שתף קטע נבחר

 

סכסוכי שכנים: גם ויכוח קטן יכול להתלקח

על רקע הרצח אתמול בבוקר ברמת גן, מספרים באגודה לתרבות הדיור על רבבות בתי אב המצויים בסכסוך שכנים: "מה שמתחיל לכאורה כמקרה פשוט יכול להתלקח למקרה אלים". עו"ד פלילי: "המון אנרגיה מבוזבזת והמערכת לא מצליחה לאתר את פוטנציאל ההסלמה הטמון בסכסוכים קטנים"

מריבות בין שכנים אינן זוכות כמעט להתייחסות במערכת אכיפת החוק או בתקשורת - לכל היותר תשמעו עליהן בשיחות הרכילות במכולת השכונתית או במקומון של סוף השבוע, אם מדובר במריבה שבצידה קוריוז. אבל האירוע הקשה אתמול (ב') ברמת גן בו נרצחה אתי לוין בידי שכנהּ, הוכיח כי אין להקל ראש גם בסכסוך שנראה כדבר שבשגרה וכי ראוי לטפל במקרים מסוג זה בכל הרצינות.

 

בארצות הברית קיים גוף מיוחד שתפקידו לטפל במקרים פעוטים יחסית שלא מצריכים הפעלה של כל מערכת המשפט כמו סכסוכים בין שכנים. אבל בישראל המשטרה עמוסה, מערכת המשפט קורסת ממילא ומקרי האלימות גואים ומתרבים. למרות שכ-170 אלף בתי אב מעורבים בסכסוכי שכנים, רק מקרים קיצוניים זוכים לטיפול וגם אז העיתוי לעתים מאוחר מדי עבור אחד הצדדים, כפי שקרה אתמול בבוקר ברמת גן.

 

באגודה לתרבות הדיור, המשמשת כאוזן קשבת עבור דיירים מתוסכלים, מספרים על עומס של פונים מלאי תלונות הנוגעות למרורים שמאכילים אותם שכניהם. סיבות למריבות לא חסרות, אבל במרבית המקרים מדובר בפניות בנושא אי-תשלום מסי ועד הבית מצד דיירים סרבנים, השתלטות על רכוש משותף, רעש ומטרדים אחרים. נשמע קטנוני וחסר משמעות? עו"ד סמי ישראל, היועץ המשפטי של האגודה לתרבות הדיור, מסביר כי עימות שמתחיל כוויכוח שגרתי עלול במהרה להתפתח לאלימות בין השכנים.


הבית ברמת גן בו אירע הרצח (צילום: ניב קלדרון)

 

"מדובר בסכסוכים קשים מאוד ויש להם פוטנציאל להתלקחות גדולה, כי השכנים כל הזמן פוגשים אחד את השני, למשל כשעולים ויורדים במדרגות", אומר עו"ד ישראל. "יש עליה במספר הפניות המתקבלות בשנה וסכסוך שמתחיל לכאורה כמקרה פשוט יכול להתלקח למקרה אלים. אם אנו מרגישים שמדובר בסכנה אנו מעבירים זאת לטיפול המשטרה ומציעים ייעוץ וגישור. יש אנשים מאוד נואשים שמראש אומרים 'אני אעשה מה שתגידו לי".

 

"תהליך ההבחנה והאיתור המוקדמים קשים מאד"

לרצח ברמת גן קדם הליך משפטי אשר לא מנע בסופו של דבר את הרצח (בית המשפט המחוזי ביטל את ההסתכלות אליה אמור היה להישלח החשוד - מ.צ), ולפיכך נשאלת השאלה עד כמה מערכת אכיפת החוק מעורבת בפתרון סכסוכים בין שכנים. עורך הדין יאיר גולן, העוסק בתחום הפלילי, מסביר: "מתקבלות במשטרה המון פניות שגורמות לטרחה מבחינת המערכת, שרוצה להתפנות לאירועים בעלי משמעות חמורה יותר מאשר ריב על כביסה. המשטרה עסוקה בביטחון שוטף וקשה לה מאוד עם כל איום של שכן.

  

"בנוסף, ההבחנה והאיתור - בעיקר בשלבים מוקדמים - קשים מאד. השכנה טוענת שהשכן שלה מטורף, אבל אין לו עבר של אשפוזים אז קשה להוציא נגדו צו. המון אנרגיה מבוזבזת והמערכת לא מצליחה לאתר את פוטנציאל ההסלמה הטמון בסכסוכים קטנים".

 

עו"ד גולן אומר כי גם הסכסוכים שמוצאים דרכם אל בית המשפט, לא תמיד מטופלים במהירות וברצינות המקסימלית. מערכת המשפט, שגם כך עמוסה בעבודה, מעדיפה להתמקד בתיקים שעל פניהם חמורים יותר על אף שמבחינת השכן המתלונן מדובר בעניין שמשפיע ישירות על שגרת יומו, בדרך כלל באופן הרסני.

 

"הכלים שיש בידי בתי המשפט לטיפול במקרים לא חמורים הם מוגבלים ואי אפשר לשלוח כל אחד לכלא", מסביר עו"ד גולן. "די קשה לאבחן אנשים שלא מוכרים למערכת, שלא ישבו בכלא ושאין להם תיקים פליליים, כבעלי פוטנציאל לרצח. במקרה שהיה הבוקר ברמת גן לא היו העבירות בהן הורשע החשוד חמורות בעיני אותו שופט. המערכות הקיימות לא פנויות מספיק כדי לאתר אירועים בהם קיים פוטנציאל בעייתי כזה. מלבד זאת, לכל אחד מהשכנים יש גרסה הפוכה לצד השני".

 

כדי לפתור את שורת הבעיות אותן מנה עו"ד גולן ולתת מענה לסוגיית סכסוכי השכנים, הוא מציע להקים גוף מיוחד כמו זה הקיים בארצות הברית לטיפול במקרים "קטנים" שלא מצריכים הפעלה של כל מערכת המשפט. "אי אפשר לצפות ממערכת המשפט שעמוסה וקורסת לעשות את העבודה הזו", הוא מסכם.

פורסם לראשונה 21/05/2007 23:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירת הרצח ברמת גן
צילום: ניב קלדרון
הנרצחת, אתי לוין
צילום רפרודוקציה: באדיבות משטרת ת"א
מומלצים