שתף קטע נבחר

 

אל-בראדעי: העולם יצטרך להשלים עם איראן גרעינית

בדברים שאמר בפאנל מומחים הודה ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית: ההתקדמות של איראן בהעשרת אורניום הפכה את המאמצים למנוע ממנה ידע וניסיון בתחום לבלתי מציאותיים. יש להם את הידע ונותר להם רק לשכלל אותו. במקום לדרוש מהם הקפאה מוחלטת, צריך לעבור לניסיונות בלימה והגבלה

ההתקדמות של איראן בפעילות העשרת האורניום הפכו את השאיפה הבינלאומית למנוע מהם ניסיון גרעיני לבלתי מציאותיות - כך אמר אמש (יום ג') ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ד"ר מוחמד אל-בראדעי.

 

אל-בראדעי אמר כי איראן מחוייבת לציית לדרישת מועצת הביטחון של האו"ם, שדרשה כי תפסיק להעשיר אורניום בתמורה להסרת הסנקציות שהוטלו עליה ותשיב אותה לשולחן המשא ומתן. "אך מנקודת מבט של תפוצת טכנולוגיה גרעינית, אין ויכוח עם העובדה שהאירועים והמציאות היו חזקים יותר מהשאיפה למנוע מאיראן לצבור ידע וניסיון גרעיני", הסביר אל-בראדעי בשיחה עם העיתון "ניו יורק טיימס".

 

"אנו מאמינים שהאיראנים מחזיקים בידע הקשור לפעילות העשרת האורניום. מרגע זה, כל שנותר להם לעשות זה לשכלל את הידע ולצבור ניסיון. אנשים לא יאהבו לשמוע זאת, אבל זו עובדה", אמר אל-בראדעי.

 

הקהיליה הבינלאומית חושדת כי תוכנית הגרעין של איראן חותרת לייצור נשק גרעיני. איראן כופרת בטענות הללו וטוענת כי מטרת התוכנית היא הפקת ופיתוח מקורות אנרגיה. לפיכך, אומרים האיראנים, מאחר שטהרן חתומה על האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני, שמורה לה הזכות להעשיר אורניום לרמה שאינה צבאית.

 

הלילה דווח בעיתון כי איראן הצליחה לפתור את מרבית הבעיות הטכנולוגיות שעמדו בפניה, והיא צפויה להתחיל להעשיר אורניום בקנה מידה גדול תוך זמן קצר. ההערכה הרווחת הייתה שהאיראנים מתקשים להניע את הצנטריפוגות שבאתר ההעשרה בנתנז במהירות הנדרשת לייצור דלק גרעיני.

 

אולם כעת טוענים פקחי הסוכנות, שביקרו באתר, כי איראן תוכל להפעיל 3,000 צנטריפוגות כבר בחודש הבא - דבר שיאפשר לה לייצר חומרים הנדרשים לפצצת אטום אחת בשנה. דיפלומטים ומומחי גרעין מסרו כי הפקחים גילו שמהנדסים איראנים כבר עושים שימוש בכ-1,300 צנטריפוגות במסגרת הפקת דלק גרעיני, וכי עד סוף השנה תוכל איראן להשלים את בנייתן של 5,000 צנטריפוגות נוספות.

 

להגביל - לא לנסות לעצור

דבריו של אל-בראדעי נאמרים שבוע לפני תום תקופת האולטימטום שניתן לאיראן להפסיק את פעילות העשרת האורניום, או להיתקל בהחרפת הסנקציות שהוטלו עליה בחודש דצמבר. וכעת הוא טוען כי יהיה זה נבון יותר להגביל את יכולת העשרת האורניום של איראן להיקף שאינו רחב ותעשייתי מאשר לנסות ולגרום לה להקפיא את הפעילות לחלוטין.

 

"עד שכל סימני השאלה (סביב תוכנית הגרעין האיראנית) יוסרו, והסוכנות הבינלאומית תוכל לוודא את אופייה האמיתי של תוכנית הגרעין, הדגש צריך להיות על מהלך שיעצור את איראן מלהגיע ליכולת העשרת אורניום "תעשייתית", לאפשר לפקחים לבצע בדיקות ולהקפיד שאיראן מצייתת לסייגי האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני", אמר אל-בראדעי.

 

"המסר שהוא רוצה להעביר הוא, שכל עוד יש עימות ואיראן אינה עוצרת את הפעילות הגרעינית, איראן תמשיך לפתח את יכולותיה התעשייתיות", אמר בכיר אחר בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. "הוא אמר לעולם שאיראן הגיעה לנקודת האל-חזור ושאסטרטגיית הסנקציות הכפולות לא עזרה", הסביר דיפלומט אירופי אחר.

 

בשבוע הבא צפויה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית להציג למועצת הביטחון דו"ח על פעילות הגרעין של איראן. על פי כל ההערכות, הדו"ח יקבע כי איראן לא עמדה בתנאי החלטת מועצת הביטחון ולא עצרה את פעילות העשרת האורניום. לפיכך תידרש מועצת הביטחון להתכנס ולהחריף את הסנקציות על טהרן פעם נוספת.

 

ובינתיים ארצות הברית מאמינה כי ניתן עדיין לעצור - בדרך זו או אחרת - את הנשיא האיראני בדרך לפצצה הגרעינית. גרגורי שולט, נציג ארצות הברית בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, אמר כי האיראנים ככל הנראה למדו איך להעשיר אורניום אך טרם השתלטו לגמרי על התהליך ההפכפך.

 

גם מארק פיצפטריק, מהמכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים טוען כי האיראנים עדיין רחוקים משליטה בהעשרת האורניום. לדבריו, הם עדיין לא חיברו את כל מערכי הצנטריפוגות, והמתקנים עדיין אינם עובדים בתיאום. "עד שלא יעשו זאת, לא ניתן יהיה לומר שהם השתלטו על הטכנולוגיה אבל הם צפויים להשיג פריצת דרך בשנה הבאה".

 

"איננו סבורים שהם עומדים להשיג נשק גרעיני בטווח הקצר ולכן אנו סבורים שיש עוד זמן שהדיפלומטיה תצליח", אמר שולט. הוא אמר כי יש להמשיך במשטר הסנקציות, שקצרו הצלחה ועוררו דיון נוקב באיראן באשר למדינית הנשיא.


פורסם לראשונה 15/05/2007 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא יאהבו לשמוע את זה. אל-בראדעי
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
יש להם את הידע. המתקן הגרעיני בנתנז
צילום: איי אף פי
המתקן להמרת אורניום איספהאן גרעין איראן
צילום: איי אף פי
מומלצים