שתף קטע נבחר

 

"הצלה ישראל" - "איחוד הצלה": 0:1

הכרעה בעימות החריף בין ארגוני ההצלה החרדים? בית הדין הרבני בירושלים אסר על איחוד הצלה "כל פעילות, לרבות גיוס כספים". ב"הצלה ישראל" מרוצים: "הארגון שלהם נופח את נשמתו". ב"איחוד הצלה" אומרים: לפסיקה אין קשר אלינו

מלחמת "הצלה ישראל" ו"איחוד הצלה" מסרבת לגווע: מאז מלחמת לבנון השנייה שני הצדדים נאבקים זה בזה ובארגון המתנדבים החרדי "הצלה ישראל" חגגו השבוע למשמע פסק הדין, המצדד בעמדתם. היום אמרו שם כי "נראה שהיום 'איחוד הצלה' נופח את נשמתו האחרונה". לדבריהם, הם מקווים שבכך תבוא אל קיצה "פרשה מביכה של התחזות וגניבת דעת".

 

בפסק דין שניתן השבוע על ידי בית הדין הרבני בירושלים מאשימים הדיינים את "איחוד הצלה" בסירוב לדין תורה וגיוס תרומות תוך אחיזת עיניים. עוד קובעים הדיינים כי נאסר על ארגון "איחוד הצלה" ו"רסקיו הצלה ארה"ב", "כל פעילות מכל סוג שהוא בארגונים הנ"ל או תחת שם אחר, לרבות גיוס כספים", עד להוראה אחרת חדשה של בית הדין.

 

הדיינים אף מציינים בפסק דינם כי הם רואים בחומרה את אי התייצבותם של אנשי "איחוד הצלה" לדיונים בבית הדין וסירובם לציית להחלטות קודמות של בית הדין. כמו כן, רואים הדיינים בחומרה את העובדה שבארגון, "ממשיכים להשתמש באתר האינטרנט בחומרים השייכים ל"הצלה ישראל", ומתרימים אנשים תוך אחיזת עיניים והם בבחינת 'לא צייתי דינא' ומסרבים לדין תורה", נכתב. עוד קבע בית הדין כי על "איחוד הצלה" "לקיים את כל החלטות בית הדין הקודמות בעניין השבת הציוד, המסמכים, רשימת התורמים, הסרת אתר האינטרנט וכו'".

 

קרב הירושה

עד לפני כמעט קרוב לשנה, נראה היה שארגון המתנדבים החרדי של מד"א מתנהל על מי מנוחות. עם מותו של נשיא הארגון, הרב משה הלברשטאם, ניתן כנראה האות למאבק חסר תקדים בתוך הארגון. הרעיון המרכזי מאחורי פעילות "הצלה" הוא לייעל טיפול ראשוני בפצועים עד הגעת אמבולנס.

 

הארגון הוקם בשנת 91' תחת השם "הצלה ירושלים". עם התרחבותו קיבל את השם "הצלה-ישראל". בשנים האחרונות מכהן כיו"ר ההנהלה דוד (דוקי) גרינוולד. אלי ביר החזיק בתואר "מפקד הצלה ארצי" של "הצלה-ישראל" החל משנת 2000. בפועל היה עיקר עיסוקו התרמות עבור הארגון והוא היה אחד הבכירים בו. ביר היה ממובילי המרד וממקימי "איחוד הצלה". מלחמת לבנון השנייה סימנה את נקודת השבירה. מתנדבים מאזור הצפון התלוננו על מחסור בציוד. הכעס על כך הניע רבים מראשי הארגון לפרוש ולהקים את הארגון המתחרה "איחוד הצלה". גרינוולד, מנהל "הצלה-ישראל", לא ויתר בקלות ופנה לבית הדין הרבני בירושלים בבקשה למנוע את הקמת הארגון החדש. בתגובה הגישו הפורשים תביעה שכנגד, שבה הם דורשים מגרינוולד לתת דין וחשבון על השימוש בכל הכספים שנאספו עד כה.

 

בארגון "הצלה ישראל" האשימו את ביר וחבריו לארגון כי "עם הקמת הארגון החדש החליטו מקימיו ומתנדביו החדשים שאין בכוונתם להחזיר לארגון הוותיק, "הצלה ישראל", את רכושו – אופנועים, ציוד רפואי, ביפרים". לאורך המאבק, האשימו שני הצדדים זה את זה בשורה של מעשי שחיתות. חלק מהמידע שהוזכר בתצהירים שהוגשו לבית הדין כנגד "הצלה ישראל" אף הגיע למשרד רשם העמותות.

 

ב"איחוד הצלה" מסבירים את אי התייצבותם בבית הדין בשל טענתם לחד- צדדיות ההרכב אשר ישב בבית הדין. עוד בטוחים ב"איחוד הצלה" שכל הטענות כנגדם יתבררו כמופרכות לחלוטין. בארגון החדש שהוקם משוכנעים בצדקת דרכם, זאת לאור תמיכתם הרבנים המובילים במגזר החרדי, ובראשם מנהיג הפלג הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב, הרב אהרון לייב שטיינמן והאדמו"ר מבעלז, הרב יששכר דב רוקח. יצויין כי אחד החברים בוועדת הרבנים של "איחוד הצלה", הוא לא אחר מאשר אחד מחתניו של הרב אלישיב, הרב עזריאל אוייערבאך.

  

תגובת "איחוד הצלה" 

בארגון "איחוד הצלה" מסרו בתגובה לפסק בית הדין הרבני בי-ם: "ארגון 'איחוד הצלה' בנשיאות גדולי ישראל שליט"א לא היה מעולם צד בבית הדין, לא נתבע ע"י איש, ולא חתם על כתב בוררות באף בית דין. אנו רואים בחומרה את שרבוב שמו של ארגוננו בפסק הדין שניתן בביה"ד הרבני בי-ם. רבני הארגון וגדולי ישראל עודכנו בהתפתחות והם אלו שמורים לנו כיצד להגיב ולפעול. לאורך כל הדרך פעלנו אך ורק ע"פ הוראתם הברורה והישירה, וכך נמשיך.

 

"הנהלת הארגון תמשיך לעשות כל שביכולתה על מנת לשדרג ולדאוג לרווחתם של שבע מאות וחמישים מתנדביה, העוסקים בהצלת חיי אדם בכל רחבי הארץ בהתנדבות, במסירות ונאמנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי יגייס תרומות? פעילי "הצלה"
מתנדב "הצלה" בשטח
מומלצים