שתף קטע נבחר

 

סקירה: המתחרה החדש של Internet Explorer

דפדפן האינטרנט Safari זמין עכשיו גם למשתמשי Windows. מדובר בדפדפן מרשים מאוד מבחינה ויזואלית, לפחות לחמש הדקות הראשונות - עד רגע הקריסה. האם שווה להתקין בכל זאת? בדקנו

בזכות נגן המדיה iTunes הפכה אפל לאחת מיצרניות התוכנה הגדולות לסביבת Windows, מצב שסטיב ג'ובס המישל אותו ל"כוס מי קרח צוננים עבור אדם בגיהינום". המגמה הזו עשויה להתרחב, עם השקת דפדפן Safari ל-Windows, בינתיים בגירסת בטא 3.0 (להורדה), עליה הכריז ג'ובס בכנס המפתחים WWDC שנערך בתחילת השבוע.

 

Safari מוכר היטב למשתמשי מקינטוש - הוא משמש כדפדפן המובנה במערכת ההפעלה OSX, המקבילה ל-Internet Explorer של מיקרוסופט מאז 2003. הוא תומך בגלישה בלשוניות (טאבים), יש לו שדה חיפוש

מובנה בגוגל או יאהו, והוא מעוצב בקווים הכללים של OSX - מה שאומר שהוא יפה בהרבה מהמתחרה של מיקרוסופט, Internet Explorer, אבל לא מגיע לקרסוליו של Firefox ומאות ההרחבות שלו. Safari הוא גם הדפדפן שירוץ על ה-iPhone, הנגן הסלולרי של אפל, שיושק בסוף החודש.

 

מי שהזדרז להתקין את הבטא ל-Windows התרשם מדפדפן מרשים מאוד מבחינה ויזואלית, לפחות לחמש הדקות הראשונות - עד רגע הקריסה. האם שווה להתקין בכל זאת? בדקנו.

 

מהיר יותר, קורס יותר

בנאום שנשא סטיב ג'ובס ב-WWDC הוא הדגים כי Safari 3.0 בטא ל-Windows מהיר יותר בהשוואה ל-Opera, Internet

Explorer (אפילו בגירסה 7 הכבדה והמעייפת) ו-Firefox, לפי שלושה קריטריונים שנבדקו: זמן הטעינה, ביצועים באתרים הכוללים JavaScript וביצועים בדפים הכוללים HTML בלבד.

 

בשלושת המבחנים, Safari הפגין את הביצועים המהירים ביותר, אך ההבדלים מסתכמים בפחות מחצי שנייה בין דפדפן לדפדפן.

 

בגלישה עם חמש לשוניות פתוחות במקביל, Safari אכן טען דפים כבדים יחסית בקצב סביר למראית עין, על מחשב דל זיכרון (256 מהבייט), לפחות עד התקנת ה-Flash.

 

מאותו הרגע חלה החמרה בתפקוד שלו, בעיקר בפורטלים הישראלים עתירי הפרסומות. משתמשי Firefox רבים מתקינים הרחבות שחוסמות מודעות כאלו, אבל ל-Safari אין עדיין היצע של תוספים והרחבות לגירסת ה-Windows.

 

מה שמפתיע לטובה הוא זמן הסגירה המהיר, נקודת חולשה בגירסה 2 של Firefox, במיוחד במצבים בהם הרבה לשוניות פתוחות, אבל ב-Safari מדובר בהליך מזורז. גם זמן הטעינה הראשוני זריז יחסית - 10.8 שניות מרגע הקליק על האייקון של שעון העצר הכחול עד שדף הבית, google.com/ncr (גוגל באנגלית), עולה.

 


אתר אפל ב-Safari, צילום מסך

 

עם זאת, כאשר סופרים כמה פעמים בשעה Safari נסגר מאליו ללא שום התרעה או הודעת שגיאה, אפשר להבין למה אפל דאגה להשקיע במהירות של הפעלתו מחדש. מספר הקריסות שחווים בעת השימוש ב-Safari נותן תחושה של מוצר חצי נא, שהיה צריך להישאר בבטא סגורה ושוחרר כדי לעטר את רשימת ההכרזות של כנס WWDC כדי לזרוק איזו עצם גם ל-Windows.

 

צרפו לזה את העובדה שחוקרי אבטחה זריזים כבר הצליחו להריץ עליו קוד זדוני בקלות יחסית, באמצעות פרוטוקול עתיק יומין במונחי אינטרנט, בשם Gopher - ותקבלו תמונה מדאיגה. אם Safari היה נפוץ בקנה המידה של iTunes, לפורצים למיניהם היו חיים קלים מאוד.

 

ממשק המשתמש


 

חיפוש ב-RSS 

 

אפל העבירה את Safari ל-Windows אבל השאירה בו כמה תכונות מהעולם של OSX. למשל, כפתור ה"אישור" או OK השגור בתפריטי Windows, למשל, לא קיים בתפריט ההגדרות של Safari - פשוט סוגרים והשינויים נשמרים. קיצורי המקלדת של הדפדפן שונים משל מתחריו, וכדי לפתוח קישור בלשונית חדש צריך להשתמש ב-CTRL וקליק. בתפריט האפשרויות אין דרך להגדיר את קיצור הדרך לקליק אחד בלבד. אבל להרגל, בסופו של דבר.

