גם לזה הם לא מתכוננים?
הצמרת הפוליטית בישראל מתאמצת מאוד לשדר "עסקים כרגיל" לקראת יום הדין של הגשת דו"ח הביניים של ועדת וינוגרד. יום שני הקרוב? בלשכות של אולמרט ופרץ לא ממש מתעניינים, אבל גם באופוזיציה מתקשים להתחייב עד שלא יראו את מאות עמודי הדו"ח. בדבר אחד כולם בטוחים: המסקנות בדו"ח יהיו בסגנון "פרווה", ויאפשרו לאולמרט לשמור על כסאו
חלק נכבד מהציבור סבור שעם פרסום דו"ח וינוגרד ייאלץ ראש ממשלה בישראל ללכת. אהוד אולמרט חושב שלא. בעצם, מדויק יותר לומר שהוא חושב שלא, אלא אם הוועדה תגיד חד-משמעית שהוא צריך. גם אז הוא שומר לעצמו, כמובן, את זכות הערעור.
שהדו"ח לבן - כלומר מנקה לחלוטין את ראש הממשלה ושריו, וזה לא נראה כך על פניו. או אפשרות שנייה שהדו"ח הוא אפור - כלומר מטיח ביקורת, אך זאת אינה קטלנית. או האפשרות השלישית - שדו"ח וינוגרד הוא שחור, קרי מטיל אחריות מלאה על ראש הממשלה ואחרים".
כך או כך, אין ספק שפרסום וינוגרד א', ביום שני אחר הצהריים, הוא מועד דרמטי בתולדות ימי ממשלת אולמרט. אלא מאי? שבישראל כמו בישראל, לא נערכים מראש לאירועים דרמטיים שכאלה. אמנות האלתור חוגגת. אין להם כרגע עמדה, או שזה לפחות מה שהשרים אומרים מהפה והחוצה. הם רוצים לראות מה כתב וינוגרד, איך הציבור מגיב, רק אז יחליטו. כמו האגדה על היענים, גם בממשלה מעדיפים לטמון את הראש בחול.
מאידך, ייתכן שמדובר בעצלות מחשבתית. על פניו הרי יש כאן שלוש אפשרויות בלבד, כמו שמגדיר זאת השר לשעבר סילבן שלום מהליכוד: "או
הטור הקודם
רק תנומה קלה
רוני סופר
מה יעשה ראש הממשלה אהוד אולמרט בעקבות פרסום דו"ח הביניים של ועדת וינוגרד? יתפטר? יישאר? רק 11 יום נותרו לכל היותר, ובסביבתו של ראש הממשלה מקפידים לשדר תחושה רגועה ו"להרדים" את הנושא מבחינה ציבורית
"אולמרט הוא אדם חזק מאוד, קר רוח. הוא לא יישבר. אנו עדיין מאמינים שמסקנות וינוגרד תהיינה בתחום האפור", אומר גורם בכיר בלשכתו של אולמרט, שמספר שמבחינת אולמרט יום שני הקרוב הוא יום עבודה רגיל. "צריך לקחת בחשבון שהדו"ח מתייחס לחמישה הימים הראשונים בלבד למלחמה. שם, כזכור, היה קונצנזוס ציבורי מלא. איננו מאמינים שיאמרו שהיה כאן כשל אישי. 24 שרים הרימו את ידם בעד המלחמה. 111 חברי כנסת הצביעו בעד. אין המדובר בכשל אישי של ראש ממשלה", הוא מסביר.
גם המבוקר השני בהיררכיית החשד לכשלים במלחמת לבנון, שר הביטחון עמיר פרץ, לא נערך לרגע הפרסום. פרץ לא קבע לעצמו מה יאמר, איך יאמר והיכן יאמר את דעתו על מסקנות וינוגרד א': "אנו עסוקים מדי בעניינים השוטפים, הרי ענייני הביטחון אצלנו הם מעל לכל. כל מה שנאמר הוא בשיחה ביני לבין השר הוא שביום שני הקרוב יתפרסם הדו"ח", נשבע יועץ התקשורת שלו, גור צלל-יכין.
אך התופעה אינה ייחודית לשניים אלה. אצל השר לביטחון הפנים, אבי דיכטר, אמרו: "נגיע ליום שני, נקרא את הדו"ח ונחשוב מה עושים הלאה". אצל שר התשתיות הלאומיות, בנימין בן אליעזר, נשמע אותו הטון: "מה שיכריע איך להגיב, הוא הכותרת ב-ynet. הכול תלוי בתגובה הציבורית. רק לאחר מכן ניתן יהיה לקבוע דרכי תגובה".
גם סגן ראש הממשלה, ראש תנועת ש"ס אלי ישי, אינו עורך הכנות מיוחדות. גם הוא מחכה לקרוא את הדו"ח ובעיקרון הוא סבור שנצטרך ליישם את כל מה שוינוגרד יאמר. "צריך לחכות ולראות את עוצמת המסקנות, גם הציבוריות וגם האישיות. בהתאם לעוצמת התגובה הציבורית, הוא יפעל. התגובות יכולות להיות לכאן ולכאן. ההערכה כרגע היא שמדובר במסקנות פרווה. לא צריך למהר ולהודיע מה יעשה אם, לפני שקוראים את הדו"ח", מסר גורם מקורב לישי.
