שתף קטע נבחר

 

אסטוניה: האנדרטה הסובייטית הוצבה מחדש

לאחר שלושה ימי מהומות קשים באסטוניה, בתגובה על הסרת אנדרטה סובייטית מכיכר במרכז הבירה טאלין, הוצבה האנדרטה מחדש בבית עלמן צבאי בפאתי העיר - ומיד נפתחה לציבור

אנדרטת "חייל הברונזה" שהסרתה מכיכר בטאלין בירת אסטוניה בסוף השבוע עוררה גל מהומות אלימות בקרב המיעוט הרוסי במדינה, הוצבה מחדש בבית עלמין צבאי בפאתי העיר - כך הודיע היום (ב') משרד ההגנה האסטוני. מיד עם הצבת האנדרטה במקומה החדש נפתח המתחם לציבור - בניסיון להרגיע את המתיחות הרבה שעטפה את המדינה הבלטית בימים האחרונים. על פי הודעת המשרד, האנדרטה תיחנך מחדש ב-8 במאי.

 

האנדרטה הוקמה ב-1947 לזכר חיילי הצבא האדום הסובייטי ששיחררו את אסטוניה מהכיבוש הנאצי. בסמוך לה נקברו כמה חיילים שמתו בקרב. בעיני אסטונים ממוצא רוסי נחשב המתחם לאתר זיכרון קדוש כמעט, וסמל לגבורתם של החיילים הרוסים שניצחו את גרמניה הנאצית; עבור אסטונים רבים הזכירה האנדרטה את שנות הכיבוש הסובייטי הארוכות והקשות.

 


האנדרטה במקומה החדש (צילום: איי.פי)

 

לקראת יום השנה לניצחון הצבא הרוסי על הנאצים, שחל ב-9 במאי, ביקשה ממשלת אסטוניה להעתיק את האנדרטה ממרכז הבירה לבית העלמין הצבאי. הממשלה טענה כי המקום - כיכר סואנת במרכז העיר - אינו אתר הולם לקבר וביקשה גם למנוע כינוס עצרות זיכרון במקום.

 

אך ההחלטה עוררה גל מחאה אלים. במשך שלושה ימים התפרעו צעירים, רובים ממוצא רוסי, בטאלין ובערים נוספות במדינה. הם התעמתו עם שוטרים, ניפצו חלונות ראווה, בזזו חנויות וגרמו נזק רב. בהפגנות נהרג אדם אחד, ממוצא רוסי, עשרות נפצעו ומאות נעצרו. מתנגדי המהלך טענו כי ממשלת אסטוניה נכנעה לרצונם של אנשי ימין לאומנים, אנטי-רוסיים, ששואפים לגמד את תפקידה של מוסקבה או לנקום בה על שנות הכיבוש הסובייטי.

 

העתקת האנדרטה גרמה למשבר דיפלומטי בין אסטוניה לרוסיה, שם כינו את העברת האנדרטה "חילול הקודש" ועלבון לאלו שלחמו נגד הפאשיזם. "המעשה הזה צריך להיבדק ברצינות תהומית על ידי ארגונים בינלאומיים, שינקטו צעדים נגד הרשויות האסטוניות", אמרו ברוסיה.

 

מנגד, באסטוניה כעסו על עצימת העין של שלטונות רוסיה מהמחאה הבוטה של מפגינים מול שגרירות ארצם במוסקבה. עשרות מפגינים התגודדו מול הבניין במוסקבה, ותלו כרזות עם דיוקנה של שגרירת אסטוניה תחת הכיתוב "מבוקשת".

 

רוסיה: זוהי פרובוקציה של אסטוניה

היום הגיעה לאסטוניה משלחת של מחוקקים מרוסיה בניסיון לפוגג את המתיחות בין המדינות השכנות, אולם הרושם הראשוני שהותירה היה לוחמני. אחד החברים במשלחת, חבר הדומא ניקולאי קובליוב, האשים את ממשלת אסטוניה בפרובוקציה מכוונת. "דעתנו היא שהממשלה צריכה להתפטר", צוטט קובליוב בסוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס. "הממשלה האסטונית עוררה את המשבר ולא הצליחה להתמודד עם המצב...".

 

דובר מטעם ממשלת אסטוניה כינה את ההצבעה "מצערת". שר החוץ האסטוני האשים את התקשורת הרוסית בליבוי היצרים והפצת שמועות זדוניות, לרבות השמועה לפיה האנדרטה נוסרה לחלקים.

 

מרכז "שמעון ויזנטל" הגיב גם הוא להתפתחויות. ד"ר אפרים זורוף, ממנהלי המרכז, מתח ביקורת על ההחלטה להעתיק את האנדרטה ואמר כי מדובר בעלבון לקורבנות הנאצים. גם על רקע הפשעים שנעשו בשנות השלטון הסובייטי, "חייבים לזכור שהצבא האדום הוא שעצר באופן מעשי את הרצח ההמוני שביצעו הנאצים ומשתפי הפעולה שלהם על אדמת אסטוניה", אמר זורוף.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הוצבה מחדש. אנדרטת "חייל הברונזה"
צילום: איי פי
אלימות קשה. המהומות באסטוניה בסוף השבוע
צילום: רויטרס
מומלצים