הקבינט הביטחוני ידון כיצד להגיב בעזה
בלשכת ראש הממשלה מדגישים שהדיון בנושא הפעילות בעזה הינו חלק מהפקת הלקחים בעקבות דו"ח וינוגרד. בהמשך השבוע צפוי ראש הממשלה להיפגש עם מלך ירדן, עבדאללה, בניסיון לקדם את יוזמת השלום הערבית
שבוע מדיני וביטחוני עמוס בפתח. הקבינט המדיני ביטחוני ידון היום (יום א') במקרים ובתגובות להתפתחויות ברצועת עזה. בסביבתו של ראש הממשלה אולמרט מדגישים כי הדיון הינו חלק מהפקת הלקחים על פי מסקנות דו"ח וינוגרד החלקי. ראש הממשלה מבקש להעמיק את הידע של השרים באשר למתרחש בתוככי הרצועה, בעיקר בנושאים המאיימים על ביטחון אזרחי ישראל.
מיד לאחר ישיבת הממשלה צפוי הקבינט לביטחון לאומי להתכנס בלשכת ראש הממשלה. בדיון זה ישתתפו גם ראשי מערכת הביטחון, הרמטכ"ל, ראש המוסד, ראש השב"כ, ראש המל"ל (המועצה לביטחון לאומי) ואחרים. במהלך הדיון יסקרו אנשי הביטחון בפני השרים אודות המשך ירי הקסאם לעבר אשקלון ושדרות, התעצמות החמאס, הברחות אמצעי הלחימה מסיני לרצועת עזה והאנרכיה המתרחבת ברצועת עזה.
אחדים מהשרים המשתתפים בקבינט לביטחון לאומי, סבורים שעל צה"ל להרחיב את פעולתו בתוך הרצועה. ראש הממשלה סבור שצריך לנהוג זהירות בתגובה, בשל המצב המדיני הרגיש שבו נתונה ישראל. שר הביטחון עמיר פרץ פעל בעבר עם ראש הממשלה להרחיב את סמכות התגובה של צה"ל, בעיקר לירי הקסאם. ואולם, השניים שמרו על מידתיות בתגובה, כדי לא לגרור את האיזור להסלמה מתמשכת.
בנוסף, הממשלה תדון בישיבתה השבועית גם בשורה של החלטות הנוגעות לחיזוקה של ירושלים. בין היתר תעלה שם ההצעה להעביר תוך שמונה שנים מוסדות ומשרדי ממשלה שונים אל הבירה. כמו כן ידונו בישיבת הממשלה שתי הצעות שעניינן הקלות כלכליות בירושלים, המציינת בימים אלה 40 שנים לאיחודה: הצעה אחת של ראש הממשל והשר יעקב אדרי תעסוק בתכנית לעידוד הצמיחה הכלכלית בעיר. הצעה שנייה, שאותה יביא אולמרט כממלא מקום שר האוצר, היא הפחתת מס המעסיקים בירושלים.
שבוע מדיני עמוס בפגישות
ביום שלישי צפוי ראש הממשלה אהוד אולמרט להיפגש בירדן עם המלך עבדאללה. במהלך השבוע צפויים אנשי אולמרט ואבו-מאזן לקבוע מועד לפגישה ביניהם, שכנראה תתעכב שוב לשבוע הבא ותתקיים ביריחו. במהלך השבוע צפויים ראש הממשלה ושר הביטחון עמיר פרץ להשתתף לראשונה בתרגיל צה"לי רחב היקף.
ראש הממשלה יתארח בכנס של 40 זוכים בפרס נובל בפטרה שבירדן, על פי הזמנתו של המלך. השניים צפויים להיוועד למפגש בארבע עיניים, שמטרתו, בין היתר לעודד את התהליך המדיני הכרוך ביוזמה הערבית. במהלך השבוע הקרוב צפויים כנראה שר החוץ המצרי, ושר החוץ הירדני, להודיע לעמיתתם ציפי לבני, מתי יגיעו לישראל, כדי לדון ביזמה זאת.
מוחמד אבו-לעייט ועבד איללה אל חטיב, הוסמכו ב-28 במארס השנה, על ידי פסגת הליגה הערבית בריאד, לקדם את הדיאלוג עם ישראל. ביום חמישי האחרון נפגשו השניים עם שרת החוץ ציפי לבני בקהיר. לאחר פגישתה של לבני עם מובארק, הוסכם שהשניים יבואו בשבועות הקרובים לישראל להמשך הדיונים. יצוין שישראל רואה בדיאלוג ההיסטורי עם הליגה הערבית אחד משלושה נתיבים מדיניים. אליו מצטרפים הדיאלוג הישיר עם הפלסטיניים באמצעות המפגשים עם אבו מאזן ומסלול חשאי, צדדי, בו מלובנות סוגיות עתידיות.
בינתיים, שוב מתעכבת הפגישה בין אולמרט ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. על פי לוח הזמנים שטוותה מזכירת המדינה האמריקנית, אמורים היו השניים להיפגש כל שבועיים. הפגישה האחרונה הייתה אמורה להתקיים ערב פירסום מסקנות וינוגרד. היא נדחתה תחילה לשבוע הקרוב, אך כעת נמסר מירושלים שהיא תתקיים ככל הנראה רק בשבוע הבא. זאת, עקב לוח הזמנים הצפוף של אולמרט השבוע. על פי המתוכנן תתקיים הפגישה ביריחו, או בעיר פלסטינית אחרת.
מנגד, הפלסטינים מקווים כי התפקיד הגובר שממלאת ירדן בתקופה האחרונה יוביל לפריצת דרך שתאפשר את פתיחתו של משא ומתן מדיני רציני. מחזיק תיק המשא ומתן באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת אומר כי מטרת הפגישה היא לדון בפתיחת תהליך מדיני בעל משמעות.
עריקאת אמר כי ירדן ממלאת בתקופה האחרונה תפקיד מרכזי בכיוון של חידוש התהליך המדיני על בסיס הקמת מדינה פלסטינית, שבירתה ירושלים. "זוהי הסוגיה המרכזית בפגישת המלך עם הראיס אבו מאזן. כל המאמצים מופנים לכיוון יצירת תהליך מדיני שיתנהל על בסיס החלטות האו"ם ויישום מפת הדרכים, וכן תוכנית השלום הערבית", אמר.
עריקאת הכחיש את הדיווחים כי הפלסטינים והירדנים ידונו בפגישה הקרובה באפשרות הקמת קונפדרציה ירדנית פלסטינית. לדברי עריקאת לדיווחים האלה אין כל אחיזה במציאות ו"אנו נחושים להמשיך במאמצים להקמת מדינה פלסטינית עצמאית".
יחד עם זאת, למרות הכחשה זו של עריקאת ל-ynet נודע כי בימים האחרונים שב ועלה הרעיון בין שני הצדדים, אולם לפי שעה לא מדובר בהסכמה או אפילו בהבנה ירדנית פלסטינית.