שתף קטע נבחר

צילום: איי אף פי

פרשנים: אם רויאל ניצחה בעימות, זה רק בנקודות

הפרשנים טוענים שרויאל הפתיעה לטובה כשהראתה ל-20 מיליון הצופים שהיא עשויה מהחומר הדרוש לנשיאות. סרקוזי לדבריהם היה רהוט ומבריק - ובעיקר מאופק. הסקרים לעומת זאת מלמדים: הציבור סבור שסרקוזי היה משכנע יותר

ביום שאחרי העימות הגדול בבחירות לנשיאות צרפת, שני המחנות של המועמדים טוענים לניצחון. מנהיג הסוציאליסטים בפרלנט אמר שמועמדת מפלגתו סגולן רויאל הפגינה "סמכות, דינמיות ויכולת להיות נשיאה נהדרת". דובריו של מועמד השמרנים ניקולא סרקוזי אמרו שהוא היה הרבה יותר מדוייק בדבריו, והפגין שליטה רבה יותר בנושאים שעל הפרק, ובעצמו". 

 

הפרשנים טוענים שהעימות, שעתיים וחצי של דיון נוקב בשורה ארוכה של נושאים, לא סיפק ניצחון בנוק-אאוט, אם כי ניתן לומר שרויאל ניצחה בנקודות. לדבריהם, היא הפתיעה לטובה כשהראתה ל-20 מיליון הצופים - כמחצית מבעלי זכות הבחירה - שהיא עשויה מהחומר הדרוש לנשיאות, והדבר יסייע לה בוודאי להאבק בתדמית החלולה שדבקה בה. עורך העיתון "לה מונד" בעל הנטיה השמאלית, רמז על העדפתה של רויאל. העורך, ז'אן-מארי קולומבאני, כתב במאמר היום כי ניצחון של רויאל יעניק לה מנדט לחדש את פני השמאל הצרפתי. "זה הימור, עבור המדינה, אבל אולי כדאי לנסות זאת".

 

הפרשנים חלקו גם לסרקוזי שבחים, על שהיה מבריק בטיעוניו הפוליטיים, הצליח לקעקע את טיעוניה של יריבתו ובעיקר - שנותר מאופק. אחד ממנחי העימות, העיתונאי פטריק פוובר ד'ארבור, אמר כי הוא בבירור התאפק. "הוא לא היה עצבני. אולי קצת מאוכזב".

 

אבל הסקרים נותנים את הניצחון לסרקוזי. סקר "אופיניון-וויי" שנערך אחרי העימות עבור העיתון "לה פיגרו" מגלה כי סרקוזי היטיב לשכנע את הצופים. 53 אחוז תמיכה לעומת 31 אחוז לרויאל. שיעור המצביעים שרוצים לראות אותו בארמון האליזה עלה ב-4 אחוזים לאחר העימות - מ-48 ל-52 אחוז. שיעור המצביעים שרוצים לראות נשיאה בארמון עלה בצניעות בנקודה אחת בלבד - מ-36 לפני העימות ל-37 אחריו.


היא תקפה ללא הרף. הוא היה רהוט ומדויק. העימות (צילום: רויטרס)

 

"היו שני מנצחים... איש מהם לא נפל למלכודות של האחר. הוא לא איבד את שלוותו, והיא לא נראתה כטירונית וחסרת יכולת", אמר כריסטוף ברביה, עורך השבועון "ל'אקספרס".

 

"סגולן התמודדה יפה מאוד", אמר סטפן פוקס, ראש מכון מחקר פוליטי. לעומתו, פייר-לוק סגיון, הפרשן הפוליטי של ערוץ הטלוויזיה LCI, אמר: "לדעתי הוא ניצח בחישוב כללי למרות ששום דבר משמעותי לא ישתנה הודות לעימות הזה. הוא נראה יותר כמי שיכול לשלוט כבר ממחר ויקח את האחריות".

 

בינתיים, גונב מועמד המרכז פרנסואה ביירו חלק מההצגה. בראיון לעיתון "לה מונד" הוא סיפק רמז לתמיכה ברויאל כשאמר שלא יצביע לסרקוזי. "הוא עלול להעמיק את הפערים החברתיים".

 

ביירו, שבמסיבת עיתונאים לפני כשבוע הילך על הסף ולא הביע תמיכה באיש מהמועמדים, לא אמר אם יצביע עבור רויאל, אך פרשנים ציינו כי הרמז שנתן מספיק עבור 7 מיליון תומכיו - ומבשר טובות עבור רויאל שמפגרת בסקרים בפער קטן.

 

קרב מהרגע הראשון

סרקוזי מוביל בסקרים בפער קטן וקבוע. לכן, עבור רויאל היה הקרב של אמש חשוב הרבה יותר. שלושה ימים לבחירות, היא נלחמת על כ-7 מיליון מקולות מפלגת המרכז, שמהווים לשון מאזניים מכרעת במירוץ לארמון האליזה.

