שתף קטע נבחר

 

נלחמנו באדישות - וניצחנו

"דיונים ארוכים אל תוך הלילה, משא ומתן מורט עצבים, והבנה אמיתית של האחריות שרובצת על הכתפיים". רגע לפני שיחזור ללימודים, יו"ר התאחדות הסטודנטים איתי שונשיין, כותב ל-ynet על המאבק, ועל דרך החתחתים אל ההסכם המיוחל

בקיץ שעבר הבנו שעלינו לעשות מעשה: בחודש יולי, רגע לפני פרוץ מלחמת לבנון השנייה, המציאות הוכיחה ששכר הלימוד לא ימשיך וירד, כפי שהבטיחה ועדת וינוגרד. להפך, הוא אף עתיד היה לעלות. שרת החינוך החלה לדבר על מודל הלוואות חדש שברצונה ליישם, מודל שמחייב את העלאת שכר הלימוד. באותם ימי קיץ חמים, הזכירה השרה את הקמתה של ועדה חדשה שתקבע את גורל תקצוב ההשכלה הגבוהה בישראל ובמסגרתו שכר הלימוד. נפגשנו עם שרת החינוך, אך כמעט מיד אחר כך פרצה מלחמת לבנון השנייה. אנו, מנהיגי הסטודנטים, החלטנו לגלות אחריות ציבורית ומנהיגות. במקום לפתוח את שנת הלימודים במאבק, הבנו את המציאות הבעייתית שניצבה בפני המדינה והתמקדנו בסיוע לסטודנטים ששירתו במילואים, שגרו בצפון, שלימודיהם האקדמיים נפגעו.

 

אך הנושא לא נשכח. כמעט מיד לאחר פתיחת שנת הלימודים, הוועדה עליה רמזה השרה כבר קרמה עור וגידים. בסתר. מהר מאד החלה ועדת שוחט - שכבר קיבלה פנים ושמות - להתכנס ולקיים דיונים. הבעייתיות שבוועדה בלטה בכמה היבטים וכיוון הרוח שנשבה היה ברור - מערכת ההשכלה הגבוהה צועדת לקראת הפרטה. בנו, ציבור הסטודנטים, ראתה הוועדה חלק מרכזי ממקורות המימון של ההשכלה הגבוהה במדינה. הנסיבות של הקמת הוועדה והקיצוץ - כמיליארד שקלים - בתקציב ההשכלה הגבוהה, הוציאו אותנו אל המאבק. למען ההשכלה הגבוהה. למען הסטודנטים.

 

מתי לסיים? מה ייחשב כהישג?

הרבה סיסמאות נשמעו על טיב המאבק - חברתי או לא. לא אשתמש בסיסמאות. אומר רק שהמאבק הוא מאבק חברתי כי נאלצנו לצאת לרחובות בשנית; כי מדינת ישראל לא מסוגלת לקיים תהליכים ארוכי טווח והממשלה איננה מחויבת להחלטות קודמתה. ואנו הראינו שאיננו שוכחים הבטחות והחלטות ואנו דורשים יישום.


הוכחנו: המאבק הוא חברתי. סטודנטים צועדים בת"א (צילום: דנה קופל)

 

המאבק הוא מאבק חברתי כי נלחמנו באדישות בתקופה של ייאוש, שבה אנשים הפכו קטני אמונה בדבר היכולת להוביל שינוי חברתי. הראינו שגם בעת הזו ניתן להוציא אנשים לרחובות, לעשות מעשה ולהשיג תוצאות. המאבק הוא מאבק חברתי כי דרשנו שמדינת ישראל תעמיד בראש סדרי עדיפויותיה נושאים חברתיים, דוגמת החינוך וההשכלה הגבוהה, והצלחנו לגרום לממשלה להצטער על שלא עסקה בכך הרבה יותר ומוקדם יותר. המאבק הוא מאבק חברתי כי הצלחנו לצאת מעורנו שלנו ולחבור לארגון המורים, לארגוני הנוער, להסתדרות העובדים ולגופים חברתיים נוספים; הראינו שקיימת סולידריות חברתית והוכחנו את חשיבותה.

