שתף קטע נבחר

ארה"ב: גם רפובליקנים רוצים לקבוע לו"ז בעיראק

נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש נדרש להתמודד לא רק עם חברי קונגרס דמוקרטים המבקשים להגביל את מימון המלחמה בעיראק אלא גם עם חוסר שביעות הרצון מהמלחמה ההולכת וגוברת בתוך מפלגתו שלו. הרפובליקנים אותתו כי הם מתכוונים להקציב חמישה חודשים נוספים למתקפה של הכוחות האמריקנים בעיראק ואז יכריעו אם התוכנית של בוש הצליחה - או שיש צורך באלטרנטיבה

בעוד שנשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, הטיל וטו על החלטת הקונגרס בשליטת הדמוקרטים לקבוע לוח זמנים לנסיגה אמריקנית מעיראק, ואיים היום (ד') להטיל וטו נוסף על הצעה דמוקרטית חדשה – ניחתה עליו מהלומה מבית: בכירים רפובליקנים בקונגרס, ובהם תומכים של בוש, הודיעו כי יש גבול לסבלנות שלהם.

 

הרפובליקנים הבהירו כי הם מתכוונים להקציב חמישה חודשים נוספים למתקפה של הכוחות האמריקנים בעיראק ואז יכריעו אם תוכניתו של הנשיא השיגה את מטרתה - או שיש צורך למצוא לה אלטרנטיבה.

 

הסנאטור טרנט לוט, מי שהיה בעבר מנהיג הרפובליקנים בסנאט, המכהן כיום כמצליף הסיעה, אמר לכתבים שהוא מקציב לאסטרטגיה של בוש עד הסתיו - ואז יידרשו הרפובליקנים לראות תוצאות. קודם לכן אמר מנהיג המיעוט הרפובליקני בבית הנבחרים, ג'ון בונאר, ש"בסתיו הקרוב נצטרך לראות שינויים משמעותיים בשטח, בבגדד ובאזורים אחרים".

 

ההתבטאויות הפומביות של המנהיגים הרפובליקנים משקפות את דאגתם הגוברת ואת השיחות שהם מנהלים מאחורי הקלעים בנוגע לדרכים שבהן צריכים הרפובליקנים בקונגרס לפעול כדי שלא לפגוע סיכויים שלהם בבחירות לקונגרס בחודש נובמבר 2008, שבהן עומדים לבחירה, כמדי שנתיים, כל 435 חברי בית הנבחרים, ושליש ממאה הסנאטורים.

 

הסנאטורית הרפובליקנית המתונה סוזן קולינס היתה בוטה יותר בדבריה. בראיון לרשת CNN, אמרה קולינס שהיא שוקלת לקרוא לנסיגת הכוחות האמריקנים בחודש ספטמבר - אם עד אז לא תהיה התקדמות מספיקה, כפי שהציג מפקד הכוחות האמריקנים בעיראק גנרל דייוויד פטריוס בהופעה בקונגרס.

 

יש רוב לנסיגה, אפילו במחיר של מלחמת אזרחים

המרד המבעבע בקרב הרפובליקנים נובע מההכרה הגוברת בארה"ב שאי אפשר לנצח צבאית בעיראק, וכי הפתרון יהיה בסופו של דבר פתרון פוליטי-פנימי בין השיעים, הסונים והכורדים ובסיוע המדינות הערביות השכנות. העצבנות בקרב הנבחרים הרפובליקנים בולטת נוכח דעת הקהל האמריקנית, שזה זמן מתנגדת למהלכים בעיראק ועכשיו היא תומכת ברובה בקביעת לוח זמנים ליציאה.

 

סקר של "גאלופ" שהתפרסם היום בעיתון "יו.אס.איי טודיי", מראה כי שישה מכל עשרה אמריקנים תומכים בקביעת לוח זמנים לנסיגה מעיראק, למרות שהם מבינים שהדבר עלול להוביל למלחמת אזרחים בעיראק. רק 36 אחוז תומכים בהשארת הכוחות האמריקנים עד לייצובה של עיראק.

 

מסיבה זו, שיגר השבוע הנשיא בוש את התותח הכבד ביותר בממשלו, סגן הנשיא דיק צ'ייני, למסע של הרגע האחרון כמעט להצלת המצב. בממשל האמריקני ובסעודיה התגבשה הערכה שצריך להחליף את ראש הממשלה העיראקי השיעי, נורי אל-מליכי, אך יש חשש שפיטוריו יסבכו את המצב הפוליטי העדין בעיראק עוד יותר.

 

צ'ייני המבקר היום בעיראק, הבהיר לאל-מליכי כי עכשיו הוא הזמן לפעול. הוא מנסה לשכנע את העיראקים לא לפזר עכשיו את הפרלמנט לחופשה של חודשיים כפי שתוכנן. צ'ייני מנסה לפעול לכינון ממשלת אחדות לאומית אמיתית שיעית-סונית-כורדית.

 

הממשל רואה חשיבות עצומה במאמץ האחרון של צ'ייני לגייס את סעודיה, מצרים, ירדן ואיחוד הנסיכויות להפעיל לחצים על הסונים בעיראק להסכים לפשרה. צ'ייני עומד לבקר בכל אחת מארבע המדינות "הקוורטט הערבי", שמשטריהן נתפסים כמתונים. חשוב במיוחד יהיה הביקור של צ'ייני בסעודיה, נוכח מה שמסתמן כמשבר יחסים בין שתי המדינות במישור הטקטי למרות זהות האינטרסים האסטרטגית של שתי המדינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש. עכשיו הוא עוד מחייך
צילום: איי פי
מומלצים