 

לא לשווא עוצב האולפן בו התקיים העימות כזירת אגרוף. זה היה קרב מהרגע הראשון. רויאל, שנאבקת בתדמית של מועמדת חלולה ועמומה, שאינה בשלה להנהיג את הרפובליקה, החלה לתקוף את סרקוזי מיד עם תחילת העימות - ולא הפסיקה עד הישמע אות הסיום.

 

היא תקפה את סרקוזי על ההישגים הדלים של הממשלה בה היה חבר עד לפני כחודש, על ההצעות שלו לקיצוצים במגזר הציבורי, על היוזמה שלו בנושא שבוע העבודה המקוצר, על האלימות המשתוללת והגירעון בתקציב ובעיקר - הפריעה לו פעם אחר פעם לשטוח את משנתו.

 

עד כדי כך הייתה רויאל נחושה, שלעיתים נראה היה בבירור שסרקוזי נבוך מעט, ממהר להביט בניירותיו ומתקשה לנסח תגובה מהירה. הוא ישב ממש מולה אבל לא הרבה להביט בעיניה. תחת זאת הוא נראה כמי שמחפש אישור לדבריו משני העיתונאים שהנחו את העימות. היא לעומת זאת, כמעט שלא הסירה ממנו את מבטה החודר.

 

"הירגעי מאדאם רויאל..." 

אך סרקוזי, שמנסה להשיל מעליו את תדמית הביריון התוקפני, נשאר מאופק. הוא אמנם היה חד ועוקצני ומצא פגמים בכל יוזמה ועמדה שהביעה, אך הקפיד לפנות לרויאל בנימוס בתואר "מאדאם רויאל".  את עיקר הביקורת שלו הוא הוציא על שאינה יורדת לפרטים, אינה מדייקת בתשובותיה ולא משיבה לאתגרים שהוא מציב בפניה. "את מרחפת על פני הנושאים הרבים בבת אחת", אמר לה.

 

בשלב מסויים, דווקא היא איבדה את שלוותה. היא קטעה אותו, הרימה את קולה ונופפה לעברו באצבע. הוא ניצל את המצב וקרא לה להירגע: "אל תנופפי באצבעך לעברי. הירגעי. כדי להיות נשיאת הרפובליקה עלייך להיות רגועה", אמר לה.

  

"אינני מתעצבנת, אני זועמת על דבריך", מיהרה רויאל להשיב לו.

  

"את יוצאת מכלייך בקלות רבה מדי...", אמר סרקוזי.

 

 "לא ארגע נוכח חוסר צדק... אני זועמת, וזה זעם שיהיה לי גם כשאהיה נשיאת הרפובליקה... אינני מאבדת את העשתונות, אני זועמת וזה לא אותו הדבר. יש לי מספיק 'דם קר'"...", אמרה רויאל.

 

נושא טעון שעלה מהר מאוד על השולחן היה קודש הקודשים הצרפתי - שבוע העבודה בן 35 השעות. סרקוזי רוצה לעקוף את המגבלה ולעודד את העובדים לעבוד יותר על ידי מתן פטור ממס על השעות הנוספות. רויאל אמרה כי מדובר בחלק חשוב של ההתפתחות הסוציאלית בצרפת, ותהתה מדוע לא פעלה הממשלה היוצאת לבטל את המגבלה אם לא רצתה בה.

 

בבוקר שאחרי אמר סרקוזי כי הוא סבור שהעימות היה מכובד, אך התרשם שרויאל הייתה "לוחמנית". "נדהמתי לעיתים מהאופי האגרסיבי של מאדאם רויאל", אמר לרדיו RTL. רויאל, הגנה על הסגנון שאימצה אתמול, ואמרה לרדיו "פרנס-אנטר": "אתה לעולם לא יכול לתקוף יותר מדי כשאתה צריך להגן על הערכים והעמדות שלך".

 

הסקר האחרון, שפורסם אתמול לפני העימות, מעניק לסרקוזי 53.5 אחוז מהקולות לעומת 46.5 לרויאל. 87 אחוז מבעלי זכות הבחירה אמרו שכבר החליטו בעבור מי יצביעו ביום ראשון, אך רבים - כ-37 אחוז - אמרו השבוע כי העימות אתמול ישפיע מאוד על בחירתם.


פורסם לראשונה 03/05/2007 11:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקיפה ללא הרף. רויאל חוגגת אחרי העימות
צילום: רויטרס
נותר מאופק. סרקוזי אחרי העימות
צילום: איי פי
לא אצביע לסרקוזי. ביירו
צילוםף איי אף פי
מומלצים