שתף קטע נבחר
 

מבקר המדינה: תוכנית ויסקונסין פגעה במובטלים שהשתתפו בה

דו"ח מבקר המדינה מטיח ביקורת חריפה בתוכנית השנויה במחלוקת: כפתה השתתפות על מוגבלים, העבירה הכשרות לא רלוונטיות ושללה קצבאות בהליך פגום. "התוכנית גרמה לפגיעה קשה, מיותרת ובלתי מוצדקת במקבלי הקצבאות", קובע הדו"ח, "בלי לשפר את יכולתם להשתלב בעבודה"

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, מטיח ביקורת חריפה בתוכנית מהל"ב (ויסקונסין) להשמת מובטלים כרוניים בעבודה באמצעות חברות פרטיות. המבקר בדק את יישום התוכנית בשנה הראשונה לקיומה- מיולי 2005 עד אוגוסט 2006- בשניים מתוך המרכזים שבהם היא פועלת- בחדרה ובנצרת עלית (המרכזים בירושלים ובאשקלון לא נבדקו).

 

"רשויות המדינה לא נערכו לפיקוח על החברות הפרטיות כדי להבטיח שיעדי התוכנית יוגשמו", קובע דו"ח המבקר. "היעדר הפיקוח גרם לא אחת לפגיעה בלתי מוצדקת במקבלי הקצבאות, מבלי ששופרה יכולתם להשתלב בעבודה. על רשויות המדינה היה להיערך באורח יסודי יותר ליישום התוכנית וחובה עליהן לתקן בהקדם את הליקויים.

 

"בתוכנית לא הובחן בין כאלה שיכולים לעבוד וכאלה שאינם יכולים, ואלה נפגעו ממנה. על משרדי התמ"ת והאוצר, מינהלת מהל"ב והחברות המפעילות היה לנסות למזער את הנזק למי שכושר עבודתם מוגבל. היה עליהם לשחרר מהתוכנית משתתפים שנפגעו פגיעה קשה ומיותרת, אזרחיה החלשים ביותר של המדינה, ולהפנותם למסגרות שיקומיות בעבודה מוגנת, ודבר זה כמעט ולא נעשה. מאות אנשים המשיכו להשתתף בתוכנית אף שרופאים קבעו שאינם מתאימים לה", קובע המבקר.

 

דו"ח המבקר מביא כדוגמה אדם חרש-אילם שהוא גם אנלפבית וסובל מפיגור שכלי ומקשיי התנהגות, החייב בהשגחה מתמדת, שאולץ להשתתף בתוכנית ואביו אולץ ללוות אותו לפעילויותיה, ואף נשלח לחפש עבודה באופן עצמאי כתנאי לקבלת קצבה.

 

שלילת גימלה בהליך לא ראוי

המבקר הטיח ביקורת על ההליך שבו שוללות החברות קצבאות הבטחת הכנסה ממשתתפים, הליך שהחברות מרוויחות ממנו כסף.

 

הדו"ח מציין כי שיעור מקבלי הקצבאות באזורים שבהם הופעלה התוכנית ירד ב-51%, למרות שרק 30% מהממשתפים מצאו עבודה (קבועה או זמנית). "מדובר בפגיעה קשה במשתתפי התוכנית. לחברה הפרטית יש רווח משלילת גימלאות, ויש בכך ניגוד עניינים מובנה. משתתפי התוכנית יכולים לערער על שלילת הגימלה, אך הם עומדים לבד מול הוועדה ואילו החברות שוכרות עורכי דין. היה צריך לבצע שימוע ראוי על שלילת הגימלה ולהפגין רגישות וזהירות", קובע המבקר.

 

לימודי חובה בצמחי מרפא

עוד קובע הדו"ח כי החברות המפעילות את התוכנית ניפחו את המפגשים עם המשתתפים בלא צורך ובאמצעים מגוחכים: "אג'נס הגדילה באופן מלאכותי את מספר שעות הפגישות וקבעה זמן בלתי סביר של עשר שעות לפגישות שיכלו להיערך שעה אחת". בנוסף, חייבו החברות את המשתתפים להשתתף בקורסים לא רלוונטיים, כולל זהירות בדרכים, צמחי מרפא, תזונה נכונה ושיעורי הורות לבני 60. 

 

בנוסף, מצא הדו"ח פגמים גם בשירות לקהילה ללא שכר שהתוכנית מפנה אליו את המשתתפים. הנימוק לשירות בקהילה הוא "הקניית הרגלי עבודה", אך הדו"ח מציין ש-30% מהמשתתפים המופנים לעבודות כאלה הם בעלי ניסיון עבודה. "בניגוד לנהלים, החברות לא פירטו מדוע המובטלים נשלחו לשירות בקהילה", קובע הדו"ח. "השירות בקהילה מפעיל משתתף שכושר עבודתו דומה לזה של עובד בשכר מלא, בלא לשלם לו שכר".

 

גורמים המקורבים לשר התמ"ת, אלי ישי מסרו בתגובה לדו"ח: "השר מסכים עם הדו"ח. במהלך הבדיקה שערך לתוכנית נתקל השר בדברים גרועים עוד יותר מאלה שהו"ח מצא. אי לכך, התכוון השר להפסיק את התוכנית הכושלת וליישם במקומה תוכנית מוצלחת יותר, שתתחשב יותר בציבור המובטלים".

 

ח"כ ליה שמטוב (ישראל ביתנו), העומדת בראש השדולה בכנסת למאבק בהשלכות התוכנית שהקים ח"כ יורי שטרן ז"ל, מסרה בתגובה: "אני לא מופתעת מהנתונים ומקווה שעתה ייפקחו העיניים לאלו שלא ראו את המציאות. אני קוראת לממשלה לסגור את התוכנית לאלתר, להעמיד לדין את כל מי שעבר על החוק והתעלל במשתתפי התוכנית. ולפצות את המשתתפים". 

 

מפעילות התוכנית: כל הסוגיות שהעלה מבקר המדינה טופלו

 

פורום מפעילות תוכנית מהל"ב מסר בתגובה לדו"ח מבקר המדינה כי הוא מקבל כל ביקורת, הצעה או רעיון לשיפור שיכולים לתרום להצלחת התוכנית ולהגדלת מספר המשתלבים במעגל התעסוקה.

 

כתוכנית שהופעלה בישראל במסגרת ניסיונית אכן התעוררו בחודשים הראשונים להפעלה סוגיות שונות שדרשו התאמה. כל הסוגיות שהעלה מבקר המדינה טופלו באופן מיידי על ידי המפעילות, תוך שיתוף גורמי הביקורת ומנהלת התוכנית במשרד התמ"ת.

 

עוד מסרו מפעילות התוכנית כי חלק לא מבוטל מההקלות שאושרו הומלצו על ידי המפעילים לאור המציאות שהם פגשו בשטח, כאשר מדובר לעיתים במקרים אשר שנים רבות אף גורם רשמי לא טיפל בהם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ששון תירם
תוכנית ויסקונסין: "פגעה במשתתפים"
צילום: ששון תירם
מומלצים