אמנסטי: "הפלסטינים תחת מצור כבר 40 שנה"
ארגון אמנסטי אינטרנשיונל פרסם דו"ח מיוחד לציון 40 שנות כיבוש בגדה המערבית, ובו הוא מציג כתב אישום חריף נגד ממשלות ישראל, צה"ל ופעילות המדינה בשטחים מאז 1967 ועד היום. "במשך 40 שנה הקהילה הבינלאומית נכשלה בטיפול בבעיה הישראלית-פלסטינית. אסור לנו לחכות עוד 40 שנה"
"התינוק חאלד דאוד פקיה היה רק בן שישה חודשים כשמת במחסום צבאי ישראלי ב-8 במרס השנה". במשפט זה נפתח דו"ח אמנסטי שהתפרסם הלילה (יום ב') תחת הכותרת: "כיבוש מתמשך - הפלסטינים תחת מצור בגדה המערבית". הדו"ח המיוחד, המציין ארבעים שנה לכיבוש הישראלי בשטחים, עוסק בין היתר בהקמת גדר ההפרדה, בהתנחלויות, במאחזים ומצב זכויות האדם בשטחים ושולח כתב אישום חריף נגד ממשלות ישראל, צה"ל ופעילות המדינה בשטחים מאז 1967 ועד היום.
מהדו"ח עולה כי חלק נכבד מתוואי גדר ההפרדה (או החומה) וכן המחסומים השונים, נמצאים לא על הקו הירוק אלא בתוך השטח הפלסטיני, באופן שפוגע בחיי היומיום של הפלסטינים באופן מהותי. באמנסטי מכנים את הקמת הגדר או החומה "השתלטות על אדמה באופן בלתי חוקי".
כותבי הדו"ח מזכירים יותר מ-500 מחסומים ונקודות ביקורת המפוזרים לאורך הגדה, שבעזרת מערכת סבוכה של הגבלות, מקשים על תנועת התושבים. "פלסטינים המתגוררים בגדה נתקלים במחסומים בכל פינה. לא מדובר בסתם אי-נוחות - לעיתים זוהי שאלה של חיים ומוות. לא יעלה על הדעת שנשים בהריון, ילדים חולים או נפגעי תאונות דרכים יעצרו בדרכם לבית החולים, דבר שעלול להביא למותם", אמר מנהל אמנסטי במזרח התיכון וצפון אפריקה, מלקולם סמארט.
גדר ההפרדה. "השתלטות על אדמה באופן לא חוקי" (צילום: דודי ועקנין)
אמנסטי קורא להקים מנגנון פיקוח יעיל שיוצב באזור ושיוכל לפעול נגד הפרות זכויות אדם. כמו כן, קורא הארגון לחקור ולשפוט כל אדם החשוד בביצוע פשעי מלחמה. "במשך 40 שנה הקהילה הבינלאומית נכשלה בכל הנוגע לטיפול בבעיה הישראלית-פלסטינית. אסור לנו לחכות עוד 40 שנה", הוסיף סמארט.
"רמות חדשות של ייאוש, עוני וחוסר ביטחון"
הדו"ח מדגיש כי אמנסטי מכיר בזכותה של ישראל וממשלתה לדאוג לביטחון אזרחיה, אך מציין כי הרצון להגן על תושבי המדינה אינו מצדיק הפרות בוטות של החוק הבינלאומי "כמו זו שבהקמת הגדר/חומה, הנמצאת בתוך הגדה המערבית על אדמות פלסטיניות.
"אם כוונת ישראל היתה למנוע ממחבלים מתאבדים להיכנס לתחומה, הגדר הייתה נבנית לאורך הקו הירוק - הגבול בין ישראל לגדה המערבית. אולם במציאות רובה מוקמת על אדמות פלסטיניות, תוך חלוקה של ערים וכפרים פלסטיניים", נכתב.
חווארה. "פלסטינים נתקלים במחסום בכל פינה" (צילום: רויטרס)
האשמות נוספות שעולות מהדו"ח, מייחסות לישראל הקמת מערכות כבישים נפרדות לישראלים ולפלסטינים. כל אלה, אומרים באמנסטי, נועדו כדי לאפשר את הרחבת מפעל ההתנחלויות ויצירת רצף טריטוריאלי ישראלי.
"ההגבלות הקשות מוטטו את הכלכלה הפלסטינית והחמירו את מצבם הקשה של האזרחים. פעולות ישראל הביאו לרמות חדשות של ייאוש, עוני וחוסר ביטחון, שמעולם לא נראו בשטחים הכבושים. רוב הפלסטינים נאלצים להסתמך על סיוע כדי להתקיים, ומשפחות רבות נאלצות להקטין את כמות האוכל שהן צורכות ולמכור את נכסיהן", נכתב.
הדו"ח מסתיים בפנייה לממשלת ישראל הקוראת להקל על סבלם של תושבי הגדה: "הסירו את משטר המחסומים וההגבלות על הפלסטינים בשטחים הכבושים, שבא בתגובה לאיומים ספציפיים ומהווה עונש קולקטיבי. הפסיקו את בניית הגדר/חומה בשטחי הגדה והסירו את החלקים שנבנו שם. הפסיקו את בניית והרחבת ההתחלויות... הפסיקו להרוס בתי פלסטינים בשטחים הכבושים ותעניקו פיצוי לפלסטינים, שבתיהם כבר נהרסו".