יזמי פרויקט געש על הים: לבטל ההחלטה להקפיא הפרויקט
בעלי חברת צוקי ארסוף פנו לשרי המשפטים והפנים וליועץ המשפטי לממשלה ובבקשה שיתערבו לביטול החלטתה של הוועדה המחוזית להקפיא את הפרויקט ומאיימים בתביעת ענק. לטענתם החלטת הוועדה המחוזית אינה חוקית
יזמי פרויקט המגורים "געש על הים" חברת צוקי ארסוף, פנו הבוקר (א') במכתב לשרי המשפטים, והפנים ולהיועץ המשפטי לממשלה, וביקשו את התערבותם בביטול החלטת הוועדה המחוזית להקפיא את פרויקט "געש על הים" מדרום לקיבוץ געש, מזרחית לגן הלאומי חוף השרון.
המכתב מכוון נגד החלטת הוועדה מלפני חודש לבטל את הפרויקט שאושר לפני 7 שנים בטענה שהקיבוץ שמכר את הקרקע לגופים פרטיים, סיכל את מטרתה המקורית של התוכנית - הרחבת הקיבוץ כפתרון למצוקת הדיור של דור ההמשך. בפועל, נטען בוועדה, בניגוד להיתר שניתן, שינה הקיבוץ את ייעוד התוכנית לאחר אישורה ובכך מנע את השגת מטרותיה ויש לעשות בקרקע שימוש שייתן פתרון אמיתי למצוקת הדיור בקיבוץ.
מנגד טוענים היזמים, באמצעות עו"ד יצחק חג'ג' ממשרד חג'ג', בוכניק, ויינשטיין ושות' כי הטענה שקיבוץ געש סובל ממצוקת דיור וכי אין לו עתודות קרקע, היא בבחינת אבסורד גמור משום שמדובר בקרקע פרטית ומשום שמדובר בהעדפת אינטרס פרטי אחד (של קיבוץ געש) על פני אינטרס פרטי אחר (היזמים והרוכשים). היזמים גם תוקפים את אופן קבלת ההחלטה, לטענתם ברוב דחוק (6:5) ובניגוד לעמדת מתכנן המחוז ונציג שר המשפטים.
היזמים טוענים כי מדובר בהחלטה בלתי חוקית, בלתי סבירה וחסרת תקדים אשר גורמת להם נזקים בהיקף של 50 מיליון דולר, כמו גם נזק אדיר לקופת המדינה ורעידת אדמה לשוק הנדל"ן. אם לא תבוטל ההחלטה מאיים עו"ד חג'ג בתביעת ענק של 50 מיליון דולר.
מצוקת הדיור הולידה שכונת יוקרה
ביוני 1999 הוגשה לוועדה המחוזית תוכנית להקמת שכונת מגורים בגעש בטענה כי קיימת מצוקת דיור בקיבוץ. הוועדה המחוזית אישרה את התוכנית לשינוי הייעוד של הקרקע מחקלאות למגורים והתירה לבנות על 30 הדונם 120 יחידות דיור במתכונת קיבוצית. באוגוסט 2001 רכשה חברת סקום מקיבוץ געש 50% מהקרקע שתוכננה להרחבה והצדדים החלו בשיווק שכונת יוקרה, ובתוך כך הוגשה, נידונה ואושרה תוכנית מקומית לבנייה של בריכות שחייה פרטיות בשטח.
עם היוודע הדבר פנתה בינואר 2004 מפלגת הירוקים ליחידה הארצית לפיקוח על הבנייה ובית המשפט השלום בנתניה הורה לעצור את הפרויקט. תוכנית מתוקנת שהוגשה לוועדה המחוזית לא אושרה אבל הבנייה בשטח נמשכה. ביולי אשתקד מכר קיבוץ געש את שארית חלקו בקרקע לקבוצת משקיעים מקסיקנית.
על רקע ההתנהלות האמורה החליטה הוועדה לבטל את הקמת השכונה משום שמכירת הזכויות בקרקע לגורם פרטי טומנת בחובה פוטנציאל ליצירת יישוב נוסף מבלי שבא על מימושו הצורך בהרחבת הקיים.
תגובת דרור עזרא רכז פורום השרון במפלגת הירוקים: "יש לזכור שרק עד לפי מספר שנים הקרקע הייתה חקלאית ונועדה לשימוש הקיבוץ, שבמהלך לא כשר הפך אותה לבוננזה נדל"נית, לכן על הרוכשים לבוא בטענות לעצמם ולקיבוץ געש ולא למדינה."