שתף קטע נבחר

 

אחרי גאידמק: נזכרים במיגון עוטף עזה ושדרות

בינואר השנה החליטה מדינת ישראל לבנות חדרי ביטחון ביישובי שדרות ועוטף עזה. מאז ועד היום לא נבנה אפילו חדר ביטחון אחד בבתי התושבים. הערב - יממה אחרי שארקדי גאידמק הודיע על השקעה של 30 מיליון דולר במיגון שדרות - נזכר שר הביטחון לשוחח עם ראש הממשלה ולסכם על "זירוז הנושא"

המירוץ למיגון: על רקע המצב בשדרות והלחימה בעזה, התקבל הערב (שבת) סיכום עקרוני בין שר הביטחון עמיר פרץ, לראש הממשלה אהוד אולמרט, על בניית חדרי ביטחון בשדרות ובכל עוטף עזה. זאת, יממה בלבד לאחר שאיש העסקים ארקדי גידמאק הודיע כי יש בכוונתו להשקיע כ-30 מיליון דולר במיגון כל הדירות בעיר שדרות. כעת נוצר מצב תמוה, לפיו הממשלה תתמודד - באמצעות תוכנית מיגון ישנה שכמעט ולא קודמה עד כה - מול ארקדי גידמאק, במירוץ למיגון שדרות.

 

הערב שוחח פרץ עם ראש הממשלה והשניים סיכמו לזרז פרוייקט ישן, שאושר כבר לפני כמה חודשים אך לא קודם מאז. המנכ"לים של משרדיהם, פנחס בוכריס מצד משרד הביטחון ורענן דינור מצד משרד ראש הממשלה, יפעלו במשותף ובמהירות לבנייה, מוקדמת ככל הניתן של חדרי ביטחון ביישובים באזור עוטף עזה - קרי, בעיר שדרות ובכל יישובי הסביבה.

 

מדובר בתוכנית שאפתנית שעלותה עצומה - סדר גודל של מאות מיליוני שקלים. התוכנית עצמה התקבלה ביוזמת חבר הכנסת שי חרמש כבר בינואר השנה. ראש הממשלה הכריז על כך באירוע עם תושבי עוטף עזה. אולם לטענת חרמש, רק השבוע התקבל במשרד השיכון סכום ראשוני של חמישה מיליון שקלים לתכנון הפרוייקט.  גם פיקוד העורף קיבל סכום דומה לפני כחודש, והחל בעבודה ראשונית בלבד. על חדרי ביטחון בבתי התושבים כלל אין מה לדבר עדיין.

 

בלי מיגון: מקלט או קיר?

על פי נתוני פיקוד העורף, בעיר שדרות רק מעטים מהמבנים נבנו לאחר שנת 92' ומצויידים בחדרי ביטחון כפי שדורש החוק. המשמעות היא שבבתים רבים אחרים אין חדרי ביטחון והתושבים נאלצים להסתפק במקלטים במצב חירום או להסתפק בהגעה לחדר פנימי בבית עד אשר יחלוף מטח הקסאמים. בעוטף עזה ישנם מבנים רבים נוספים אשר אין בהם מרחבים ממוגנים.


נזקי הקסאם בשדרות, היום (צילום: איי.אף.פי)

 

פיקוד העורף ערך באחרונה מחקרים וסקרים בנושא הוספת חדרי ביטחון גם לבתים ישנים. מדובר בתוכנית מורכבת ויקרה שכן הוספת חדרים כאלה דורשת עבודות לוגיסטיות מורכבות בכל בניין ובניין. עד כה ביצעה המדינה מיגון של מוסדות החינוך בכל עוטף עזה. השלב הראשון הסתיים כבר בספטמבר 2006 והשלב השני, שבמרכזו יורחב המיגון הקיים בכל גני הילדים ובתי הספר ועלותו כ-135 מיליון שקל, אמור להסתיים בנובמבר השנה.

 

כעת, כאמור, סוכם באופן עקרוני על זירוז תכנון חדרי ביטחון לשדרות וליתר יישובי עוטף עזה. כיום ישנם חדרי ביטחון רק ביישובים הקרובים לגדר המערכת - כרם שלום, נתיב העשרה ונחל עוז. עדיין לא ברור מה לוח הזמנים שייקבע על מנת להשלים פרוייקט מורכב ויקר זה. נוכח ההבטחה שגידמאק נתן אתמול לראש עיריית שדרות, לפיה המיגון שלו יסתיים בתוך ארבעה חודשים, עשויה לקום מבוכה אם גם המדינה תבצע באותה שעה פרוייקט מתחרה.

 

בסביבתו של פרץ אמרו בתגובה כי מדובר בתוכנית שנדונה בעבר וכי אין לה כל קשר להצהרותיו של גאידמק. פרץ, הוסיפו, רואה לנכון לקדם את התוכנית ולכן שוחח עם ראש הממשלה בנושא. עוד אמרו כי עד היום עסקה המדינה במיגון מוסדות החינוך, וכעת - כשהנושא עומד על סף סיום - הגיעה העת לקידום חדרי הביטחון בבתים.

 

בלשכת ראש הממשלה דוחים את הביקורת על כך שההליך של מיגון בתי תושבי עוטף עזה מתעכב. לדברי גורם בכיר בלשכה, מייד לאחר קבלת ההחלטה הוחל בביצוע סקר מקיף על הצרכים בכל הישובים. "בימים אלה מושלם הסקר. אז יוחלט כיצד ניתן לבנות את חדרי המגן. לאור ההתפתחויות האחרונות הורה ראש הממשלה לזרז את התהליך בתאום עם שר הביטחון עמיר פרץ. ראש הממשלה ומנכ"ל משרדו עוקבים מקרוב אחר זירוז התהליכים.

 

גורמים מקורבים לאולמרט אמרו: "שבע שנים לא החליטה אף ממשלה על מיגון בתי תושבי עוטף עזה. הממשלה הזאת החליטה ועושה צעדים לביצוע - אך היא מוצאת את עצמה מבוקרת". מלשכתו של רענן דינור, מנכ"ל לשכתו של אולמרט, נמסר עוד שבמהלך השבוע ייעשה מאמץ להגדיל את הקצב ולהשלים את ההתקשרויות באופן מיידי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזרזים. פרץ
צילום: ודים דניאל
מסכמים. אולמרט
צילום: דודי ועקנין
מתחרה? גאידמק
צילום: אוהד קינר
מומלצים