ההילולה במירון: האם שמעתם על הח"י רוטל?
לפני חמש שנים, בעקבות מכתב של האדמו"ר מבובוב שנתגלה, החל פורח המנהג של השקיית והסעדת העולים למירון. ויש גם מי שמסתייג
בשנים האחרונות הולך כפורח מנהג הח"י רוטל בעת העלייה לציון הרשב"י במירון, לשם הגיעו הלילה והבוקר מאות אלפי בני אדם. המנהג החל להיות נפוץ לפני כחמש שנים, לאחר שנמצא מכתב מאת האדמו"ר מבובוב, הרב משה הלברשטאם ובעל ה"קדושת ציון" בו הזכיר את המנהג.
משמעות המנהג: השקיית העולים למירון וזאת מתוך האמונה כי מנהג הצדקה מביא לסגולות וישועות לאלו המספקים את שירות ההסעדה לעולים לציון הרשב"י. במכתב, אשר נכתב ב-1917 כותב האדמו"ר לאחד העולים למירון: "מכיוון שאתה עולה למירון וידוע לי מאנשי ארץ ישראל שאלו העולים למירון מכבדים את העולים בח"י רוטל משקה לרפואה וישועה. אנא בטובך תן ח"י רוטל משקה לרפואת משפחתי".
החגיגה הלילה במירון (צילומים: אביהו שפירא)
במרחב החיים החרדיים, בהם מערכות הגמ"חים וארגוני הצדקה זוכים לפריחה, אימצו בחום את המנהג בעל הניחוח המיסטי. מהצצה במודעות הפרסום בעיתונות החרדית, בימים שלפני חגיגות ל"ג בעומר, ניתן לראות עד כמה תפס תאוצה מנהג הח"י רוטל. רק בעמוד הראשון של עיתון "המודיע" מופיעות שלוש מודעות המספרות להמונים על העמדת מוקדי חלוקה של ח"י רוטל ובצד המודעות אף מופיעים מספרי טלפון להרשמה ותרומות בכרטיס אשראי למוסד או לארגון אשר מתעתד לספק את השירות.
מוסדות "אוהל רשב"י במירון" מציינים במודעה מטעמם כי "רבים נושעו בסגולה זו שהיא בדוקה ומנוסה ובעזרת השם יתברך תוושעו בדבר ישועה ורחמים". ארגון "באר הישועות" מודיע כי הצליח לאחר מאמצים מרובים להוזיל משמעותית את הסכום עובר הח"י רוטל והוא עומד כעת על סך של 140 שקלים בלבד. ארגון אחר מציע לציבור הרחב לתרום 180 שקלים ואף מספק שירותי כתיבת "קוויטל" (פתק) אשר יונח בקברו של רשב"י. על פי הנוהג, בתמורת הסכום אשר ייתרם, יזכה התורם שאחד האברכים יאמר ברכה לישועתו של התורם ואף יניח את אותו "הקוויטל" בציון הקדוש.
הרב אלישיב מסתייג
והנה, התנגדות למנהג שמקורו בחוגים החסידיים, מגיעה מכיוונו של מנהיג הפלג הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב. הליטאים כאמור, דוגלים באמונה רציונלית ולרוב אף נוטים לזלזל ולהסתייג ממנהגים שמקורם אינו הלכתי. בעיתון "השבוע", מרשת קו עיתונות דתית, מפרסם העיתונאי שלמה קוק את דברי הרב אלישיב על מנהג הח"י רוטל.
יש חגיגה. ליד המדורה במירון
"שעה שהעיתונים מוצפים בבקשות לתרומות עבור סגולות ח"י רוטל במירון", כותב קוק, "נכנס למעונו של הרב אלישיב עסקן ציבור ובפיו שאלה: האם אכן יש עניין לחלק ח"י רוטל משקה במירון בהילולת רשב"י? "אה!" הגיב מרן לאוזניו של כותב השורות. "דברים בטלים! יותר טוב לתת את הכסף לצדקה אחרת!" לאחר מכן הוסיף מרן הגרי"ש בתמיהה: "למי זה הולך שם, הח"י רוטל?". ל-ynet סיפר קוק כי בעת עריכת התחקיר לקראת הכתבה, אף קיבל איומים ממספר גורמים המשווקים את המנהג בדירשה שלא יפרסם את הכתבה.
קוק אף מוסיף בכתבתו שהרב אלישיב נשאל אודות אישה שחלמה שהיא נודרת לתת ח"י רוטל משקה במירון לרפואת בנה. על פי ההלכה כאמרו, דינו של נדר בחלום צריך התרה חמורה יותר מנדר רגיל. על השאלה הזו השיב הרב: "שהאישה תתן לצדקה דומה, לצורך עניים".
הרב אלישיב אינו לבד כנראה. העיתונאי החרדי, ישראל גליס, מכיר היטב את דרכי הפעולה בשוק הגמ"חים והתרומות וכן מכיר בצורך של הארגונים למצוא אטרקציות חדשות אשר יביאו את המאמינים לתרום. "אלו הם מנהגים חדשים שאין להם לא אבא ולא אמא", אומר גליס ומוסיף: "כל זמן שהמנהג לא דורש משמעת או מאמץ מסויים, אז אומרים - שיהיה". לשיטתו, הסגולה הטובה והבדוקה ביותר היא "להתפלל ולהגיד תהילים. זה תמיד עובד ואין צורך למצוא פטנטים אחרים".