"אתם תשלמו את מחיר הכישלון בעיראק"
ישראל היא המפסידה האסטרטגית של המלחמה בעיראק, כך סבור בכיר ה-CIA לשעבר ברוס ריידל. האמינות וההרתעה של וושינגטון נפגעה, והאווירה הציבורית והפוליטית בארצות הברית כובלות את ידי הממשל. יהיה קשה מאוד למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני, והקונגרס לא יאפשר לאף נשיא להתחיל עוד מלחמה על בסיס חשד מודיעיני מהסוג שהציגו לפני המלחמה בעיראק. וחוץ מזה, ממילא אין לכם ולנו את המודיעין הדרוש. ראיון פסימי
חשבתם שהפלישה האמריקנית לעיראק והפלת משטרו של סדאם שיפרה את מצבה הביטחוני של ישראל? ובכן, לדעתו של ברוס ריידל, בכיר לשעבר בסוכנות הביון האמריקנית, טעיתם.
ריידל, שהיה יועץ בכיר לענייני המזרח התיכון של הנשיאים קלינטון ובוש, אומר בראיון מיוחד ל-ynet כי הכישלון האמריקני בעיראק פגע לא רק בהרתעה ובכושר התגובה של המעצמה הגדולה בעולם, אלא גם הכניס את הקונגרס והציבור האמריקני למה שהוא מכנה "תסמונת וייטנאם", שלא תאפשר לנשיא - כל נשיא - למנוע מאיראן לחלוטין את המשך הפיתוח הגרעיני.
"יהיה קשה מאוד למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני. האסטרטגיה של הממשל הנוכחי לבודד את איראן דיפלומטית וכלכלית, ולהגביר את הלחץ לסנקציות במועצת הבטחון, היא אולי הסיכוי הטוב ביותר לשכנע אותם להפסיק על הסף (של היכולת הגרעינית - י.ב.ח) - אבל לא לוותר כליל על היכולת לפתח נשק גרעיני".
המסקנה מדבריו של ריידל כואבת ומדאיגה. את המחיר של הכשלון בעיראק, הוא אומר, תשלם ישראל באיראן. "נכון שהפוליטיקאים אצלנו אומרים שלא יאפשרו לאיראן להיות גרעינית. אבל קשה להאמין שהקונגרס, שאישר לפעול צבאית נגד עיראק, יאשר בעתיד הנראה לעין פעילות צבאית בלי פרובוקציה איראנית ברורה. אין לממשל שום אמינות. הקונגרס לא יאפשר להתחיל עוד מלחמה על בסיס של מודיעין מהסוג שהציגו לפני המלחמה בעיראק".
- מה זה אומר על מצבה של ישראל?
"אם איראן ואל-קאעידה הם המנצחים הגדולים של המלחמה בעיראק, ישראל היא המפסידה האסטרטגית של המלחמה בעיראק. במובן אחד ישראל אולי במצב טוב יותר, כשעיראק - אחת המדינות הערביות החזקות ביותר - לא קיימת עוד.
תיאורטית אפשר לומר שהתחסלות המדינה העיראקית פועלת לטובת ישראל. אבל הצורה שבה זה קורה לא פועלת לטובת ישראל. לראות את ארה"ב סופגת מהלומות במלחמה יקרה, לראות את אמינותה מתערערת באזור, ולראות אותה נאלצת לחפש דרך לצאת דרך מהביצה - זה לא פועל לטובת האינטרס הישראלי הלאומי".
"בירדן מצויים היום כמיליון פליטים עיראקים, ומתעוררות שאלות לגבי היציבות שם. המלך עבדאללה כבר הביע דאגה שירדן תצטרך לעמוד מול עיראק שיעית על גבולה. זהו מצב מפחיד לירדן; מבחינתכם, זה ממש 'קרוב לבית'".
