מזרח ירושלים: 62 אחוזים מתחת לקו העוני
מנתוני אגף הרווחה של עיריית ירושלים עולה כי 22 אחוז ממשקי הבית במזרח ירושלים מטופלים בלשכת הרווחה בעיר. 75.8 אחוז מהילדים שחיים במזרח העיר עניים
אחד מכל חמישה תושבים בירושלים מטופל על-ידי לשכת הרווחה בעיר. מחר (יום ד') יצוין יום ירושלים, בסימן 40 שנה לאיחוד הבירה, וזה הזמן המתאים לבדוק נתונים עדכניים על העיר הענייה בישראל. מנתונים שמסר אגף הרווחה בעיריית ירושלים ל-ynet מתברר כי 22 אחוז מתושבי מזרח ירושלים - כ-31,600 תושבים - מטופלים על-ידי שירותי הרווחה של העירייה. האוכלוסייה הערבית מהווה שליש מכלל אוכלוסיית העיר.
האוכלוסייה הערבית גדלה בקצב מהיר מהיהודית ובתנאים סוציו-אקונומיים נמוכים. לכן, זקוקים יותר ויותר תושבים במזרח העיר לשירותי הרווחה. 32 אחוז מהמשפחות בבירה עניות, וכאשר בוחנים את המצב במזרח העיר, מגלים שהמצב שם קשה יותר - 62 אחוז מהמשפחות חיות מתחת לקו העוני. בסך הכול חיים 56.6 אחוז מילדי ירושלים מתחת לקו העוני, ובמזרח העיר 75.8 אחוז מהילדים עניים.
אגף הרווחה בעיריית ירושלים מתריע בפני הממשלה כי מדובר בעיר בעלת צרכים מיוחדים, ובהתאם לכך התקציב שהמדינה מזרימה צריך לגדול. "האוכלוסייה הנזקקת במזרח העיר גדלה והולכת, ואנו מזרימים לשם כספים רבים בניסיון להשוות את התנאים", אמרה ל-ynet דורית בירון, מנהלת מחלקת תכנון מחקר ופיתוח באגף הרווחה בעיריית ירושלים "כך נשאר פחות בעבור מערב העיר".
תקציב העירייה בעבור אגף הרווחה הוא 388 מיליון שקל. "על פניו זה נשמע תקציב גדול, אך משום שירושלים היא עיר עם אוכלוסייה מיוחדת, זה לא מספיק על מנת לענות על הצרכים של כולם", הסבירה בירון "למשל בסניף שלנו שנמצא בחלק המזרחי של העיר אין מספיק תקנים, וכך נוצר מצב שיש לנו יותר לקוחות מאשר עובדים שיכולים לטפל בהם".
70 אחוז מתקציב אגף הרווחה מוקדש למימון מסגרות שונות ובהן אכסניות, מסגרות לקשישים, נשים ונוער בסיכון. 16 אחוז מהתקציב מוקדש למשכורות העובדים ורק 13-11 אחוז למימון פרויקטים שונים ופעילויות.
בעירייה מצביעים גם על האינתיפאדה שפרצה בספטמבר 2000 כגורם למצב הסוציו-אקונומי הבעייתי של תושבי מזרח העיר - בעיקר משום שערבים רבים פוטרו ממקומות העבודה בענף התיירות ואינם יכולים עוד לפרנס את משפחותיהם.
"אני מודאגת מכך שהממשלה לא ערה מספיק לתהליכים אשר מתרחשים בירושלים - הן מבחינת האיזון בין האוכלוסיות השונות, הן מבחינת התגברות המצוקות", אמרה בירון, "הממשלה צריכה לקדם מדיניות שמפתחת בעיר תנאים שיוויוניים יותר לכלל האוכלוסייה, וכך נראה באמת פיתוח מאסיבי, משיכה של האוכלוסייה החזקה ואיחוד אמיתי של העיר".
בירושלים פועלים שני סניפים של המוסד לביטוח לאומי - האחד במערב העיר והשני במזרחהּ. על-פי נתונים שנמסרו ל-ynet, בכל חודש מטפל הסניף המערבי ב-10,000 איש בממוצע. 80 אחוז מהם מטופלים בגמלאות שונות. לסניף במזרח העיר מגיעים בכל חודש כ-4,500 מבוטחים. כ-25 אחוז מגיעים למחלקת הבטחת הכנסה, כ-18 אחוז למחלקת הגבייה והביטוח וכ-11 אחוז למחלקת הילדים.
נכון לחודש מארס 2007, המוסד לביטוח לאומי משלם קצבת זיקנה ל-63 אלף משפחות של קשישים, מתוכן 8,830 מתגוררים במזרח העיר. מתוך כל מקבלי קצבת הזיקנה בירושלים, 11,806 משפחות קשישים מקבלות תוספת השלמת הכנסה, מתוכם כ-3,036 משפחות קשישים במזרח העיר. שיעור מקבלי הבטחת הכנסה בירושלים עומד על 1.63% מכלל תושבי ירושלים.