שתף קטע נבחר

 

האם מותר לפנות מתים מקברם?

שאלה:

האם מותר לפנות מתים מקברם? הערות: ידוע שבעת העתיקה יהודים נהגו להיקבר במערות ואחרי שנה היו קרוביהם נכנסים למערה ומפנים את העצמות לכוכים. למעשה, מכאן הביטוי התנ"כי "ונאסף אל אבותיו". מדוע איננו מחדשים מנהג זה היום וע"י כך מפנים את בתי הקברות? (שרון, מודיעין)

 

תשובה: 

בימי קדם היו נוהגים מראש לקבור בקבורה זמנית, ואחר זמן היו מעבירים את העצמות לקבורה המשפחתית. ביום בו היו מעבירים לקבורה השניה, היו עושים לוויה נוספת, הקרובים חייבים להתאבל באותו יום. כאשר קוברים את המת בקבורה קבועה ולא זמנית, אין אפשרות לפנותו אלא בנסיבות מיוחדות.  

 

גם בימינו נוהגים דינים אלו כאשר מעבירים מתים ממקום למקום, וכפי שאירע כאשר מקבלים ארונות של חללי צה"ל מידי הגויים או כאשר נעקרו הקברים מגוש קטיף והועברו למקום בו לא יחללו אותם ידי האויבים.

 

המקורות הקדומים מלאים בהלכות ותיאורים של מעמד זה, ונראה שנהג עד שלהי ימי התלמוד. ה"שולחן ערוך" הקדיש סימן שלם להלכות אלו, סימן תג ב"יורה דעה".

 

כיום אין איסור לחדש מנהג זה, אך גם אין בינתיים מי שיחדש אותו. ייתכן ומצוקת הקבורה באזורים שונים בארץ תביא במשך הזמן את ההכרח להסכמה בין הגורמים הרבים הנוגעים בדבר לחדשו. (משיב: הרב דרור ברמה)  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים