שתף קטע נבחר

 

אזרחי עתלית דורשים "לאזרח" את מבצר השייטת

חופי עתלית והמבצר הצלבני שבאזור סגורים כבר עשרות שנים בפני אזרחים בשל פעילות הבסיס הצבאי של הקומנדו הימי. היום הפגינו מאות מתושבי האזור בדרישה לפנות את הבסיס ולהקים במקום אתר תיירות. מערכת הביטחון: הצרכים המבצעיים מחייבים את המשך הפעילות במיקום הנוכחי

כמה מאות מתושבי עתלית ויישובי חוף הכרמל הפגינו בצהריים (יום ו') מול הבסיס הצבאי של שייטת 13 על חוף הים התיכון, ודרשו מצה"ל לפנות את האזור, בו עומד מבצר צלבני עתיק, ולהופכו לאתר תיירות וטבע.

 

המבצר העתיק והחופים שסביבו סגורים לציבור הרחב מאז שנת 1971 בצו של אלוף פיקוד צפון דאז, מרדכי (מוטה) גור, ומשמש כבסיס מרכזי של "הקומנדו הימי". התושבים אומרים כי הטענה בדבר הצורך לסודיות, שבגללה לכאורה לא ניתן להחזיר את האתר לידיים אזרחיות - היא מגוחכת, זאת מאחר שניתן לצפות במתרחש בבסיס מאתרים סמוכים ואף מבתי התושבים.

 

"אני מתגורר במרחק אווירי של כמה מאות מטרים מהבסיס", סיפר אחד התושבים, "ואם הייתי רוצה, יכולתי למסור דו"ח מדויק של כמה סירות יוצאות ונכנסות לבסיס בפעילויות השונות בו".


הפגנת התושבים (צילום: אחיה ראב"ד)

 

המפגינים פתחו את מחאתם בתצפית מבריכת מים בריטית שמשקיפה אל המבצר, ואחר כך ירדו לכיוון המבצר - שם נבלמו על ידי כוחות משטרה שביקשו למנוע את הגעתם לבסיס הצבאי. מספר קטן של תושבים התעמת בקולניות עם השוטרים.

 

ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, כרמל סלע, אמר כי במגעים של אנשי המועצה עם נציגי חיל הים, בעבר ובהווה, עולה כי ניתן לאפשר כניסה לאתר ההיסטורי, לצד המשך פעילות חיל הים. לדבריו, רשויות המדינה כבר החליטו להפוך את המבצר לגן לאומי ולשמורת חוף, תוך סיפוח הממצאים הארכיאולוגיים התת-ימיים הנמצאים בסביבתו. חפירות ארכיאולוגיות הראו כי בסביבת המבצר התקיימה התיישבות עתיקה מהתקופה הפיניקית, ששרידיה נמצאים כיום מתחת למים.


המבצר הצלבני (צילום: אחיה ראב"ד)

 

בין העומדים בראש התושבים שהצטרפו למאבק נמצא גם דן חמיצר, המתגורר בעין הוד הסמוכה. לדבריו, הליך סגירתו של האזור החל באופן בלתי חוקי, וחולשתן של ראשי הרשויות באזור מאז איפשרה את המשך התהליך. "הגיע הזמן שהתושבים באזור ירימו קול. העובדה שהמשטרה הגיעה לכאן היום בכוחות מתוגברים מראה שמה שמפחיד את חיל הים יותר מכל הוא התנעה של התהליך, שיביא בסופו של דבר לשינוי הפעולה הבלתי חוקית של סגירת החוף בצו אלוף".

 

חבר הכנסת עמי איילון, ששימש בעבר כמפקד השייטת ומפקד חיל הים, שיגר מכתב תמיכה למפגינים, וציין: "עוד כשפיקדתי על חיל הים, כמו גם היום, עמדתי היא שניתן לשלב את האינטרסים בין הערך ההיסטורי האזרחי ובין צורכי הצבא. את המבצר, כמו גם כל החלק הצפוני של המפרץ, ניתן לפתוח לציבור".

  

חבר הכנסת, ד"ר דב חנין (חד"ש), יו"ר השדולה לאיכות הסביבה בכנסת, השתתף אף הוא באירוע והבטיח לפעול בכנסת להצלחת המאבק. "לא ייתכן שליישוב שנמצא כל כך קרוב לים, כמו עתלית, לא תהיה גישה לים, וניתן יהיה לראותו רק מרחוק או מחלונות הרכבת החולפת".

 

"הצרכים הביטחוניים מחייבים"

ממערכת הביטחון נמסר כי "מחנה חיל הים בעתלית הוקם ופועל כדין, ומתבצעת בו פעילות ביטחונית ענפה. מקומו ושטח פריסתו נגזרים מהצרכים המבצעיים הייחודיים של היחידות הפועלות בו, ומהמבנה הטופוגרפי של האזור. הצרכים המבצעיים של חיל הים מחייבים את המשך פעילותו של המתקן במיקומו הנוכחי.

 

"פתיחתו של המבצר לקהל הרחב תביא לחשיפת הפעילות הביטחונית במחנה ועלולה לפגוע בבטחון המדינה. חיל הים שומר ומגן על המבצר והחופים, ולא מקיים פעילות שיש בה כדי לפגוע או להזיק לערכי הטבע והמורשת המצויים בתחומו.

 

"מעבר לזאת, מתאפשרת כניסתם של חוקרים מטעם משרדי הממשלה, בתהליך שהוסדר עם חיל הים, בשיתוף משרד הביטחון ורשויות נוספות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עתלית. אין גישה לים
צילום: לע"מ
סמל שייטת 13
מומלצים