בעקבות פרשת בשארה: הערבים חוששים מנכּבה
גורמים בולטים בציבור הערבי חוששים כי הפרסומים על החשדות נגד חבר הכנסת לשעבר יביאו אולי לגירוש המוני במסגרת מלחמה עתידית. "אם חלילה תפרוץ עוד מלחמה, גובר הסיכוי שמדינת ישראל תגרש מאות אלפי ערבים מביתם כדי לצמצם את 'הסכנה הדמוגרפית'", אומר פרופ' עזיז חיידר
הערבים חוששים: בעקבות התרת הפרסום על החשדות החמורים נגד חבר הכנסת לשעבר עזמי בשארה, אומרים היום (ד') גורמים בולטים בציבור הערבי כי הם חוששים מהעמקת הקרע בין יהודים לערבים. חלקם אף סבורים כי הדבר עלול מבחינתם להגיע עד כדי גירוש המוני של ערביי ישראל במסגרת מלחמה עתידית.
הסוציולוג פרופ' עזיז חיידר, עמית בכיר במכון ון ליר ובמכון טרומן באוניברסיטה העברית בירושלים, אמר ל-ynet: ""אולי היהודים לא ישימו לב בטווח הקצר לפרשת בשארה בגלל דו"ח וינוגרד, אבל בטווח הארוך הדבר ישפיע על עיצוב היחסים. אף אחד לא ישכח שהדברים פורסמו והיהודים יראו בכך כהוכחה נוספת לכך ש'צריך איכשהו לנקוט באמצעים נגד הערבים'".
פרופ' חיידר אומר כי ייתכן גירוש המוני של ערביי ישראל. "הציבור היהודי מוכן לקבל כל צעד נגד האוכלוסייה הערבית. לכן, בין הערבים אנחנו מדברים על זה שהנכּבה השנייה קרובה. כלומר במצב של כאוס ומלחמה במזרח התיכון מדינת ישראל לא תחסוך אמצעים כדי לגרום לאותו מהלך שהיה ב-1948. אם חלילה תפרוץ עוד מלחמה, גובר הסיכוי שמדינת ישראל תגרש מאות אלפי ערבים מביתם כדי לצמצם את 'הסכנה הדמוגרפית'".
"החשש מנכּבה שניה כבר עולה אצלנו בשיחות סלון ופרשת בשארה יכולה להיות עוד זרז לכך ותביא להקצנה נוספת בציבור היהודי", אמר פרופ' חיידר. "אני טוען זמן רב כי אם המצב הקיים ימשיך – העימות בין שתי האוכלוסיות הוא קרוב והוא יהיה יותר קשה מאשר באירועי אוקטובר 2000. מי שרוצה למנוע את זה חייב לעשות שינוי מהותי במדיניות הקיימת. בכוונתי אף לומר זאת לראש הממשלה, אהוד אולמרט, בפגישה שהוא זימן אותנו אליה בשבוע הבא".
עצרת הזדהות עם בשארה שנערכה בשבת בנצרת (צילום: איי.אף.פי)
מי שחושש גם הוא מטרנספר של ערביי ישראל, הוא מנהל מרכז מוסאוא לזכויות הערבים בישראל, ג'עפר פרח: "הציבור הערבי לא מזלזל בקריאות הטרנספר והגירוש של אזרחי המדינה הערבים. הציבור הערבי חש איום מוחשי והוא חש שהוא צריך להגן על עצמו. אווירת ההסתה הזאת כבר מוצאת לה ביטויים במתקפות נגד הציבור הערבי וגורמת לתחושה של ציבור תחת מתקפה. אני חושש שגורמים מסויימים ינסו לנצל את המצב הקיים ואת חוסר המנהיגות לתקיפות פיזיות של אזרחים ושל אזורים ביישובים הערבים. על המנהיגות והתקשורת לצאת ולמנוע את המשך ההידרדרות המובלת מהימין הקיצוני".
פרח סבור כי לא רק במלחמה עשויים להיווצר אירועים אלימים בין יהודים לערבים. "אני חושש שגורמים מסויימים ינסו לנצל את המצב הקיים ואת חוסר המנהיגות בישראל לתקיפות פיזיות של אזרחים ערבים ושל אזורים בהם נמצאים יישובים ערבים. באוקטובר 2000 ראינו אלפי יהודים מנצרת עילית תוקפים את נצרת. אם ניתן למצב להידרדר אנו עלולים להגיע למצב של תקיפות פיזיות על רקע לאומני וגזעני נגד הציבור הערבי. יש תחושה שהמנהיגות במלחמת הישרדות והאספסוף יכול לנצל את המציאות הזאת להסית, לתקוף ולפגוע באזרחים תמימים".
"חשד הוא לא עובדה"
פרופ' חיידר מעלה טיעון נוסף שפוגע ביחסים בין היהודים לערבים. לדבריו, רבים מבין היהודים בישראל רואים את החשדות כנגד בשארה כעובדות. "החלק הזה יתקבל אצל הציבור היהודי בצורה ברורה, שכן היהודים מוכנים תמיד לקבל את הגירסאות האלה והוא בולע את כל מה שקשור לביטחון בלי לשאול שאלות. הוא מגיב על כך כאילו מדובר בעובדות ולא בחשדות. בשנים האחרונות הדבר אף הולך ומתגבר", הוא אמר.
פרופ' חיידר אינו מבין מדוע איפשרה ישראל לבשארה לצאת מהארץ. "לדעתי השב"כ למד את הלקח ובמקום שעזמי באשרה יהפוך לקדוש מעונה, הם העדיפו לזרוק אותו מחוץ למדינה. אם הוא חשוד בכל אלה, לא מתקבל על הדעת שהם יתנו לו לנסוע, ויכול להיות שזה מה שהם רצו. עתה נראה כי מעמדו של בשארה בעולם הערבי, שהיה בשיא בגלל היותו ח"כ ישראלי, ילך וידרדר. ישנם לא מעט הוגי דעות בעולם הערבי וכך הוא יאבד את הייחודיות ויהפוך לפחות אטרקטיבי".
ד"ר חאלד אבו עסבה, גם הוא חוקר בכיר ממכון ון ליר בירושלים, סבור דווקא שדמותו של בשארה לא תיפגע בקרב תומכיו הערבים. "הפרשה לא תשרוף אותו. לציבור הערבי ברובו הגדול יש תחושה שזאת רדיפה פוליטית וכך הוא מתייחס לכך. לעומתו, הציבור היהודי מתייחס לכך כבגידה וזה שוני מהותי בתפישת ההאשמות. בקרב תומכיו של בשארה מנהיגותו לא תיפגע. ישנה תפישה שההאשמות האלה הן פוליטיות וחסרות בסיס. אם הוא היה מודה בכל החשדות הללו - רק אז מנהיגותו היתה מתערערת".
גם פרח סבור כי הציבור הערבי יהיה ספקן בנוגע להאשמות נגד חבר הכנסת לשעבר. "הציבור הערבי סקפטי מאוד לגבי האשמות שמגיעות מהשב"כ והמשטרה כלפי נבחרי הציבור והוא נמצא כעת במצב של המתנה ושל תחושת מתקפה שהולכת ליפול לנו על הראש", אמר פרח.