סגן ראש הממשלה, אביגדור ליברמן, מיישר קו עם עמיתיו לשולחן הממשלה. הוא אינו נערך לעסוק במסקנות וינוגרד עם פרסומן. "הוא צריך לראות את הדו"ח ולהחליט כיצד הוא ינהג. הוא לא שחקן מרכזי, הוא משני. הוא לא היה חבר ממשלה ולא חבר קבינט. הוא לא צריך לקפוץ ולהגיב. ליברמן הצטרף לממשלה לאחר המלחמה, תוך שהוא מודע לכך שהעניין עלול לגרום לו נזק אלקטורלי, כשהאינטרס שהנחה אותו היה הממלכתי לשקם את הצבא ואת העורף ולהתכונן לסיבוב הבא, שהוא קרוב יותר ממה שנוטים לחשוב", אומרים בלשכתו.
"מקדם אי הוודאות גדול מדי"
אולי לא מפתיע הדבר שכך מתנהלים הדברים אצל השרים היושבים בחיק ממשלתו של אולמרט. אבל מסתבר שגם האופוזיציה אינה ששה לקבוע עמדות נחרצות. גם היא מבקשת לעיין בדו"ח בטרם תגובה. למרות שלכאורה מדובר ביום חג למתנגדי הממשל, הרי שבפועל אין גם שם היערכות של ממש. יש דיבורים על תגובות חריפות, אם וכאשר תהיינה מסקנות חריפות. יש דיבורים שטרם גובשו לכלל מהלך על הפגנת רבבות, אולי מאות אלפים בכיכר רבין, אבל אין עדיין הזמנה לציבור. הכל דיבורים, בינתיים.שר החוץ לשעבר, סילבן שלום, מנמק: "זה לא שאנו לא נערכים. האופוזיציה נערכת - מתקיימים מפגשים בין המפלגות, כמו מרצ, האיחוד הלאומי והליכוד. אנו נערכים להימנע ממתן צביון ימני לתגובה. אנו מבקשים תגובה ממלכתית. אבל, כאמור, הכול תלוי במה שוינוגרד יכתוב בדו"ח".
היועץ האסטרטגי, ליאור חורב, סבור שהצדק עם אלה שממתינים למסקנות, בטרם יגיבו: "מקדם אי הוודאות גדול מדי. בניגוד לדו"חות מבקר המדינה - אין יודעים בעצם למה להיערך. בדו"ח מבקר המדינה יש טיוטה המוגשת מראש למבוקר. בוינוגרד לא היו מכתבי אזהרה ואין טיוטת דו"ח שראה אולמרט. בפועל, אף אחד לא ממש יודע מה יאמר שם. עם זאת אני מעריך שכן נערכים, אמנם בחדרי חדרים, אמנם בשקט, אבל נערכים. מה שחשוב הוא בעצם גל ההדף, איך הפרסום ייתפס בציבור, מה תהיינה המסקנות, איך התקשורת תגיב.
"כך או כך, אולמרט יצטרך לקבל את מסקנות וינוגרד במלואן. אם הן תהיינה אישיות - על אחת כמה וכמה. הניסיון המצטבר, מוועדת כהן שחקרה את הטבח בסברה ובשתילה, מוכיח שבמקרה כזה מרחב התמרון של ראש הממשלה מאוד מוגבל. שם שרון אולץ ללכת על כך שצריך היה לדעת שהטבח עלול לקרות. המסר שלי לאנשי אולמרט הוא שעם מסקנות וינוגרד לא מתווכחים. השאלה הייתה ונותרה פתוחה, מה ייאמר במסקנות האלה", דברי חורב, שליווה את שתי ממשלות אריאל שרון.
גם שותפו למשרד, היועץ האיסטרטגי אייל ארד, שראה כמה ממשלות עולות ונפלות בימי חלדו, מחרה מחזיק אחריו. אלא שארד אינו רואה שאולמרט הולך כל כך מהר הביתה, אלא אם וינוגרד מטיל עלי אחריות אישית מלאה. כל עוד אין אחריות באופן "Clear Cut", כהגדרתו, אולמרט אינו חייב ללכת הביתה. "הכנסת לא הצביעה נגדו, אין על גבו כתב אישום פלילי והוא לא הפסיד בבחירות. למעשה, אם וינוגרד לא אומר אחרת, אולמרט נשאר ראש ממשלה".
אולמרט. לא יילך
צילום: דודי ועקנין
פרץ. לא מתכונן
צילום: רויטרס
שלום. שת"פ עם מרצ והאיחוד הלאומי
צילום: גיל יוחנן
חורב. לא להתווכח עם המסקנות
צילום: ערוץ 2
מומלצים