כולם לומדים עכשיו
חבר כנסת שמעביר פעילות לילדים, שופט עליון שמוסר שיעורי תורה, ורב שיקפץ בלילה אחד בין 5 מוקדי לימוד. חג השבועות מספק לנו אטרקציות מעניינות, הכל בניסיון להשאיר אותנו ערים כל הלילה. ערב החג מגיש ynet את "מדריך תיקוני ליל השבועות", שרק יקשה עליכם את ההתלבטות בין מרכזי לימוד התורה השונים, ובין ירושלים המסורתית לתל אביב האלטרנטיבית. וגם: מה בין חג החנוכה ללילה הלבן שבפתח?
את המדריך הבא לחג השבועות אנו בוחרים לפתוח דווקא במדרשי חנוכה. מפרשי התלמוד מסבירים את המנהג לאכול מאכלי חלב בחנוכה במעשה יהודית, בת למשפחת החשמונאים, שהשקתה את אחד משרי האויב בחלב עד שנרדם, ואז ביצעה בו חיסול ממוקד. לזכר מעשה הגבורה, שנתן את האות למרד המכבים ביוונים ולנס ההצלה הגדול, אנחנו זוללים בשמונה הימים שבין כסלו לטבת גם עוגות גבינה לצד הסופגניות. גם בחג השבועות נסעד בעיקר סביב הבלינצ'סים והלזניות, וההסבר הרווח הפעם: התורה, שניתנה ביום זה, נמשלה לחלב. כך או כך, החלב - כמו שלמדנו בחנוכה - בעיקר מרדים, ואילו בשבועות יש מי שמצפה שנהיה ערים כל הלילה ונעמול בתורה. נשמע מאתגר?
ערב חג מתן תורה, מגיש ynet יהדות את "מדריך תיקוני ליל השבועות", ובו רשימה מכובדת של אירועים אטרקטיבים שיעזרו לכם לעבור את הלילה הלבן בשלום, בלי למצמץ ובלי להתעפץ.
ירושלים
בית כנסת "ישורון"
אחד מבתי הכנסת המרכזיים והנחשבים בירושלים ימשוך אליו גם השנה קהל גדול, והוא מציג רשימת "כוכבים" מכובדת. הרב הראשי לישראל שלמה עמאר יהיה ראשון הדוברים, ואחריו עמיתו הרב יונה מצגר עם "היבטים הלכתיים בעקבות מלחמת לבנון השניה". באמצע הלילה תנסה מקהלת "בנבל ישורון" למלא את המצברים אצל הקהל העייף עם מחרוזת שירי קרליבך, ואחריה – המשך הלימוד.
באתר האינטרנט של בית הכנסת ניתן למצוא תכנית מפורטת ומספרי הטלפון לקבלת מידע נוסף.
בית הכנסת הגדול
משרד המשפטים ו"מורשת המשפט בישראל" יורדים אל העם. בשנים האחרונות משתפים שני הגופים פעולה ומקיימים אחת לכמה חודשים סמינרי סוף שבוע בנושא "המשפט העברי". מי שסוף שבוע במלון ירושלמי נחשב זה קצת יותר מדי בשבילו – יוכל לטעום מהם בליל החג בבית כנסת הגדול בירושלים. הרבנים הראשיים בעבר ובהווה, הרב שלמה עמאר והרב ישראל מאיר לאו, המשפטנים עו"ד ד"ר יעקב ויינרוט ועו"ד ד"ר אביעד הכהן, הרב ד"ר בני לאו ואחרים ידונו, בין היתר, בזכות הקניין, שיקום עבריינים, בעיית מסורבות הגט וההיבט החברתי והמשפטי של בעלי המוגבלויות. פרטים נוספים ניתן לקבל במשרדי "מורשת המשפט בישראל", בטלפון 02-6247041
בית מדרש "אלול"
בית המדרש הדתי-חילוני בקטמון הוא כנראה המקום היחיד בבירה בו תוכלו למצוא שיעורים בצרפתית. עמוס ינון ישוחח על תורות ליל השבועות של האדמו"ר מפיאסעצנא, יהודית עופר על "אחוות הנשים" שניכרת במגילת רות, וכאמור – לימוד לצעירים בצרפתית. באשמורת השניה של הלילה ניתן יהיה לשמוע על המיסטיקה אצל עגנון וגם על חירות ופסיכולוגיה.