 

בסרגל העליון והמרכזי חסרים הכפתורים השמישים מאוד של דף הבית ו-stop, אך ניתן להחזירם באמצעות התאמה אישית של סרגל הכלים. במקומם שיבצה אפל את כפתור הדיווח על באגים, מסיבות ברורות.

 

חוסם הפרסומות, תכונה שהפכה לפיצ'ר חובה בדפדפנים מודרניים, עמד יפה במבחני ביצועים של PopupTest. קורא ה-RSS המובנה כולל תכונות כמו חיפוש, סינון לפי תאריך ועוד, אבל השימוש בו מקריס את הדפדפן לפני שניתן לבחון אותו כהלכה. הסימניות, תכונה מוצלחת בגירסת המק של Safari, לא עובדת בכלל ב-Windows, אלא קורסת בשנייה בה מקליקים על הסמל.

 

שומר על פרטיות

אחת התכונות המרשימות של Safari היא ה-Private Browsing: בלחיצת כפתור אפשר להפוך את הדפדפן ל"פרטי", מה שאומר שהוא מפסיק לשמור טפסים, שמות משתמש, סיסמאות, היסטוריית גלישה, הורדות במנהל ההורדות, מילות חיפוש בשדה החיפוש העליון וכו'.

 

מדובר בפתרון נוח למי שגולש ממחשב ציבורי ונוטה לשכוח לנקות אחריו, מה גם שניקוי הפרטים האלה בדיעבר בדפדפנים אחרים הוא פעולה שדורשת קצת יותר מלחיצה על Edit ועל Private Browsing.

 


 

תמיכה בעברית

על פניו, Safari 3.0 בטא מציג את רוב הדפים בעברית באופן תקין. מאפיין (לא מאוד מרכזי אמנם) שפשוט לא עובד הוא העברית ב-header של האתר, אותו טקסט שמוכר לנו מהפס הכחול העליון של Internet Explorer או Firefox.

 

ב-Safari היא מוצגת הפוך, ולך תשנה קידוד לשורה הזו. כך גם בכותרת של כל לשונית וברשימת הקידודים הכללית שבדפדפן.

 

בהתחשב בחוסר ההשקעה של אפל בעברות תוכנות לקהל הישראלי (למרות הבטחות בנות שנתיים ומעלה, אין גירסה עברית ל-iTunes, וגירסה עברית ל-OSX נגנזה עקב ריבוי באגים), קשה להאמין שהבעיה תתוקן בקרוב.

 

בעיה אחרת שישראלים יחוו בעת גלישה עם Safari היא אתרים שפשוט נראים רע. באתר של שידורי קשת, למשל, אי אפשר לצפות בקטע וידאו של שי ודרור באמצעות Windows Media Player, בעיה שמוכרת זה מכבר למשתמשי Firefox הוותיקים. אולי עכשיו, כשענקית תוכנה נוספת נכנסת לשוק הדפדפנים, כותבי האתרים יתחילו להתאימם לדפדפנים שאינם Internet Explorer.

 

לסיכום

האם Safari היא הסנונית השנייה המבשרת את הכניסה של אפל למחשבי ה-PC? קשה לחזות. בינתיים, אפל לא ששה להשיק את כל התוכנות שלה בגירסאות ל-Windows. להבדיל ממיקרוסופט, מודל הרווחים שלה מתבסס במידה רבה על רכישות החומרה היקרה, אותם המחשבים היוקרתיים והאסתטיים של אפל. כל עוד מערכת ההפעלה האלגנטית OSX תישאר מנת חלקם של צרכני המקינטוש, החברה יכולה להבטיח לעצמה שימור של המודל הזה.

 

דווקא התוכנות שאפל כן מספקת למשתמשי Windows אינן הטובות ביותר בתחומן - QuickTime הוא נגן שלא מנגן מספיק פורמטים, ו-iTunes הכבדה במקצת פופולרית בעיקר בזכות בעובדה שאפל מחייבת את משתמשי iPod להשתמש בה.

 

מי שלא יכול להרשות לעצמו את הדבר האמיתי ולקנות מק, יוכל להסתפק ב-Safari, אבל רק בעתיד, כשאפל תסיים להטליא אותו ולגרום לו להישאר פתוח במשך למעלה מ-20 דקות רצופות. זו דרישה סבירה מהחלט, וגם תוכנה בגירסת בטא חופשית, הזמינה להורדה, צריכה לענות עליה.

 

נוסף על כך, יש צורך בכל אותן הרחבות ותוספות, תוכנות קטנות והכרחיות שקיימות עבור דפדפנים כמו Internet Explorer ו-Firefox ומעשירות את מגוון התכונות שלהן. בינתיים Safari הוא רק יפה, וזה לא מספיק - ובטח לא כוס מי קרח צוננים. בינתיים, אין אף סיבה להעדיף את Safari לעומת Firefox, או אפילו להתקין אותו בכלל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Safari. מרשים - עד לקריסה
באדיבות Apple
מומלצים