 

אין ספק - הצלחת מאבק נמדדת בתוצאותיו. אני יכול לספר לכם שלא היה פשוט להתרגל לרעיון שעלינו להגיע להסכם. התלבטנו רבות מהי נקודת הסיום. עד מתי ממשיכים? עד כמה אנו פוגעים בלימודים בסמסטר הנוכחי? ומה ייחשב כהישג? מתוך ראיית המציאות ותחושת אחריות כבדה החלטנו על סיומה של השביתה.

 

דיונים ארוכים אל תוך הלילה, משא ומתן בלתי אפשרי ומורט עצבים, והבנה אמיתית של האחריות שרובצת על הכתפיים, ליוו אותנו בדרך להשגת ההסכם שיגן בצורה הטובה ביותר על ציבור הסטודנטים בישראל. אני שלם עם ההסכם. קל לומר מבחוץ שאפשר היה להשיג יותר. אולי ניתן היה. ואולי לא. אולם אין כל ספק שהשגנו הישגים משמעותיים.

 

וההישגים?

שכר הלימוד שכבר היה ברור שיעלה לסכום של 13,000 שקלים לפחות בשנה הבאה - יוקפא. דאגנו שהמלצות ועדת וינוגרד וההבטחות שניתנו לציבור הסטודנטים ימשיכו לפעם ברקע, והן תעלנה גם במשא ומתן עם הממשלה סביב מודל שכר הלימוד החדש. ההשכלה הגבוהה, הנמצאת על סף גסיסה, תקבל סוף סוף את המשאבים שאליהם שיוועה זמן רב כל כך. ובמקביל, יש חובת הסכמה על המלצות וועדת שוחט בנושא שכר הלימוד; כשהתחלנו את המאבק, ועדת שוחט רק החלה להתכנס. היום אנו מצויים כשבועיים לפני הגשת מסקנות הוועדה. כבר אין טעם לקרוא לפירוקה או להשתתפות של נציגינו בה. השגנו מעבר לכך - הפכנו את ועדת שוחט ללא רלוונטית. לא משנה כמה הוועדה עבדה והשקיעה בחודשים האחרונים -  בסוף, שוחט היקר נדרש להסכמת הסטודנטים. ניצחון יותר ברור מזה לא קיים.

 

מנהיגים נתמכים על ידי הציבור שבראשו הם עומדים. מחקר שערכנו הראה ששני שלישים מציבור הסטודנטים מרוצים מאד מההסכם ודורשים שנחתום עליו. אני שמח שיכולנו לעמוד ברף הדרישות. אך המערכה לא תמה. אני מבטיח שנעמוד על המשמר ונוודא שכל ההבטחות אכן ממומשות. כמו-כן, בקרוב נמצא את עצמנו בדיונים נוקבים על המודל הבא לשכר הלימוד בישראל ואין ספק שנילחם עד חורמה למען ציבור הסטודנטים ולמען קבלת מודל הוגן וראוי.

 

קראנו, ועודנו קוראים, למנהיגות אחראית, רצינית וראויה. השתדלנו לבטא במנהיגותנו את הערכים שאותם אנו דורשים מנווטי הספינה במדינה. הראינו שהסטודנטים בישראל יודעים להילחם ואנו נמשיך להילחם, חזקים מתמיד, על השגת יעדים חברתיים נוספים. אני גאה על ההזדמנות שניתנה לי לעמוד בראש ציבור הסטודנטים, להנהיג ציבור שלם של אנשים בעלי עקרונות וערכים.

 

הביאה לדפוס: מורן זליקוביץ'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גאה. שונשיין
צילום: ניב קלדרון
מומלצים