בנימין זאב הרצל: בדמי ימיו
מדינת ישראל מציינת היום את "יום הרצל", בסיורים ובכנסים לזכר פועלו של חוזה המדינה: ממוזיאון הרצל שבהר הרצל, דרך יער חולדה ועד קצרין. אירועים ופעילויות לקהל הרחב
חוק הרצל
מטרתו של "חוק הרצל" היא להנחיל את חזונו, מורשתו ופועלו של בנימין זאב הרצל, לציין את זכרו ולהביא לחינוך הדורות הבאים ולעיצוב מדינת ישראל, מוסדותיה, יעדיה ודמותה בהתאם לחזונו הציוני.
יום הרצל נקבע לי' באייר, יום הולדתו של חוזה המדינה, אולם השנה נפל המועד על יום שבת, ולכן נדחה ביום אחד. יום הרצל מחייב את מוסדות המדינה לקיים מספר אירועים: טקס זיכרון ממלכתי בהר הרצל בירושלים; דיון מיוחד בכנסת לציון יום הרצל (במועדו או במועד סמוך); קיום כנס לזכרו של הרצל וכן הקדשת זמן ללימוד פועלו וחזונו הציוני של הרצל במחנות צה"ל ובבתי הספר.
חוזה המדינה
בנימין זאב (תיאודור) הרצל נולד ב-1860 למשפחה מתבוללת בבודפשט שבהונגריה. ב-1884 סיים דוקטורט במשפטים, אך שנה לאחר מכן נטש את מקצוע המשפט לטובת כתיבת סיפורים, מערכונים ומחזות. בשנים 1891- 1895 שימש ככתב העיתון הווינאי "נויה פרייה פרסה" בפריס וסיקר את פרשת דרייפוס.
הרצל על המרפסת בבזל (באדיבות ארכיון הצילומים של קרן קימת לישראל)
הרצל הזדעזע מקריאות ההמון הפריסאי "מוות ליהודים" שעוררה הפרשה והגיע למסקנה כי רק יציאה של היהודים מתחומי העמים האחרים וריכוזם בטריטוריה ריבונית משלהם תוכל לפתור את בעייתם.
ב-14 בפברואר 1896 פרסם את חיבורו הקצר "מדינת היהודים", בו קרא לרכז את היהודים במדינה עצמאית משלהם. שנה לאחר מכן (1897) כינס את הקונגרס הציוני הראשון בבאזל והקים את התנועה הציונית.
בתום הקונגרס כתב ביומנו: "אם הייתי מסכם את קונגרס באזל במשפט, שמתוך זהירות לא אשמיע אותו בפומבי, הרי הוא: "בבאזל ייסדתי את מדינת היהודים". לו אמרתי זאת היום בריש גלי, הכל היו לועגים לי. בעוד חמש שנים, ודאי בעוד חמישים, הכול יסכימו".
ב-1898 ביקר הרצל בארץ ישראל ונפגש עם שליט גרמניה הקיסר וילהלם ה-2 בבית הספר מקווה ישראל. משהתברר להרצל שהעות'מאנים מתנגדים להקמת מדינה יהודית בשטחי א"י ניסה למצוא טריטוריות אחרות - קפריסין, סיני (אזור אל-עריש), ולבסוף הגה את תוכנית אוגנדה.
את דמותה של המדינה היהודית העתידה לקום תיאר ביתר פירוט בשנת 1902 בספרו האוטופי "אלטנוילנד" "ארץ ישנה-חדשה". המוטו של הספר, "אם תרצו אין זו אגדה", היה לסיסמת הציונות.
הרצל נפטר ב-3 ביולי 1904 כשהיה בסה"כ בן 44 ולא זכה לראות את חלומו מתגשם.
באוגוסט 1949 הוצאו עצמותיו של הרצל מקברו בבית הקברות מדובליניגן בווינה והועברו לישראל על פי צוואתו. הוא הובא לקבורה בירושלים בהר הנושא את שמו. בשנה שעברה (2006) הובאו עצמות שלושת ילדיו: טרודה, פאולה והאנס לקבורה בישראל.
אירועים ופעילויות לקהל הרחב
מוזיאון הרצל
מוזיאון הרצל בהר הרצל מקיים יום פתוח ומערך סיורים מתוגבר. המוזיאון מציע 60 דקות של מפגש אורקולי ייחודי, ומעניק את האפשרות להיות שותפים לשאיפותיו של הרצל, חוויותיו, אכזבותיו, מסעו האישי הסוער וגדולת ההישגים שלו. לאורך היום תהיה הכניסה למוזיאון חופשית. רצוי לתאם מראש, 08-9414083.
הר הרצל
במהלך היום יתקיימו סיורים בני שעה וחצי עד שעתיים, שיכללו לצד ביקור בקבר הרצל ובקברים של בני משפחתו, גם סיור בהר הרצל והצצה לאוצר בלום של אירועים מתולדות מדינת ישראל והציונות, חלקם מבקרים שנטעו עצים, חלקם גדולי אומה הקבורים בו, ועוד. בתיאום עם מרכז הרצל, 02-6321515.
מוזיאון מגדל דוד
סיור מיוחד בעקבות הרצל. תצפית מראש מגדל המצודה, כולל שילוב קטע המתאר את ביקורו של הרצל במגדל דוד בשנת 1898. ובהמשך, סיור בתצוגת הקבע של המקום ודיון בספרו "מדינת היהודים", קטעים מתוך יומנו של הרצל ועדויות מלוויו. רצוי לתאם מראש, 02-6265347.
מוזיאון מגדל דוד (צילום: רון פלד)
אוסף מזכרות הרצל של מנפרד אנסן
בשעה 16:15 יתקיים סיור מיוחד בן חצי שעה שיציג לראשונה את אוסף הרצל של מנפרד אנסן. האוסף הייחודי כולל בולים, גלויות, חולצות, צלחות, כרזות ומזכרות נדירות, כולן נושאות את דיוקנו של חוזה המדינה. בתום הסיור יתקיים כנס מיוחד לחובבי אספנות ציונית והרצל, לצד הרצאותיהם של פרופ' גדעון שמעוני, מוטי פרידמן וחיים גרוסמן. בהרשמה מראש, 02-6204825.
בית הרצל ביער חולדה
לאחר מותו של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל הוחלט לטעת בחולדה יער לזכרו ולבנות במרכזו בית מרשים על שמו. הפעילות במקום תכלול סיור בבית הרצל, צפייה במיצג, משחק חפש את המטמון, סדנאות והפעלות לילדים.
יום פעילויות והרצאות בנושא הרצל ברמת הגולן
פאנל בנושא הציונות לאן? מהרצל ועד היום. משתתפים: ד"ר יעקב חיסדאי, מר ברוך דגני, ד"ר זינה אילאטוב, מר חיים ספיריה. באולם התרבות במרכז התרבות בקצרין. בנוסף, יתקיים ערב שירה בנושא הרצל והציונות, בהנחיית הצמד עירית ויוחאי כץ באולם אלון בקצרין. למידע על יתר הפעילויות במתנ"ס קצרין, 04-6969670.
- מידע נוסף - יום הרצל באתר משרד ראש הממשלה