סטרידור: מה עושים כשהילד מתחיל לנבוח?
קשה לפספס את הקולות שמלחיצים כמעט כל הורה: דווקא באמצע הלילה הילד פוצח בנביחות אימתניות שמעירות אתכם משנתכם. למה זה קורה, מה אפשר לנסות בבית ומתי לרוץ למיון? כתבה נוספת בסדרת הדברים שכל הורה חייב לדעת
אלפי הורים מכירים היטב את קולות הנביחה שלא בוקעים מהמלונה, אלא מחדרו של הילד. סטרידור, המכונה גם "קרופ" או "לרינגוטרכאיטיס", נגרם במרבית המקרים כתוצאה מזיהום ויראלי. במקרים אחרים, שכיחים פחות, נגרם הסטרידור מזיהום חיידקי, אלרגיה, חומרים שנשאפו, וגם חומצה שעלתה מן הקיבה.
עם זאת כאמור, במרבית המקרים, המדובר בנגיפים הגורמים להיצרות של מיתרי הקול. ל-75% מהמקרים אחראים נגיפי פראינפלואנזה. במקרים אחרים גורמים גם הנגיפים RSV, אדנו ואינפלואנזה לסטרידור.
לא רק בחורף
לפני עידן החיסונים והאנטיביוטיקה נחשב הסטרידור למחלה קטלנית שנגרמה לרוב מחיידק הדיפתריה. היום, רוב מקרי הסטרידור הם פשוטים, אולם לעתים הם עלולים להפוך למסוכנים.סטרידור נוטה להופיע בילדים בגילאי 3 חודשים עד 5 שנים, אולם למעשה הוא עלול להופיע בכל גיל. חלק מהילדים מועד יותר להתקפות סטרידור, ועלול ללקות בו מספר פעמים. בישראל הסטרידור נוטה להופיע בין החודשים אוקטובר עד אפריל, אולם הוא יכול להופיע במהלך כל השנה.
במקרים חמורים של סטרידור, עלול להתיישב חיידק על דרכי האוויר העליונות. מצב זה מכונה טרכאיטיס חיידקי, והוא דורש אישפוז וטיפול אנטיביוטי לתוך הוריד. אם השסתום המפריד בין הוושט לקנה הנשימה – אפיגלוטיס שמו, מזדהם – המצב גורם לחנק. במצב זה המכונה אפיגלוטיטיס, קיימת סכנת חיים לשלום התינוק. בימינו המצב כמעט שאינו מתרחש בזכות החיסונים.
הסטרידור נשמע כנביחת כלב ים. רוב הילדים מצוננים מספר ימים לפני שנשמע קול הנביחה. כשזה נעשה שכיח יותר, כל שאיפת אוויר של התינוק נשמעת בחוזקה. הסטרידור נוטה להחמיר במהלך הלילה, ונמשך לרוב 5 עד 6 לילות. סטרידור שנמשך זמן ארוך יותר, דורש בירור רפואי מקיף.
האבחון
את הסטרידור מאבחן הרופא דרך סיפור ההורים על קול הנביחה ובמקרים חמורים גם דרך קול השאיפה המאומץ של הילד. לעתים נשלח הילד גם לצילום רנטגן שם נראה גוף זר בדרכי הנשימה העליונות או היצרות של קנה הנשימה.
הטיפול
במרבית המקרים ניתן לטפל בסטרידור בבית: אם הילד במצב כללי טוב, מחייך מגיב וללא חום גבוה, קחו את הילד למכונית, פיתחו את החלונות וסעו למשך כ-20 דקות כך שאוויר קר יגיע אל הילד. זה עשוי להביא לכיווץ מיתרי הקול. תוכלו לנסות אינהלציית אדים המקטינה אף היא את ההיצרות במיתרי הקול.
אם הסטרידור לא חלף בתוך כשעה או שהסטרידור מלווה בחום גבוה, קשיי נשימה, הפרשת ריר ומצב כללי ירוד של הילד, יש לפנות בדחיפות לחדר המיון. הטיפול התרופתי נועד להפחית את הבצקת בדרכי האוויר העליונות. אלה כוללים אינהלציית אדרנלין, סטרואידים הנלקחים דרך הפה באינהלציה או בזריקה, וטיפול בחמצן המועשר בלחות.
אם מצבו של הילד חמור והוא סובל מירידה במד הסטורציה (מדד לרוויון החמצן בדם) בשל קושי נשימתי, יש צורך באישפוזו של הילד תחת השגחה מתמדת. אבל כאמור, במרבית המקרים מדובר במחלה קלה מאוד, החולפת במרבית המקרים בתוך כארבע שעות ומוקלת בסביבת אוויר קר ואינהלציות לחות בבית.
סטרידור. הקלה באוויר קר ואינהלציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים