ח"כ שרוני: שיצעדו בחיפה, הם לא יסחבו בעלייה
הח"כים החרדים הצליחו לגייס ח"כים רבים מהקואליציה, כדי להעביר בקריאה טרומית את הצעות החוק נגד מצעדי גאווה. ח"כ משה שרוני מהגמלאים אומר ל-ynet: "שיילכו לחיפה, נראה אם יסחבו בעליות"
כ-40 חברי כנסת תמכו בשתי הצעות החוק שנועדו למנוע מצעדי גאווה, שעברו בקריאה טרומית. מתברר כי ח"כ אליהו גבאי (האיחוד הלאומי מפד"ל) וחברי כנסת מש"ס שיזמו את הצעות החוק הצליחו לאסוף תמיכה מחברי כנסת בקואליציה, בהם אנשי קדימה (רוחמה אברהם), הגמלאים (משה שרוני) וישראל ביתנו (אסתרינה טרטמן).
התיקון ל'חוק יסוד: ירושלים' יאפשר למועצת העיר ירושלים לאסור קיומם של מצעדים ותהלוכות "מטעמים של פגיעה בסדר הציבורי ברגשות הציבור או מטעמי דת". בהצעת החוק של האיחוד הלאומי-מפד"ל תמכו 40 ח"כים ו-23 התנגדו. הצעת החוק השניה שהוגשה על ידי ש"ס, המרחיבה את האיסור לכל הארץ, אושרה ברוב של 41 נגד 21 חברי כנסת.
בעד הצעות החוק הצביעו:
קדימה: זאב אלקין, יעקב אדרי, רוחמה אברהם, דוד טל, מרינה סולודקין. הגמלאים: משה שרוני, יצחק זיו. ישראל ביתנו: אסתרינה טרטמן, דוד רותם, יוסף שגל, יצחק אהרונוביץ', סופה לנדבר, רוברט אילטוב, אלכס מילר, ליה שמטוב, סטס מיסז'ניקוב. הליכוד: יולי אדלשטיין. ש"ס: אברהם מיכאלי, אלי ישי, אריאל אטיאס, יצחק וקנין, משולם נהרי, דוד אזולאי, שלמה בניזרי, יעקב מרגי, יצחק כהן, נסים זאב. המפד"ל-האיחוד הלאומי: יצחק לוי, בני אלון, אורי אריאל, זבולון אורלב, ניסן סלומינסקי, אליהו גבאי, אפי איתם, צבי הנדל. יהדות התורה: אברהם רביץ, יעקב כהן, מאיר פרוש, משה גפני, שמואל הלפרט. רע"ם-תע"ל: עבאס זכור.
יו"ר סיעת הגימלאים, ח"כ משה שרוני, הסביר בשיחה עם ynet מדוע החליט לתמוך בהצעה: "ירושלים היא עיר קדושה לכל הדתות, ועלינו לכבד את כל הדתות. אם לא נכבד אותן, לא יכבדו אותו בעולם. מי שרוצה לעשות מצעדים יכול לעשות זאת בכל עיר אחרת - בני ברק, תל-אביב או חיפה, אבל בירושלים לא. מדוע נטפלו דווקא לירושלים? הם מנסים לנצח בכוח ולא במוח. שיילכו לחיפה, נראה אם יסחבו בעליות. אני מאוד מצטער - לא אתן ידי למצעד גאווה בירושלים".
לדברי שרוני: "הם רוצים להרגיז את הנוצרים ואת המוסלמים, הם רוצים להוציא להם את המעיים נגד המדינה? מה הם רוצים? מה הם מחפשים? הם רוצים שכל הדתות ישנאו אותנו יותר? מה, הם הרוב במדינה? הם מיעוט, מיעוט קטן. אז אם הם לא מבינים את זה, אז יש חוק. זה הכל. יש דמוקרטיה אך יש גבול גם לדמוקרטיה. זה משחק לא הוגן. הם יודעים שנושא ירושלים זה רגיש מאוד, בשביל מה הם מתעקשים? למה לעשות דווקא? למה לא עושים בתל-אביב? שיעשו שם בכיכר רבין".
אני מבין שהם מאוד מרגיזים אותך.
"הם לא מרגיזים אותי, תאמין לי הם לא נוגעים לי בקרסול".
ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו): "מדובר בנושא רגיש מאוד, ואם אין הסכמה לקיום מצעד כזה, לא צריך לעשות אותו בכוח. אם רוצים לקיים מצעד בירושלים, יש לעשות זאת בדיאלוג והסכמה בלבד".
ח"כ יולי אדלשטיין (ליכוד): "תמכתי בהצעת החוק נגד מצעד הגאווה בירושלים, מכיוון שמדובר בפרובוקציה לשמה, שפוגעת ברגשות רוב תושבי העיר, בני שלוש הדתות. בנוסף, בקיומו של המצעד היה משום סכנה ממשית לשלום הציבור".
ח"כ יצחק לוי (האיחוד לאומי-מפד"ל) דורש ממפקד מחוז ירושלים להקפיא את האישור לקיים את המצעד עד לסיום החקיקה בכנסת: "הכנסת אמרה את דברה ברוב מובהק, ואסור לאפשר לנציגי הקהילה ההומו-לסבית לקבוע עובדות בשטח בניגוד גמור לעמדת הכנסת המייצגת את העם בישראל. אם המשטרה תסרב להקפיא את האישור, אעתור לבג"ץ כדי למנוע את ביזוי החלטות הכנסת וביצוע מחטפים בניגוד לעמדת העם. החוק מבטיח את אופייה הייחודי של ירושלים כעיר הבירה וכעיר הקדושה בעולם לכל הדתות".
יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב: "סוגיית מצעד הגאווה היא פרובוקציה מובהקת וקריאת תיגר על אופיהּ של ירושלים וצביונה, לא רק כבירת ישראל, אלא כמרכזם של שלוש הדתות - היהודית, הנוצרית והמוסלמית. התברר שהחוק במתכונתו הנוכחית איננו יכול לאסור פרובוקציה בוטה שכזו, ולכן אין ברירה אלא להסדיר חוק שבאמצעותו ניתן יהיה לקחת בחשבון את מעמדה המיוחד של ירושלים".