10 דברים פשוטים שאפשר לעשות למען הסביבה
לא צריך להפוך לפריק אקולוגי כדי לשפר את הסיכויים שלנו לשרוד בכדור הארץ. השבוע בעתון "לאשה": פרויקט מיוחד - איך אנחנו הורגים את כדור הארץ ואת עצמנו ואיך אפשר לשפר את המצב. וכאן באתר: כתבה שפרסמנו בעבר בעתון "לאשה", על הדברים הקטנים שכל אחד מאיתנו יכול לעשות. יש לכם רעיונות נוספים? ספרו לנו בטוקבקים ובפורום שלנו
1. לייצר פחות אשפה
כמות הפסולת במדינת ישראל גדלה בשיעור של כ-5 אחוזים כל שנה. כל תושב מייצר בממוצע בכל יום כשני ק"ג אשפה! מה אפשר לעשות? שלוש הצעות פשוטות:
• השתמשו במטליות ובמגבות מטבח הניתנות לכביסה, במקום במגבות נייר.
• הביאו לעבודה ספלים לקפה מהבית, וכך לא תצטרכו להשתמש בכוסות חד-פעמיות.
• הימנעו מטוחני אשפה – הם אינם ידידותיים לסביבה. הם הופכים קליפת תפוז פשוטה לטיפול לפסולת רטובה, קשה ויקרה לסילוק.
2. להשתמש בניירות טיוטה
אם במקום העבודה שלכם נוהגים לזרוק ניירות טיוטה לפח, נסו להנהיג איסוף מסודר שלהם עבור גן הילדים של ילדכם או של ילדי עובדים אחרים. הניחו קופסה ורשמו עליה "ניירות טיוטה" כדי שלא תצטרכו לאסוף אותם מן הפח שליד המדפסת או מכשיר הפקס. גם בבית נוח למחזר ניירות אלה לפתקים, רשימות מכולת וכו', במיוחד אם חותכים אותם לגודל המתאים. (עדי יותם)
הזבל שלנו הורג את כדור הארץ (צילום: Liquid Library)
3. לנצל את שני צדי הדף
מתי שמתאפשר, הדפיסו וצלמו מסמכים משני צידי הדף. בדרך זו תחסכו 50% מהנייר! כדי להדפיס משני הצדדים, יש מכונות שבהן הטקסט צריך להיות כלפי מעלה ויש מכונות שבהן הטקסט מופנה כלפי מטה. מכיוון שאין כלל ברזל, כדאי לבקש מהאחראי על המכונות והמדפסות בעבודה לתלות דף המסביר כיצד מצלמים וכיצד מדפיסים משני צידי הדף. יש מדפסות שעבורן ניתן להגדיר בתוכנת ה"וורד" הדפסה של העמודים הזוגיים ואחרי כן של העמודים האי זוגיים בצד השני, ויש מכונות צילום משוכללות שבהינף לחיצת כפתור מצלמות אוטומטית משני כיווני הדף.
4. למחזר מוצרי חשמל
אם לבכם נצבט כשצריך לזרוק מכשיר חשמלי לפח - עיריית רעננה מציעה דרך להיפרד מהמכשיר בצורה מכובדת: למסור כל מכשיר חשמלי שאינכם צריכים - טוסטר, צעצוע חשמלי לילד או מחשב שכבר אי אפשר לשדרג - בתחנת המעבר לפסולת אלקטרונית, שנמצאת ברחוב היצירה, שם מפרקים את המכשירים לגורמים ומוסרים למיחזור. לפרטים נוספים: 09-7714179.
5. להביע מחאה חברתית
אם אתם מוטרדים מניצול ילדים לעבדות, משימוש בעלי חיים או מכריתת יערות הגשם, אתם יכולים להעדיף מוצרים בעלי אישור "סחר הוגן" של עמותת "פעולה ירוקה" (ארגון לשינוי חברתי-סביבתי). אישורי ה"סחר ההוגן" מונפקים
על ידי גוף פיקוח בינ"ל, והם מאשרים כי בתהליך הייצור לא היה ניצול, לא הייתה עבדות ולא נכרתו יערות גשם.
