קבוצת סרברוס יוצאת מהמירוץ על בנק לאומי
השר רפי איתן הודיע לקבוצה כי בעקבות המלצת האוצר הוא לא נענה לבקשתה לקבל ארכה שתאפשר מימוש האופציה לרכישת מניות בנק לאומי
3 ימים לפני פקיעת האופציה לרכישת בנק לאומי החליט השר רפי איתן שלא להיענות לבקשת הקרנות סרברוס-גבריאל להאריך את התאריך למתן ההיתר לרכישת השליטה בבנק.
השר איתן הודיע כי בתוקף סמכות שר האוצר, ולאחר שבחן ושקל את הנושא עם כל הנוגעים בדבר, הן הצוות המקצועי במשרד האוצר (רצ"ב המלצותיו) והן נגיד בנק ישראל והמפקח על הבנקים וגורמים נוספים, הוא הגיע למסקנה כי לא התקיימו במקרה זה נסיבות המצדיקות מתן ארכה כלשהי למימוש האופציה.
השר לעינייני גימלאים מונה לאחרונה לטפל בעניין על פי הוראת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, על רקע החקירה המתנהלת נגד ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בנוגע למעורבותו במכרז בנק לאומי.
הקרנות סרברוס-גבריאל דרשו אורכה של 7 חודשים בכדי להשלים את ההליכים לקבלת האישורים מבנק ישראל לקבלת היתר השליטה בבנק, למרות שעברה כבר שנה וחצי מחתימת ההסכם.
הנימוקים שהציגה הקבוצה בבקשה להאריך את המועד קשורים בעיקר בתהליך בדיקת כשירות הקבוצה על ידי בנק ישראל. לקבוצה טענות כנגד דרך הבדיקה של בנק ישראל שגרמה לטענתם לעיכובים.
היענות לסרברוס - פגיעה באופי השיוויוני והתחרותי
למרות הערכות כי הנגיד פישר המליץ להגיע לפשרה עם הקרנות, הודיע השר איתן כי "לא התקבלה מבנק ישראל הערכה לגבי סיכויי קבלת הקבוצה היתר שליטה ולגבי משך הזמן הנדרש לסיום התהליך".
בהודעת השר נמסר כי "במתן הארכה היתה מקבלת הקבוצה הטבה לממש אופציה לרכוש את יתרת המניות - הטבה בשווי של כ-600 מיליון שקל. היענות לבקשת הקבוצה תגרום לנזק מהותי לתרבות המכרזים בישראל תוך השלכות כלכליות על מכרזים עתידיים, בינלאומיים ואחרים".
בנוסף, צויין כי "העיקרון של העברת האחריות לקבלת כל ההיתרים אל הזוכה בהליך המכירה היה עיקרון מרכזי אשר היה ידוע מראש לכל המשתתפים בהליך, והפרתו ללא שהוצגה בפנינו סיבה משכנעת מהווה פגיעה משמעותית באופי התחרותי והשוויוני של ההליך.
"הפערים הקטנים בין ההצעות בהליך המכירה המקורי נמוכים באופן משמעותי משווי ההטבה הגלום בבקשת הקבוצה, ולפיכך כל הארכה של תקופת האופציה ללא תמורה, ולו של יום אחד, משמעותה הפיכת תוצאות ההליך על פניו תוך חשיפה משפטית להליכים מצד המתמודדים האחרים ומצד עותרים ציבוריים".
האוצר המליץ לא להאריך
ביום שני שעבר העביר משרד האוצר את המלצתו לדחות את בקשת הארכה לשר איתן. צוות בדיקה שכלל את מנכ"ל המשרד, ירום אריאב, החשב הכללי, ירון זליכה, היועצת המשפטית, ימימה מזוז ומנכ"ל חברת נכסים מ.י.(החברה הממשלתית האחראית על הפרטת הבנקים), יצחק קליין, קבעו שניתן להעניק הארכה קצרה בלבד ותמורת קנס כספי.
בנובמבר 2005 רכשו הקרנות 9.99% ממניות בנק לאומי ממדינת ישראל תמורת 2.47 מיליארד שקל, ששיקף מחיר של 17.5 שקל למניה. ה-24 במאי הוא התאריך האחרון להשלמת ההיתר הרשמי מבנק ישראל לרכישת השליטה בבנק על ידי מימוש האופציה לרכישת 10.01% נוספים מהמניות.
עם פקיעת האופציה לא יוכלו סרברוס-גבריאל לגבש גרעין שליטה בבנק לאומי וייאלצו למכור את המניות ולרדת תוך שנה לשיעור של 5%. 4.99% מהמניות שנרכשו מוחזקות בידי נאמן, עד לקבלת האישור מבנק ישראל.
הבעיה העיקרית שניצבה בפני סרברוס וגבריאל לקבלת היתר השליטה בבנק לאומי נובעת מכך שהרשויות בארה"ב אוסרות על קרנות השקעה אילו להחזיק בבנק מקומי ולבנק לאומי יש פעילות בארה"ב הכוללת 13 סניפים.
סרברוס וגבריאל פועלות בישראל ובעולם תחת מעטה של סודיות והן לא חשפו את קבוצת הרכישה המורכבת בנוסף אליהן מ-8 מיליונרים יהודים ברחבי העולם.
לוטשים עיניים לבנק
עם פירסום ההחלטה שלא להעניק לקבוצת ברנע אורכה, עולה מחדש האפשרות ששלמה אליהו, בעלי חברת הביטוח אליהו, המחזיק ב-10% ממניות בנק לאומי וב-23% ממניות בנק אגוד, יתמודד לבד או עם נוחי דנקנר על השליטה בבנק.
דנקנר הפסיד במכרז על הבנק לאחר שהציע מחיר נמוך בכ-5% בלבד מהמחיר שזכו בו הקרנות. חלום השליטה בבנק התרחק מדנקנר כשנחסם בהמשך על ידי שרי אריסון, כשרכשה את מניות המשקיעים האמריקנים בבנק הפועלים ומנעה ממנו להגדיל את השליטה בבנק.
דנקנר, בעל השליטה בקונצרן אידיבי השולט בחברות רבות במשק, בדק באחרונה מול המפקח על הבנקים את האפשרות שיתמודד על רכישת לאומי. רוני חזקיהו יתקשה לאשר לבעלים של חברות רבות מסקטורים שונים במשק שליטה בבנק ללא הטלת הגבלות.
מניית בנק לאומי נסחרת היום בבורסה בתל-אביב במחיר של 16.46 שקלים, המשקף לבנק שווי שוק של 23 מיליארד שקל.
ציבור | 63.2% |
מדינת ישראל | 11.9% |
שלמה אליהו | 10% |
סרברוס גבריאל | 9.9% |
אוצר ההתיישבות היהודית | 4.9% |