בית כנסת הרמב"ן
אחד מבתי הכנסת הפופולארים באזור המושבה-בקעה-קטמון יארח את פרופ' ידידיה שטרן, ד"ר אבינועם רוזנק, ד"ר מיכה גודמן, יובל ריבלין ואחרים, שיחד עם רב הקהילה, הרב ד"ר בני לאו, ידונו בפנים השונות של דמות המנהיג. האם משה רלוונטי? האם משה שהרג את המצרי הוא מודל לחיקוי? וגם: ציפורה – האישה בחייו של איש האלוקים.
בית עגנון
יש מי שלימוד התורה בליל שבועות לא מספק אותו. ב"בית עגנון", שמקיים את הפעילות במלון עץ הזית בבירה, לא מתאפקים עד הלילה, ומתחילים בסדרת השיעורים וההרצאות כבר בערב החג. בין הבישולים לסידור הבית תוכלו לשמוע את הסופר חיים באר, יואל רפל ואחרים, בתכנית שתחל בשעה 15:30 ותימשך עמוק אל תוך הלילה, והכל, כמובן, סביב סיפוריו ודמותו של ש"י עגנון. לפרטים: 02-6716498
מרכז תרבות עמים
"מסע במרחב, בתודעה ובהוויה היהודית-ישראלית בעקבות מעמד הר סיני". מסתבר שאת המסע בן אלפי השנים אפשר להספיק בלילה קיצי אחד. רשימת מרצים מגוונים בהם העיתונאי עו"ד רונאל פישר, מבקר הקולנוע יובל ריבלין, הפובליציסט אראל סגל, הזמרת אתי אנקרי והפזמונאי יענקלה רוטבליט יעסקו בליל החג בפיתוי שבעבודה הזרה, ב"מבחן הדורות" של עשרת הדיברות ועוד, וינחו סדנאות חוויתיות שונות בנושאים כמו פיוט וקבלה. לפרטים: 02-5664144
מרכז מורשת מנחם בגין
סדנאות פיוט, סיור מודרך לכותל המערבי, קבוצות לימוד וגם שיעורי תורה. בשיתוף עם תנועת "במעגלי צדק" יתקיים בבית מורשת בגין ערב לימוד בהשתתפות הרב ד"ר בני לאו, פרופ' ידידיה שטרן, ד"ר מיכה גודמן ואחרים. ההקשר החברתי: "מגילת רות והיחס לגר". פרטים נוספים באתר האינטרנט.
בית אבי חי
בתיקון ליל השבועות הראשון של "בית אבי חי", שנחנך השנה בירושלים, מבטיחים המארגנים חוויית לימוד "בדרך קצת שונה". תחת הכותרת "חוזרים אל עשרת הדיברות" יציגו בליל החג אנשי הגות ורוח, עיתונאים וסופרים, טקסטים מגוונים מתרבויות שונות המתייחסים ומפרשים את עשרת הדיברות כפי שהם מתגלמים לאורך הדורות, וידונו במקומם של צווים אלוקיים אלה בימינו. בין המרצים: העיתונאי והסופר רוביק רוזנטל, הסופר שמעון אדף, חוקר מחשבת ישראל ד"ר אבינועם רוזנק ואחרים. בנוסף, יבוצעו קטעי קריאה על ידי צוות שחקנים, בהם קארין אופיר, ערן צור, אפרת בן-צור, מיכאל הנגבי ואבי גרייניק. פרטים נוספים ניתן למצוא בלוח האירועים באתר הבית של "בית אבי חי".
בית שמואל
בירושלים, בבית שמואל, יתקיים תיקון המשותף לכלל קהילות התנועה הרפורמית בירושלים: 'התיקון יעסוק בנושא 'מתן תורה, קבלת תורה וחידוש תורה' בהשתתפות הפרופ' יוקי אמיר, ד"ר דליה מרקס,ד"ר רוחמה וייס, הרב שלמה פוקס, הרבה תמר דובדבני דליה פקמן ולהקת יוסף ואחד מוזיקת עולם מקורית המשלבת טקסטים מין המקורות. לפרטים נוספים - ליחצו כאן.
ועוד בירושלים
* שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין על "אתיקה שיפוטית במשפט העברי" - בית הכנסת ניצנים, בקעה.
* ח"כ הרב מיכאל מלכיאור בשיעור לילדים, ועוד אחד, גם למבוגרים – בית בויאר, תלפיות.
* הרב הצבאי הראשי לשעבר, תא"ל הרב ישראל וייס – בית כנסת "חזון יחזקאל", קטמון.
* מנהל המחלקה להנדסת הצומח במשרד החקלאות, ישראל גלון, על "משמעות השמיטה לכל אחד מאיתנו" – בית הכנסת "הצבי ישראל", טלביה.
* הרבנים דניאל אפשטיין, שלמה וילק, אוהד טהרלב ושאול וידר – מדרשת לינדנבאום (ברוריה), ארנונה. הרבנים אוהד טהרלב, בני לאו וגילה רוזן ומר יאיר פורסטנברג – בית ספר פלך, בקעה.
* ד"ר חנה קהת ואחרים – מכון שלום הרטמן, המושבה הגרמנית.
תל אביב
עלמא בלילה
גם עלמא - בית לתרבות עברית ומוזיאון תל-אביב לאמנות יזמו ליל שימורים של מפגש ולימוד בערב חג השבועות. בתוכנית (מ-21:30 עד הזריחה): הרצאות, שיחות, מוסיקה, סיורים בגלריות ושיעורים באנגלית וברוסית יתקיימו במקביל ובזה אחר זה לאורך כל הלילה. לפרטים - ליחצו כאן.
בית דניאל
"בית דניאל' – המרכז ליהדות מתקדמת בת"א –יפו" מקיים מזה שנים תיקון ליל שבועות, שבו נערכות הרצאות וסדנאות עם מיטב המרצים מתחומים שונים בנושא "היינו כחולמים". בין המשתתפים: יוכי ברנדס, יאיר לפיד, להקת גאיה, נדב איל, אלון גל, הרב מאיר אזרי ועוד. הכניסה חופשית. הכתובת: רח' בני דן 62 ת"א. לפרטים - ליחצו כאן.
אילוסטרציה (צילום: ישראל ברדוגו)
איחוד שיבת ציון
גם בתל אביב ישתדלו להשאיר את הלומדים בעיניים פקוחות, בשיעורים בנושאים אקטואלים כמו "החזרת אדם לתפקיד ציבורי לאחר שהורשע בפלילים". עוד בבית הכנסת הותיק שבמרכז העיר: הרב בן ציון נשר ינסה לענות על השאלה "האם כולם שווים בפני החוק?", חוקר החסידות הרב ד"ר יצחק אלפסי יסקור מנהגים חדשים ששינו את פני האומה, ועוד. אפשר גם לישון לפני התפילה, ולקום למניין המאוחר שיתחיל ב-9:15. השיעורים יתקיימו בבית המדרש, רחוב סמולנסקי 2 תל אביב.
בית כנסת ע"ש הרב דורף
הרב המקומי מיכה הלוי ימסור את השיעור הראשון, יסיים הרב יאיר בן שטרית, וביניהם הרבנים אברהם רזניקוב, דניאל מילר ואלי פרידמן. נושאי ההרצאות לא נמסרו, ואולי דווקא כך יתמלא בית המדרש בסקרנים. למעוניינים: רחוב נהלל 22, נחלת יצחק, תל אביב.
בית הכנסת לנוער "תלפיות"
שלמה ארצי אמנם לא יבוא, אבל השופט ד"ר גרשון גרמן דווקא כן, והוא ירצה להן בתחילת הלילה. הרב יורם זלצברג ירחיב על המנהג לאכול מאכלי חלב בשבועות, שליח חב"ד הרב יוסף גרליצקי יסביר שמאז מעמד הר סיני כל אחד מישראל הוא "כהן גדול", והשופט גרמן ירצה על "משפט ומלוכה". המקום: רחוב מלצט 29 תל אביב.
בית הכנסת "קוממיות"
מתי נכתבו לוחות הברית? מה עושים כשאדם מצווה את הרופאים לפני מותו שלא להעניק לו טיפול רפואי, מה תפקידה של כנסת הגדולה ואיך מתכוננים לשמיטה? הרבנים שאול הרשוביץ, אברהם הלפרין ובן ציון נשר, פרופ' יהודה סקורניק ואחרים יתבקשו לענות. השיעורים יתקיימו ברחוב מודליאני 20 תל אביב.
עוד בתל אביב:
מרבית בתי כנסת, בצפון העיר ובדרומה, יקיימו "תיקונים מקוצרים" שיסתיימו בחצות, בהשתתפות עשרות רבנים ומרצים, גם לנשים, ואפילו בצרפתית. פרטים מלאים ניתן לקבל במשרדי המועצה הדתית. בטלפון: 03-6938989 ובאתר האינטרנט - רבנות.
חיפה
עלמא בית לתרבות עברית ומרכז לוקיי ללימודי יהדות יקיימו תיקון בבית הכט ובסינמטק חיפה. משעה 21:30 ועד הזריחה. הכניסה חופשית.
ראשון לציון
התנועה הרפורמית תקיים תיקון בקהילת "אחוות ישראל" בנושא על חופש ובחירה- "ובחרתם בחיים..." בהשתתפות ד"ר דליה אופיר, הרב עו"ד גלעד קריב, ולהקה "בניחוח קבלי". לפרטים - ליחצו כאן.
אל הנגב
תיקון ליל שבועות בחאן שחרות - "מפגש בין אדם, מדבר ואמונה". לילה לבן של לימוד רוחני - אישי וקבוצתי תחת כיפת השמיים, בנוסח אורחות המדבר הקדמוניות. בהנחיית ליאור שולמן (להקת שבע) לפרטים: 08-6373218.
החברה למתנ"סים, בכל רחבי הארץ
מהיכן נובע רעיון ה"תיקון"? מדוע מביאים ביכורים דווקא בשבועות? למה נהוג לאכול מאכלי חלב? בחברה למתנ"סים מבקשים לקרב את הציבור בישראל לערכי החג, בעיקר בהיבט ההומאני, ולתת הזדמנות לציבור הלא-דתי להיחשף למסורת היהודית במסגרות נינוחות, מחוץ לבית הכנסת.
בשיתוף עם ארגון "ביחד" יתקיימו בעשרות מתנ"סים ברחבי הארץ מפגשי "תיקון ליל שבועות", ולא רק בחג עצמו. המשתתפים ילמדו את ענייני החג עצמו ויעסקו בסוגיות עכשוויות העולות ממגילת רות: היחס לגר ולעובד הזר, החסד והרחמים ביהדות, הירידה מהארץ ועוד. בחברה למתנ"סים הפיקו חוברת מיוחדת הכוללת עיסוק נרחב בתכני החג, הצעות לדיון, שירים והפעלות שונות. פרטים נוספים ופירוט של מוקדי האירועים ברחבי הארץ ניתן למצוא באתר האינטרנט של החברה.