuntu

מדריך זה מתבסס על הניסיון שלי בשימוש יומיומי ב-Ubuntu ומניסיוני בבעיות בהן נתקל בני עידן כמשתמש פשוט, שכל מה שדרוש לו זה מחשב המפעיל כמה ישומים.

 

למה לינוקס, ומה זה Ubuntu? 

לינוקס היא מערכת הפעלה חופשית. אפשר להתקין אותה על מחשב ולהשתמש בה בלי לרכוש רישיון בכסף, בדומה ל-Windows. ללינוקס יש אמנם רישיון הפצה (GPL), אולם הוא מתיר למשתמש להתקין את מערכת ההפעלה חינם.

 

מכוון שכך, קמו מספר קבוצות וחברות העוסקות במערכת ההפעלה ומתפרנסות מאספקת שירותי ערך מוסף בתשלום כמו הטמעה של המערכת בארגונים, אספקת שירותי תמיכה, ייעוץ ותיעוד ועוד. ההתקנה עצמה, כאמור, חינם.

 

למעשה, גופים אלה לוקחים את מערכת ההפעלה הבסיסית הקרויה GNU/Linux, מוסיפים לה מספר רב של תוכנות בסיסיות, וצורבים הכל על תקליטור הניתן להתקנה.

 

הפצות הלינוקס הבולטות

חברת SuSe (שנרכשה על ידי נובל לפני כשלוש שנים) היתה ההפצה המסחרית הראשונה. מספר חודשים לאחר מכן הוקמה Red Hat, אשר ההפצה שלה מוכרת בעיקר בשוק השרתים העסקיים.

 

Ubuntu היא הפצה צעירה יחסית שהמקור שלה הוא בדרום אפריקה. בחור צעיר בשם מארק שאטלוורת', שמכר בתקופת הבועה את חברת ההזנק שלו, מצא את עצמו עם ערימת מזומנים בכיס ורצון לשנות משהו בעולם שבו אנו חיים.

 

כיוון שהוא עסק בעסקי התוכנה בעבר, טבעי היה מבחינתו לפנות שוב לאותו מקום – ומה יותר טוב מהפצת לינוקס ידידותית, שיכולה לעשות חיים קלים למליוני משתמשים בעולם ולמליונים אחרים שיצטרפו בשנים הקרובות למעגל משתמשי המחשב ובחינם?

 

בקיצור, נוסחה מנצחת. שאטלוורת' הקים את חברת Canonical, שמפתחת ומתחזקת את Ubuntu יחד עם מפתחים עצמאיים אחרים, והיא זו שמספקת תמיכה לארגונים הרוצים להשתמש ב-Ubuntu (באמצעות רשת שותפים עולמית).

  

דורון אופק הוא מומחה ללינוקס

 

בכתבה הבאה: מדריך התקנה ל-Ubuntu


פורסם לראשונה 25/04/2007 17:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפינגווין Tux. הסמל של לינוקס
מומלצים