נצא מעיראק - ואז המצב יחמיר
מאז פרש לפני חצי שנה מסוכנות הביון המרכזית, מכהן ריידל כעמית בכיר במכון ברוקינגס של "מרכז סבן" למזרח התיכון בוושינגטון. בשנים 1997 עד 2002 הוא עמד בראש דסק המזרח התיכון במועצה לבטחון לאומי. הוא עבד לצד הנשיא קלינטון במאמץ להשגת הסכם שלום ישראלי-פלסטיני, והיה אחראי על גיבוש הברית האסטרטגית - כולל הבטחת למטריה גרעינית אמריקנית לישראל - בתמורה להסכם בקמפ דייויד בשנת 2000.
נשאיר אחרינו מצב קשה יותר. חייל אמריקני בבגדד (צילום: רויטרס)
את הנשיא בוש, תחתיו שרת במשך כשנה, הוא מגדיר כ"אדם עקשן מאוד". ריידל מתאמץ לשמור על שפה נקייה כשהוא מדבר על הנשיא בהקשר של הוצאת הכוחות האמריקנים מעיראק. "אני מכיר את האיש", הוא מדגיש, "הוא מאמין שהוא בדרך הנכונה. אי אפשר יהיה לשכנע אותו בקלות. סביר יותר שמי שיירש אותו בבית הלבן יצטרך לקבל את ההחלטה הקשה על נסיגה מעיראק".
"אין לנו אופציות טובות בעיראק. כל האופציות רעות. הציבור האמריקני קיבל כבר החלטה. רוב מכריע של 65-70 אחוז סבורים שהמלחמה היתה טעות. הם מאמינים שרימו אותם בכניסה למלחמה והם רוצים החוצה מהר ככל האפשר", אומר ריידל. "השורה התחתונה היא שאנחנו עוזבים את עיראק, בין אם זה יהיה ב-2008 או ב-2009, וכנראה נשאיר אחרינו מלחמת אזרחים שתהיה קשה עוד יותר".
- אתה לא מאמין שיושג הסדר פוליטי בתוך עיראק?
"לא. אני מכיר את המנהיגות הפוליטית בעיראק טוב מאוד, לרבות את הנשיא טלבאני, וגם את המנהיגות השיעית והסונית. טיפלתי בהם מאז שנת 1991. הם לא מוכנים להגיע להפשרה שעיראק זקוקה לה. יש סיכוי טוב שנראה בעתיד הלא רחוק את הסוף של עיראק כמדינה.
בשביל עיראקים רבים, הגיעה שעת הנקמה (צילום: AFP)
"הכורדים אינם מניפים דגל עיראקי, ואינם מאפשרים לעיראקים שאינם כורדים לחיות באזור שלהם. הם מעוניינים בקביעת הגבול שלהם דרומה ככל האפשר, כדי להבטיח שאזור כירכוכ והנפט יהיו בתוך השטח הזה". לדעת ריידל, השיעים מעוניינים ש-500 שנות שליטה סונית יסתיימו, ויחל עידן דומה של שליטה שיעית על הסונים. "הגיעה שעת הנקמה", הוא מעריך.
- ארה"ב תשאיר אחרי הפינוי כוחות לשמירה על הנפט ולהלחם בטרור?
"אני לא חושב. כשנעזוב, זה יהיה בצורה מוחלטת".
התקפה על איראן לא תעצור את הגרעין
ריידל אינו מקל ראש בהפלת משטר סדאם, אבל מודע היטב לנזקים שנגמרו מהפלישה האמריקנית לעיראק. רשת אל-קאעידה התאוששה, איראן קיבלה חמש שנים לפתח נשק גרעיני בלי הפרעה, והציבור האמריקני איבד אמונו בנשיא, בקונגרס ובמודיעין, וכאמור לא יסכים בנקל לפעילות צבאית נגד איראן.
קשה לריידל, שהקדיש את חייו ל-CIA, לומר את הדברים, אך הוא אינו צובע את המציאות בצבעים ורודים. "קשה לאמוד בשלב זה את ההשפעה ארוכת הטווח בארה"ב ובחו"ל של הביזיון המודיעיני בעיראק. במילים פשוטות: אנשים לא מאמינים למודיעין כפי שנהגו בעבר".
