רוחות מלחמה? אורי סביר מפצח את האריה הסורי
הצהרות סרק? שיחות חשאיות? תיווך אמריקני? אורי סביר, מי שעמד בראש צוות המו"מ בשנות התשעים, משרטט דרכים ליצירת אמון
מאז סיום המלחמה מול לבנון בקיץ זוכה הזירה הסורית לתשומת לב מחודשת מצד כלי התקשורת, פוליטיקאים ובכירים במערכת הביטחון. חדשות לבקרים מופיעות כותרות מפי קצינים, שרים ואישי ציבור בנוגע לחשש מפני פתיחת חזית מול הסורים והדחיפות בקיום מגעים דיפלומטיים מול אסד ואנשיו במטרה להימנע מהתנגשות צבאית. מרבית הציטוטים וההצהרות זכו להכחשה אולם בממשלה יודעים כי המציאות תחייב בסופו של דבר אינטראקציה כלשהי מול הסורים - צבאית או דיפלומטית.
כותרות אחרונות מהגזרה הסורית:
הקבינט ידון השבוע בהתפתחויות מול סוריה
ליברמן: אם סוריה תכפה מלחמה, נדע להגיב
המועצה לביטחון לאומי: סוריה רוצה מו"מ לשלום
כדי להניח את הבסיס לאפשרות השנייה נעשות כל העת בדיקות חשאיות, כדי לבדוק את רצינות כוונתה של דמשק נוכח הצהרות שונות שהשמיע בשאר אסד במהלך השנה האחרונה. אורי סביר, נשיא מרכז פרס לשלום ומי שעמד בעבר בראש צוות שקיים שיחות מול נציגי סוריה במרילנד, ארצות הברית, לפני 11 שנה, אומר היום ל-ynet כי אסור להזניח את המישור הדיפלומטי, גם אם לא מדובר עדיין בערוץ רשמי: "הדיבורים אינם חלולים המשא ומתן עם סוריה אפשרי".
עמדות המפתח לקראת משא ומתן ידועות לכל - נטישת ציר הרשע והסיוע לארגוני הטרור מצד הסורים, תמורת ויתור על רמת הגולן מצד ישראל. למרות זאת, כך נדמה, הצעד הראשון הוא הקשה ביותר בעיקר בגלל משחקי כבוד ואסטרטגיה דיפלומטית. כיצד עוברים את המחסום הזה? בעזרת צד שלישי בדמותה של ארצות הברית או אירופה. "אם האמריקנים יהיו בעד משא ומתן הם יכולים לייצר אותו וזהו המצב הטוב ביותר", קובע סביר.
"בשלב הראשון מתאמים עמדות מול ארצות הברית", הוא אומר. "הכי טוב היה לו האמריקנים היו מגששים ומתאמים עמדות בין ישראל לסוריה בנושא ביטחון וטרור. בשלב השני יש גורמים המצויים ביחסים טובים עם הסורים, כאלו שיכולים לפתוח ערוץ חשאי. זה יכול להיות חאווייר סולאנה (האחראי על מדיניות החוץ באיחוד האירופי). שר החוץ החדש של צרפת גם הוא בענייני שלום, אולי טורקיה. כל הגורמים האלה צריכים ליצור מצב שבו מתאפשרת פגישה חשאית בין שליח מטעם אולמרט לשליח של אסד בנוכחות צד שלישי שמארגן את זה".
בוש ואולמרט חייבים לייצר שיטת עבודה
"הקושי הגדול עם הסורים הוא שהם לא מוכנים לשיחות גישוש חשאיות ובדרך כלל הגישושים נעשים דרך ארצות הברית", מוסיף סביר, "אבל אין שום ביטחון שארצות הברית מעוניינת לעשות את זה. הסורים לא יסכימו למשא ומתן ללא נוכחות אמריקנית אז ארצות הברית צריכה להשתכנע שעליה לזמן שיחות בין הצדדים, להציב תנאים מסוימים בנוגע לאי-תמיכה בטרור, בחיזבאללה ובאיראן. בשיחה הבאה של אולמרט ובוש חשוב מאד לייצר שיטת עבודה מול הסורים.
סביר מדגיש כי משא ומתן חשאי הוא האופציה הטובה ביותר לישראל כדי לנסות ולקדם מהלך דיפלומטי מול הסורים, גם אם מדובר בתהליך ארוך וממושך. "באמצעות שיחות חשאיות לאורך זמן ניתן יהיה לבדוק את הנהלים שהסורים מעוניינים בהם בטרם יתיישבו הצדדים למשא ומתן. צריך לבדוק מה מוכנים לתת עבור רמת הגולן, איך הם רואים את נושא קו הגבול, מה דעתם על המגעים שהתקיימו בעבר והדבר החשוב ביותר - פריסת הצבא הסורי אחרי הנסיגה. אסד אמר שהוא מוכן למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים וצריך לבדוק האם זה באמת ככה".
כאמור, אחד התנאים שתדרוש ישראל מסוריה - אותו גם תובעת ארצות הברית מאסד - היא התנתקות מציר הרשע הכולל גם את איראן, חיזבאללה וחמאס. במסגרת המגעים שיקדמו למשא ומתן, אומר סביר, על ישראל לנסות ולברר עד כמה מוכן הנשיא הסורי ללכת רחוק בנושא זה, גם אם הצד השני לא ימהר לחשוף את הקלפים. "צריך להבין עד כמה החלטה של אסד - אם אכן תהיה כזו - להפסיק את הסיוע לחיזבאללה ולהתנתק מאיראן היא אסטרטגית. בגישוש מוקדם לא בטוח שיהיה ניתן לברר את נושאי המשא ומתן - עם הירדנים והפלסטינאים זה היה אפשרי, אבל הסורים מאוד חושדים לעשות בירורים בשיחות חשאיות ללא נוכחות ארצות הברית".
כמי שהשתתף בעבר במגעים שלא הבשילו למשא ומתן של ממש, סביר משוכנע שאסור לוותר על הערוץ הסורי. "יש מספיק סימנים לכך שהדיבורים מצד סוריה אינם חלולים", הוא מסכם. "ניתן להגיע למשא ומתן שיזרז בעקיפין את המסלול לפלסטינאים. המחיר ברור אבל זהו אינטרס אסטרטגי ממדרגה ראשונה להגיע למשא ומתן עם סוריה. ראש הממשלה חייב לנצל את זמנו בשיחה הבאה עם בוש כדי להגיע לעמדה משותפת על גישוש מול סוריה. הדבר אפשרי".