לבירור טוהר העבודה של חברה כזו או אחרת ניתן להכנס לאתר responsibleshopper. מקישים בעמוד הבית של האתר את שם החברה ומקבלים את ההיסטוריה של אותה החברה (משפטים, מחאות, מאבקים, מי ניצל את מי ומתי). גם corpwatch הוא אתר מפורט מאד, עם הרבה אינפורמציה בנושאים של איכות הסביבה, בעמוד הבית של האתר יש להקיש על: "נושאים" (issues) ולבחור מבין קשת הנושאים הרחבה.
6. למחזר סוללות
סוללות משומשות מכילות מתכות כבדות, הגורמות בהתפרקותן לזיהום האוויר והקרקע, ולכן חשוב למחזר אותן. מוקדי איסוף סוללות ניתן למצוא במרבית בתי הספר (ליד המזכירות), בחנויות אלקטרוניקה, בחנויות לחומרי בניין וברשתות "עשה זאת בעצמך". עוד אפשרות: להתקשר לעירייה ולברר אצל האחראי לאיסוף סוללות היכן נמצא מתקן האיסוף הקרוב.
7. לבנות "ירוק"
בשוק קיימים חומרי בנייה ידידותיים לסביבה, שאינם עולים יותר מאחרים. למשל: מוצרי עץ, שהחברות הכורתות את העצים (לא בארץ) מתחייבות לנטוע אחרים במקומם; בלוקים וקירות גבס ידידותיים לסביבה, שמבודדים יותר, וכך חוסכים באנרגיה; צבעים ידידותיים לסביבה של חברת "טמבור", אשר אינם מכילים חומרים רעילים, וכו'. חפשו את התווית הירוקה, המעידה כי מדובר במוצרים ידידותיים לסביבה.
8. לתרום לאיכות הסביבה
במתנ"ס השכונתי של קריית-טבעון קיימת חנות לצרכנות אלטרנטיבית, יחידה מסוגה. החנות "במחשבה שנייה" שייכת לעמותה לאיכות הסביבה, והיא מקבלת תרומות של בגדים, מוצרי בית ומוצרי חשמל ומעבירה אותם למוסדות שונים ולמשפחות נזקקות. חלק מהתרומות נמכרות במחירים זולים במיוחד (בין שקל אחד ל-50 שקל) ואת הרווחים תורמים למטרת הסביבתיות. רח' יזרעאל 49, קריית טבעון, טל': 04-9535391.
9. לשמור על אוויר נקי
כידוע, בכל הקשור לזיהום אוויר, מצבנו בארץ בכי רע. דבר פשוט שאפשר לעשות: בעת קניית מזגן השוו בין המזגנים השונים על פי דירוג היעילות האנרגטית שלהם. מזגן יעיל יותר ימנע בזבוז חשמל. ככל שהאות בדירוג האנרגטי נמוכה יותר (קרובה יותר ל-A), המזגן יעיל יותר.
10. להפגין אזרחות טובה
קל מאוד וחשוב מאוד. פשוט להיות ערניים ולעדכן את הרשויות באשר למפגעים שאתם רואים (חייגו 106 מכל טלפון).
השבוע בעתון "לאשה": פרויקט מיוחד - איך אנחנו הורגים את כדור הארץ ואת עצמנו, ומה כל אחד יכול לעשות, בקטנה, ביום-יום, כדי להציל את המצב
- כתבה זו פורסמה בעבר במוסף "100" של עתון "לאשה". האינפורמציה לכתבה התקבלה מאתר האינטרנט של המשרד להגנת הסביבה;
כרמל זילברמן, פרויקטור מחזור במשרד לאיכות הסביבה, מחוז תל-אביב; יהודה אולנדר, מנהל היחידה לאיכות הסביבה בעיריית רעננה, ותמר קינן, מארגון "ידידי כדור הארץ"