דו"ח וינוגרד: ראש הממשלה נהג בפזיזות
ראש הממשלה לא הוביל את המערכה אלא הובל אליה, שר הביטחון לא חיפה על חוסר ניסיונו, והרמטכ"ל לא הציג אופציות פעולה כפי שמחייב תפקידו. כך על פי הדו"ח החלקי של הוועדה שחוקרת את התנהלות ההנהגה במהלך מלחמת לבנון השנייה
חלקים מדו"ח וינוגרד שנחשפו אמש (יום ו') מגלים התנהלות לקויה של בכירי המערכת הפוליטית והצבאית: לגבי ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נטען כי שיקול הדעת שלו היה שגוי והוא נהג בפזיזות. שר הביטחון עמיר פרץ זוכה לביקורת נוקבת פחות, כשנטען נגדו כי לא חיפה על חוסר נסיונו הביטחוני בלמידה של ממש. הרמטכ"ל שניהל את המערכה, דן חלוץ, זלזל באיום הקטיושות לדעתם של חברי הוועדה.
על פי דיווח בערוץ 10, חברי ועדת וינוגרד מתחו ביקורת על ראש הממשלה כיוון שלא ניהל את מהלך המלחמה אלא הובל אליו, וכי מה שהוצג בפניו התקבל על ידו. אולמרט לא ראה את המשך המערכה ולא בנה אופק לסיומה, על פי הדו"ח החלקי.
שר הביטחון לא נעזר כראוי באגף המדיני בטחוני במשרדו, למרות שהיה ראוי לעשות כן. ואילו הרמטכ"ל דן חלוץ הוא אף זלזל באיום הקטיושות שריחף מעל תושבי צפון הארץ ובכך שלא הציג לממשלה חלופות כפי שיש לצפות ממנו לעשות מתוקף תפקידו בעת מלחמה, כפה למעשה על הממשלה קבלת החלטות מסויימות. עוד נמסר, כי חלוץ השתיק התבטאויות של קצינים בכירים שהיו בסביבתו בימי המלחמה.
בחודש מארס פורסמו ב-ynet פרטים לגבי דו"ח הביניים של ועדת וינוגרד, ונטען כי הוא יכלול מסקנות אישיות כלפי הנתונים לביקורת הוועדה. אך בהמשך הבהיר גורם המקורב לעבודת הוועדה: "זו לא ועדה שעורפת ראשים במובן של חיפוש אשמים ואשמה, היא לא תאמר 'אתה אשם ואתה אשם', היא תאמר: אתם לא אחראים אישית, אך אתם נושאים באחריות
מיניסטריאלית". לטענתו, בניגוד למה שרבים חושבים "הוועדה תנקוט טון בוטה וספציפי כלפי האחראים לאירועי המלחמה האחרונה, אך למעלה מכך - תציין כי בשם האחריות המיניסטריאלית, שהייתה צריכה להילקח, הממשלה הייתה צריכה להתפטר לאחר המלחמה".
הוועדה הוקמה בספטמבר אשתקד, עת גברו המחאות והקריאות להקמתה של ועדת חקירה ממלכתית. התהליך לווה בביקורת ציבורית נוקבת, לאור העובדה שהמבוקר המיועד - ראש הממשלה - הוא גם הממנה. נוסף על היו"ר, השופט בדימוס אליהו וינוגרד, חברים בוועדה הפרופסורים רות גביזון ויחזקאל דרור וכן האלופים במילואים מנחם עינן וד"ר חיים נדל.