- אתה צופה התקפה אמריקנית באיראן מתישהו בעתיד?
"רק בעקבות פרובוקציה איראנית ברורה, אם איראן תתקוף מתקנים אמריקנים או כוחות אמריקנים".
- ואם הנשיא הבא יקבל מידע שאיראן על סף נשק גרעיני, הוא לא יתקוף?
"יהיה קשה מאוד לשכנע את הציבור האמריקני. צריך הבנה מדויקת של המטרות כדי להחזיר את תוכנית הגרעין האיראנית כמה שנים לאחור. אני לא חושב שיש לנו את המידע המודיעיני הזה. גם לא לישראל".
מתוח עד הקצה. ספינות אמריקניות במפרץ הפרסי (צילום: רויטרס)
- אתה מתנגד לפעולה צבאית נגד איראן?
"כן. אני חושב שבנסיבות שבהן הצבא האמריקני מתוח עד הקצה, זה יהיה קטסטרופי מבחינתנו".
- מה זה אומר על ה-CIA שממנו יצאת?
"שמתחו אותו יותר מדי כמו את הצבא האמריקני. להחלטה ב-2003 להפנות משאבים מאפגניסטן לעיראק היתה השפעה גדולה על היכולת לאתר את המנהיגות הבכירה של אל קאעידה. יש מספר מוגדר של קציני מבצעים מיומנים שאתה יכול להשתמש בהם להשגת איש רע זה או אחר. הוצאנו אותם מהמסלול של אוסאמה בן לאדן והאחרים, ושמנו אותם על מסלול של אבו מוסעב א-זרקאווי. יש לזה מחיר".
- האם ישראל איבדה את כושר ההרתעה שלה נגד איראן?
"הרתעה גרעינית נגד איראן פועלת עליה כפי שהיא פועלת על מדינות אחרות. יש לנו ניסיון עם איראן גם משנות ה-80. ניתן להרתיע את האיראנים מביצוע פעולות שונות באיום של פעולות נגדיות שלנו. לאיראן אין כל ספקות לגבי היכולת הגרעינית של ישראל. האיראנים אינם טיפשים. יש להם אנשים שלמדו את הנושא היטב, והם מודעים ליכולות של ישראל".
- לישראל יש יכולת להכות את טהרן?
"והרבה יותר מזה. האיראנים מודעים לכך. כשאיראנים מסוימים מדברים על יכולתה של ישראל לתת מכה אחת בלבד, זה לא משקף את ההבנה שלהם לגבי יכולתה של ישראל. ישראל יכולה לתקוף את איראן בטילים במטוסי F-15 איי".
- אז מכל התיאור שלך בסופו של דבר ישראל היא זו שתתקוף?
"זו הדאגה לה שותפים במזרח התיכון ובאירופה. אני שומע מפוליטיקאים ואנשי צבא ישראלים, שהם שומרים על אופציות פתוחות. זה בהחלט אפשרי".
- מה תהיה התוצאה?
"ניתן לומר בבטחון שניסיון למנוע איראן מנשק אולי יצליח לטווח קצר, אבל יגרום לאיראן לקבל החלטה לבצע מאמץ כולל להשגת נשק גרעיני, כמו שסדאם הגיב על הפצצת הכור באוסיראק".
- התקפה גם על מערך הכוח של השלטון לא יביא להפלתו?
"כוח אווירי לא יפיל משטר. צריך כוחות על הקרקע. לא ישראל ולא ארה"ב יורידו כוחות קרקעים בטהרן. אם המטרה של הפצצה היא להביא לשינוי משטר, היא תפעל בצורה הפוכה ותלכד את האיראנים מאחורי ההנהגה".
- מהם הסיכויים להפלת משטר האייתולות?
"אני לא רואה את זה באופק".