קמפיין אנטי נרגילה: 42% מהצעירים בישראל מעשנים
לקראת היום הבינלאומי ללא עישון יוצאת האגודה למלחמה בסרטן בקמפיין חדש נגד עישון נרגילה בקרב בני נוער, שלא מודעים לסכנות. מנכ"לית האגודה: "בנרגילה ישנם מרכיבים לא ידועים ולא מפוקחים". למרות הקמפיינים הרבים נגד העישון, מספר המעשנים בישראל אינו יורד, וגם - באר שבע אלופת הקנסות נגד מעשנים במקומות ציבוריים
לרגל היום הבינלאומי ללא עישון שיצויין ביום ה' השיקה האגודה למלחמה בסרטן קמפיין חדש נגד עישון נרגילה, תחת הסיסמה "נרגילה הורגת כמו סיגריה" (ראו סרט הקמפיין). מנתוני משרד הבריאות עולה כי כחמישית מהבנים ו-8 אחוז מהבנות בכיתות ז' עד י' מעשנים נרגילה. מחקר אחר שערך ד"ר יוסי הראל, במימון הרשות למלחמה בסמים, מצא כי כמעט רבע מבני הנוער מעשנים נרגילה ויותר משליש התנסו לפחות פעם אחת בעישון נרגילה.
מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, אמרה כי "בנרגילה ישנם מרכיבים לא ידועים ולא מפוקחים". עוד ציינה כי "האגודה למלחמה בסרטן שמה לה למטרה ליידע את בני הנוער ואת הוריהם על נזקי הנרגילה, על מנת להרתיע 'משתמשים' פוטנציאליים חדשים מהתנסות בעישון נרגילה".
בסקר שערכה האגודה נמצא כי שליש מהציבור סבור בטעות שעישון סיגריה מסוכן יותר מעישון נרגילה. כ-22 אחוז מהנשאלים ציינו שהתנסו באופן אישי בעישון נרגילה. 42 אחוז מהצעירים בני 18 עד 34 עישנו נרגילה, לעומת 5 אחוז בלבד בקרב בני 55 ומעלה.
עישון סיגריה מדאיג את ההורים הרבה יותר מעישון נרגילה: 86 אחוז ציינו כי היו מודאגים לו ילדם היה מעשן סיגריה, אך רק 77.5 אחוז היו מודאגים באותה מידה מעישון נרגילה על ידי ילדם.
הסקר נערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה והקיף 500 נשאלים בני 18 ומעלה.
אין ירידה בשיעור המעשנים בארץ
"בשנים האחרונות אין ירידה של ממש בשיעור המעשנים באוכלוסייה וזה אומר שמספר המעשנים עלה, יחד עם הגידול באוכלוסיה", כך אמר היום פרופסור מנפרד גרין, ראש המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות במסיבת עיתונאים לרגל יום העישון הבינלאומי. שיעור המעשנים בישראל עומד על כרבע אחוז
מהאוכלוסייה הבוגרת. פרופ' גרין ציין שלאור הנתונים הללו יש להגביר את המאמצים להורדת מספר המעשנים.
עם זאת, מנתונים ראשוניים עולה שבקרב גברים יהודיים יש ירידה בשיעור המעשנים מ-30 אחוז בשנים 2004-2005 ל-26.6 אחוז בשנים 2006-1007. במשרד הבריאות הדגישו כי מדובר באומדן וכי עיבוד הנתונים טרם הסתיים.
במשרד הבריאות מצאו קשר בין עישון למאפיינים נוספים הקשורים לאורח חיים לא בריא. כך למשל נמצאים צרכני האלכוהול בסיכון לעישון הגבוה ב-60 אחוז ממי שנמנע מאלכוהול. מי שממעט לעסוק בפעילות גופנית נמצא בסיכון גבוה ב-30 אחוז לעשן ממי שמרבה להתאמן. הסיכון לעשן היה גבוה ב-70 אחוז בקרב מי שדיווחו על הרגשת מתח או לחץ.
מעשנים? התרחקו מבאר שבע
אם אתם נמנים על 75 האחוזים שאינם מעשנים ועשן הסיגריות מפריע להם, מומלץ לכם לגור ברמת-גן, חדרה, חולון, באר-שבע, ראשון לציון, כרמיאל, הרצליה, חיפה, כפר-סבא וערד. מנתונים שנמסרו למשרד הבריאות עולה כי אלו הערים שאוכפות בצורה הטובה ביותר את החוק האוסר עישון במקומות ציבוריים. "אלופת הקנסות" היא באר-שבע, שבה הוטל ב-2006 מספר הדו"חות הרב ביותר – 1,049 דו"חות. לעומת זאת, בעפולה ניתנו רק 16 דו"חות, ברעננה 17 וברמלה 18 דו"חות בלבד.
עיריית באר שבע מפעילה 17 פקחים לאכיפת החוק האוסר על עישון במקומות ציבוריים. רוב הקנסות הוטלו בבית החולים סורוקה שבעיר, בבית המשפט ובקניונים. בירושלים הוטלו 781 דו"חות - בבתי החולים הדסה, בבתי המשפט,
בכנסת, וכן בתחנה המרכזית. גם בחיפה ובתל אביב הטילו קנסות, אך הפקחים לא הרחיקו לכת והסתפקו בחלוקת דו"חות בבתי החולים: בחיפה חולקו בשנת 572 דו"חות, רובם בבית החולים רמב"ם, בתל אביב רק 252 דו"חות בכל שנת 2006 - וכולם בבית החולים איכילוב.
באילו ערים כלל לא אוכפים את החוק? באור-עקיבא, באריאל, במודיעין, בנהריה, בצפת, בקרית-מלאכי ובערים רבות נוספות. הנימוק על פי רוב הוא היעדר פקחים שיסיירו במוסדות הציבור וייתנו דו"חות.