שתף קטע נבחר

רופא: "לא הייתי שולח את ילדי לקבל טיפול מאחות"

כך אומר יו"ר ארגון רופאי קופת חולים כללית, ד"ר שלמה בירקנפלד לאחר שמנכ"ל משרד הבריאות הורה להרחיב את סמכויות האחיות לתחומים ששמורים לרופאים בלבד. אתמול קרא יו"ר הסתדרות הרופאים לציבור החולים להדיר רגליהם מהטיפול הרפואי של האחיות. ד"ר חיה באליק, מנהלת בית הספר לסיעוד באיכילוב: "הרופאים אינם זמינים ונגישים, אחות היא מנוסה ומקצועית"

האם הענקת סמכויות לאחיות היא מהפכה שתוביל לשיפור השירות לחולים או סכנה בריאותית? תלוי את מי שואלים. השבוע הודיע מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, על הרחבת סמכויותיהן של האחיות, כך שיתאפשר להן לתת טיפול מציל חיים בשעת חירום, לתת מרשמים לאנטיביוטיקה, להורות על הפסקת טיפול ופעולות רבות נוספות.

 

זהו פרק נוסף במאבק בין האחיות לרופאים, שימשיך כנראה גם בוועדת הבריאות של הכנסת, אשר תצטרך בוודאי לדון האם לבטל את ההחלטה, כפי שנעשה מספר

פעמים בעבר.

 

"הנגישות לרופא בקהילה היא מוגבלת. צריך להזמין תור ולהמתין. לא תמיד אפשר להגיע מיד ולעיתים צריך לחכות יום או יומיים", אומרת ד"ר חיה באליק, מנהלת בית הספר האקדמי לסיעוד ע"ש שיינברון באיכילוב ומסבירה שהאחיות זמינות יותר מהרופאים ופנויות יותר. "הביקור אצל הרופא נמשך בממוצע בין חמש לשבע דקות, בעוד שכשאת מגיעה לאחות את מקבלת מיד טיפול. לאחות יש שיקול דעת וידע רב". 

 

אחת הסמכויות שניתנו לאחיות היא האפשרות לשנות את מינון התרופות של חולה סוכרת שאינו מאוזן. "עד שרופא יגיע לביקור בית ויאזן את מינון התרופות ימשיך החולה לקבל מינון גבוה מדי או נמוך מדי של אינסולין וזה יסכן את בריאותו. אחות זמינה יותר מרופא, ולכן מהלך כזה יכול רק להועיל לחולה בבית ובוודאי לא להזיק לו".


טיפול זמין ומקצועי או סכנה לציבור? (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

אבל הרופאים ממשיכים לטעון שחיי החולים המטופלים בידי אחיות יהיו בסכנה. "אני לא הייתי שולח את ילדי לקבל טיפול מידי אחות", אומר ד"ר שלמה בירקנפלד, יו"ר ארגון רופאי קופת חולים כללית וסגן יו"ר ההסתדרות הרפואית. "אני חושב שהמהלך הזה הוא סכנה לציבור. אישור מרשם זה סופו של תהליך שדורש להכיר את החולה ואת הרגישויות שלו, זה לא אקט משרדי. אני חושב שכל רישום תרופה שלא על ידי הרופא מסכן חיים. אם היינו סובלים מעודף אחיות ומחפשים מה הן צריכות לעשות הייתי מציע עשרים נושאים קודמים. רישום מרשמים על ידי אחיות קיים במקומות שצריך לחכות חודש לרופא או לנסוע 100 ק"מ בשביל להגיע לרופא, ואין מקומות כאלו במדינה". 

 

דברים דומים אמר גם ד"ר יורם בלשר, יו"ר ההסתדרות הרפואית, שהזהיר מנזק שעלול להיגרם לבריאות הציבור. ד"ר באליק הגיבה על כך ואמרה: "אני בטוחה שד"ר בלשר לא התכוון שאחיות לא מסוגלות לטפל, אחרת אנחנו מסכנות את חיי החולים כל הזמן. אני הרי לא עובדת כל הזמן כשרופא עומד לידי.


מנוסה יותר מסטאז'ר מתחיל. אחות (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

"בלשר שכח להגיד לציבור שכל סטאז'ר שלומד 6 שנים רפואה ומתחיל לעבוד בבית חולים יכול להחליט על טיפול רפואי והרבה פעמים אותם סטאז'רים נשארים במחלקה לבד בלילה ומקבלים החלטות על בסיס ידע מוגבל וניסיון מוגבל. לעומתם, יש הרבה מאד אחיות שהן מאד מנוסות ומקצועיות יותר מסטאז'רים. זו כמעט השמצה בזדון וניסיון להטעות את הציבור במאבק בין גילדות, כשאחת חשה מאויימת מהסמכויות של הגילדה השנייה". 

 

"כחולה, לא הייתי רוצה שאחות תרשום לי מרשמים"

נראה שבמאבק הזה הרופאים מבקשים להותיר בידי האחות סמכויות זוטרות כמו מדידת לחץ דם או שקילת מטופלים. ד"ר בירקנפלד מתלונן כי גם את התפקידים ה"מסורתיים" הללו האחיות אינן ממלאות כהלכה ועבודת הצוות בתרפאות נפגעת. "יש מחסור בעזרה סיעודית לרופא. אם רופא רוצה שיימדד לחץ דם או לקבל עזרה סיעודית אחרת, אין לו אחות בסביבה. כעת יהיו עוד פחות אחיות זמינות לעזרה. מהסיבות האלו הביקור אצל הרופא מוקדש לדברים שאחות צריכה לעשות. בחלק מהמרפאות הכניסו משקל לחדר הרופא כי אין אחיות שישקלו את החולים. את מתארת לעצמך כמה עומס זה יוצר על הרופא. אם רוצים לייעל את השירות צריך למקסם את המפגש של רופא חולה". 

 

לעומתו, סבורה ד"ר באליק שהמהלך החדש יאפשר לחולים להתפנות לטיפול בחולים הקשים יותר. "רופאים לא תמיד פנויים לטפל במצבים מורכבים וצריכים לדעת להעביר סמכויות למי שלידם. כך הרופא יכול לעסוק בדברים המורכבים".

 

ד"ר בירקנפלד מביע חשש ממתן תרופות אנטיביוטיות על ידי האחיות. "ב-80 אחוז מדלקות הגרון אין צורך באנטיביוטיקה. מתן של אנטיביוטיקה מיותרת יגרום

להיווצרות חיידקים יציבים. שימוש יתר באנטיביוטיקה זה לא טוב לחולה ולא טוב למדינה".

 

"אין כאן סיכון לציבור, כי יש הנחיות שמגדירות במדויק מה המינונים ואיך עושים את זה", אומרת ד"ר באליק. עוד ציינה כי "אחות יכולה לקרוא ולהבין את משמעות התרבית בדיוק כמו רופא, מכיוון שלמדה מיקרוביולוגיה בבית ספר לאחיות". 

 

איך תתקבל הרפורמה הזו אצל החולים? עבור ד"ר בירקנפלד, התשובה ברורה. "כחולה לא הייתי רוצה שאחות תרשום לי מרשמים. אני מבטיח לך שהחולים ייגשו אחר כך לרופא לשאול אם המרשם בסדר".

 

אבל באליק סבורה שהציבור ירגיש כי הוא מקבל טיפול זמין יותר, הניתן ברמה גבוהה ואיכותית. "הדאגה המעושה הזו היא כלי מלחמה של גילדה שמרגישה מאויימת", היא אומרת על טענות הרופאים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
תוכל לתת מרשם לאנטיביוטיקה? אחות
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים