שתף קטע נבחר
 

למי קראת פרה?

היא משמשת את משק האדם זה אלפי שנים, ואף נחשבת לִקְדוֹשָׁה במקומות רבים. לכבוד חג השבועות שלחנו את ענת בלזברג לָאָחוּ, כדי לפגוש את גיבורת הָרֶפֶת - הפרה. והתוצאה - מווושלמת

החלב עובר כִּבְרַת דֶּרֶךְ עד שהוא מגיע לארוחת הבוקר שלנו. מי אחראי על החלב ומוצריו? במיוחד לכבוד החג הלבן החלטנו לערוך בִּיקּוּר בָּרֶפֶת ולפגוש את הגברת החשובה, הַמְּסַפֶּקֶת לרוב חלקי העולם בשר וחלב ומופיעה בכל כך הרבה סיפורים ואגדות.

 

חברתו הטובה של האדם

את ידידתנו הפרה פגשנו בָּרֶפֶת כשהיא מְלַחֶכֶת עשב וּמַעֲלָה גֵּרָה. רגע לפני שהיא הלכה לִמְכוֹן הַחֲלִיבָה, הסכימה הפרה לספר לנו מעט על עצמה.

 

הפרה, ששמה הַמַּדָּעִי הוא בּוֹס טָאוֹרוֹס (Bos Taurus), היא חיית בית המשתייכת למשפחת הַבָּקָר. למשפחה זו משתייכים גם הַתְּאוֹ, הַיָּאק וְהַבִּיזוֹן. ישנם גזעים שונים של פרות שחלקם משמש לבשר, חלקם לחלב וישנן גם פרות בהם נעזר האדם לצורך עבודה בשדה ולסחיבת משאות כבדים.

 

את יתרונותיה של הפרה גילה האדם כבר לפני אלפי שנים, ומכיוון שכך החליט לְבַיֵּת אותה ולהפוך אותה לחיית בית. למרות שאיש אינו יודע בדיוק מתי הדבר אירע, חוקרים משערים כי אירוע חשוב זה התרחש כבר בִּתְקוּפַת הָאֶבֶן, בימיו של הָאָדָם הַקַּדְמוֹן. מִמְצָאִים אַרְכֵיאוֹלוֹגִיִּים שונים שנמצאו בְּמִצְרַיִם ובאזור מֶסוֹפּוֹטַמְיָה מגלים, כי בשנת 3500 לפני הספירה עסקו בני האדם בגידול בקר, אך נראה שהפרה בּויְּתָה עוד קודם לכן בְּאַפְרִיקָה. בתחילה נהגו להשתמש בפרה בתור בֶּהֱמַת עֲבוֹדָה. בנוסף, הם אכלו את בְּשָׂרָהּ וּמֵעוֹרָהּ וּפַרְוָתָהּ יצרו בגדים. בשלב מאוחר יותר החלו להשתמש גם בחלב הפרה לשתייה. במקומות שונים בעולם נעזרים גם כיום בִּגְלָלֶיהָ של הפרה כְּחומֶר תַּבְעֵרָה וְדֶלֶק.

 

מערכת עיכול משוכללת

זה אולי יישמע לכם מעט מוזר, אבל בְּקֵיבָתָהּ של הפרה יש ארבעה חלקים שלכל אחד מהם תפקיד משלו בעיכול המזון. כך יכולה הפרה לְעַכֵּל גם מזון שנחשב קשה במיוחד לעיכול. ומה בדיוק קורה בקֵיבָתָהּ של חברתנו הפרה? ובכן, בשלב הראשון היא בולעת את המזון בלי ללעוס אותו כלל. היא מְאַחְסֶנֶת אותו באחד החלקים של הקיבה וחומרים מיוחדים שנמצאים שם מתסיסים את המזון ומפרקים אותו פירוק ראשוני. לאחר מכן עולה האוכל חזרה לפיה של הפרה והיא לועסת אותו שוב ושוב. תהליך זה מכונה "הַעֲלָאַת גֵּרָה". לאחר מכן, בולעת הפרה את המזון בשנית והוא מגיע לחלק אחר של הקיבה, ושם נמשך תהליך העיכול. החלקים בקֵיבָתָהּ של הפרה מכונים "כרס", "קיבת העלעלים" ו"בית הכוסות". החלק הרביעי, בו מתבצע העיכול הסופי מכונה "קיבת המיצים".

 

ייצור החלב

אי אפשר להזכיר את הפרה בלי להתייחס לחלב שהיא מעניקה, נכון? ובכן, למרות שהפרה נחשבת לְבַת בַּיִת בְּמִשְׁקוֹ של האדם והוא דואג לכל צְרָכֶיהָ, הפרה אינה מייצרת חלב עבור האדם! כמו כל יונק אחר הפרה מַמְלִיטָה, ולאחר מכן מייצרת חלב עבור התינוקות שלה - הָעֲגָלִים וְהָעגלוֹת. האדם, שמשתמש בחלב הפרה לצרכיו, הצליח בִּדְרָכִים מְלָאכוּתִיּוֹת לגרום לכך שהפרה תניב חלב בכל ימות השנה. והיכן מיוצר החלב? ובכן, החלב נוצר בֶּעָטִין, שהוא בית החרושת לחלב של הפרה. בְּדָמָהּ של הפרה ישנם חומרים רבים שהם למעשה חומְרֵי הַגֶּלֶם לחלב. חומרים אלה מגיעים לעָטִין ושם נוצר החלב בתאים מיוחדים.

 

פרה קדושה

הפרה שלנו אינה קשורה אך ורק למזון ולשתייה. במקומות רבים בעולם שימשה הפרה לצורך צרכים פולחניים. בימי קדם הוקרבו פרים על המזבח, אֵפֶר פָּרָה אֲדומָּה שימש את הכוהנים בבית המקדש לצורך טיהור אנשים. בעבר אף נהגו להשתמש בעור הפרה לשם כתיבת מְזוּזוֹת וספרי תורה.

 

במצרים העתיקה הפר סימל את האל אפיס - אל הפוריות - ונחשב כקדוש. גם בְּדַת הַהִינְדִּית הפרה נחשבת לקדושה. המאמינים הַהִינְדִּים בְּהודּוּ מאמינים, כי הפרה היא אֵם כל האלים שלהם ולכן יש להתייחס אליה בכבוד, וכמובן - לא לאכול את בְּשָׂרָהּ. אם תטיילו בְּהודּוּ תוכלו לראות את הפרות מסתובבות בְּאורַח חופְשִׁי, בכל מקום.

 

אם כן, בפעם הבאה שבה תשתו כוס שוקו, מִילְקְשֵׁייְק או תמזגו חלב לכוס, אל תשכחו להודות בחום לפרה, שבזכותה אתם יכולים ליהנות מהמשקה הלבן הזה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
חברתו המניבה של האדם
צילום: איי אף פי
מומלצים