הזכאים לבגרות: יותר יהודים, פחות ערבים
58.7 אחוזים מהתלמידים היהודים שנבחנו בבחינות הבגרות בשנת תשס"ו זכאים לתעודה, עלייה קלה לעומת השנה הקודמת. לעומת זאת נרשמה ירידה במגזר הערבי והבדואי. ושוב - אחוז הבנות שעברו את מבחני הבגרות בהצלחה גבוה משל הבנים. וגם: באמצעות טריק סטטיסטי הצליח משרד החינוך להחביא ירידה של אחוז במספר הזכאים במועדי הקיץ
אחוז הזכאים לבגרות בשנת הלימודים תשס"ו עמד על 53.3 אחוזים, בדומה לשנה הקודמת. כך עולה מנתונים שפרסם הבוקר (יום ב') משרד החינוך. עוד עולה מהנתונים כי בקרב התלמידים היהודים חלה עליה מתונה במספר הזכאים, בעוד שבמגזר הערבי נרשמה ירידה. "אין סיבה לשמוח או להתעצב", אמרה שרת החינוך יולי תמיר בהתייחס ליציבות הנתונים היחסית.
אם משקללים את מועד החורף יחד עם מועד הקיץ, הנתונים אמנם זהים לשנה הקודמת. אולם עם זאת, אם מסתכלים על מועד החורף בלבד כפי שעשה משרד החינוך בשנים עברו, מתגלה כי במועד זה חלה ירידה של אחוז בשיעור הזכאים. בעוד שבשנת 2005 היה אחוז הזכאים 51.7, לאחר מועד ב' (וללא בגרות החורף), הרי שהשנה עומד שיעור הזכאים על 50.7 אחוזים.
יולי תמיר ושמואל אבואב במסיבת העיתונאים (צילום: ששון תירם)
מספר הזכאים לבגרות בשנת הלימודים תשס"ו, כולל הנבחנים במועד החורף, הגיע ל-52,664 תלמידים. למעלה מ-30 אלף תלמידים שניגשו למבחני הבגרות לא זכאים לתעודה המיוחלת. מספר התלמידים שנכשלו רק בבחינה באנגלית עלה ל-5.8 אחוזים בשנת תשס"ו, לעומת 5.5 אחוזים בשנת תשס"ה. כמו כן חלה ירידה במספר התלמידים שנבחנו במבחן הבגרות באנגלית.
בקרב התלמידים היהודים חלה עלייה קלה באחוז הזכאים לבגרות - 58.7 אחוזים בשנה שעברה, לעומת 58.2 אחוזים בשנת תשס"ה. מניתוח הנתונים במגזר היהודי עולה כי אחוז הזכאות בבתי הספר הממלכתיים עמד על 62.7 אחוזים בתשס"ו. במגזר הדתי האחוז הוא 62.4 ובמגזר העצמאי 22.4 אחוזים - שם רק 55.9 אחוזים מהתלמידים ניגשו לבחינות הבגרות.
עלייה חדה בזכאות לתעודת בגרות נרשמה בקרב התלמידים הדרוזים, שם 44.4 אחוזים מהתלמידים שניגשו לבחינות הבגרות עברו את המבחן בהצלחה, לעומת 40.7 אחוזים בשנה שעברה.
לעומת זאת, במגזר הערבי חלה ירידה במספר הזכאים לבגרות לעומת השנה שלפניה - 35.7 אחוזים בשנת תשס"ו, לעומת 36.8 אחוזים בשנה שלפניה. ירידה במספר הזכאים נרשמה גם בקרב התלמידים הבדואים - 27.9 אחוזים מהם היו זכאים לתעודת בגרות בשנת תשס"ו, לעומת 28.8 אחוזים בשנה תשס"ה.
הבנות מובילות
גם השנה מוכיחות התלמידות כי הישגיהן גבוהים יותר מאשר אלו של התלמידים. 94.2 אחוזים מהתלמידות בבתי הספר התיכוניים ניגשו בשנת תשס"ו לבחינת הבגרות, לעומת 89.5 אחוזים בקרב התלמידים. גם מניתוח הנתונים לזכאות לתעודת בגרות עולה כי 63.1 אחוזים מהבנות זכאיות לתעודה, לעומת 51.6 אחוזים בקרב הבנים.
עוד עולה מהנתונים שהציג משרד החינוך כי בשלוש השנים האחרונות חלה עלייה בשיעור התלמידים שהשיגו ציון עבור בבחינות הבגרות במקצועות החקלאיים - 51.1 אחוז זכאות לבגרות (לעומת 49.2 אחוזים בשנת תשס"ד). גם במקצועות הטכנולוגים טיפס מספר העוברים ל- 48.6 אחוזים בשנת תשס"ו, לעומת 46 אחוזים בשנת תשס"ה. במקצועות העיוניים חלה לעומת זאת ירידה דרמטית בשלוש השנים האחרונות – כיום עומד מספר העוברים על 63.2 אחוזים, כאשר בשנת 2004 עמד האחוז על 67.
בקרב המקצועות הריאליים, חלה עלייה קלה במספר הנבחנים בבחינות הבגרות בפיזיקה ובביולוגיה. 9.3 אחוזים מתלמידי התיכון ניגשו לבגרות בפיזיקה ברמה של חמש יחידות. 12.9 אחוזים מהתלמידים ניגשו לבחינה בביולוגיה ברמה של חמש יחידות. אחוז הניגשים לבגרות במתמטיקה בשנת תשס"ו עמד על 77.4 אחוזים בשנת תשס"ו, לעומת 77.6 אחוזים בשנה שלפניה. מחלוקה לרמות לימוד של הניגשים לבגרות במקצוע זה עולה כי 50.6 אחוזים מהתלמידים ניגשו לבחינת בגרות במתמטיקה ברמה של שלוש יחידות, 29.3 אחוזים ברמה של ארבע יחידות ו-20.1 אחוזים בחמש יחידות.
בשנתיים האחרונות צנח מספר הניגשים לבגרות במתמטיקה ב-6,000. בעוד שבשנת 2006 ניגשו 64,377 תלמידים לבחינה, בשנת 2004 ניגשו 70,345.