שתף קטע נבחר
 

"רשות השידור פועלת שלא כחוק"

טוען המפרק הכללי של התזמורת הסימפונית ירושלים בעקבות איום של הנהלת הרשות לקצץ 60% מתקציבה, ובכך למעשה להביא לסגירתה. בתזמורת זועמים על ההחלטה, אותה הם מגדירים "פזיזה ובלתי אחראית"

הקיצוצים המשמעותיים בתקציב רשות השידור, שיעמדו ככל הנראה על סכום כולל של 150 מיליון שקל, מאיימים להוביל גם לסגירתה של התזמורת הסימפונית ירושלים. במכתב ששיגר יו"ר רשות השידור, משה גביש, אל יו"ר ועד הנגנים של התזמורת, גרשון דמבינסקי, בשבוע שעבר, הודיעה הרשות ללא התרעה מוקדמת על קיצוץ של 6 מיליון שקל מתקציב התזמורת. התקציב, שעמד עד לשנת 2006 על סכום של 11 מיליון שקל, קוצץ כבר בשנה שעברה בשל מצב רשות השידור ל-9.6 מיליון שקל.

 

"הרשות חפצה בהצלחתה של התזמורת והוכיחה זאת לאורך שנים כשהיתה הגוף היחיד שתמך בתזמורת בסכומים משמעותיים", כתב גביש, "לצערי, מצבה של הרשות כיום דומה למעמד התזמורת ואין באפשרותה להמשיך ולממן את מרבית הוצאותיה. אך יחד עם זאת מכיר הוועד המנהל בחשיבותה של התזמורת ולכן לא הפסיק את הזרמת הכספים. החלטתו בעניין היא כי הרשות תזרים סך של 5 מיליון שקל בשנה לתזמורת, זאת אם שאר החברים בעמותה, קרי עיריית ירושלים ומשרד החינוך, יזרימו סכום זהה".

 

למרות נחרצותו של גביש, יש לציין כי מצבה של התזמורת, שלפני ארבע שנים עמדה בפני סגירה ומונה לה מפרק זמני שיעקוב אחר תכנית הבראה חריפה, הצליחה לצמצם משמעותית את גרעונה מ-16 מיליון שקל בקירוב, שכמעט והובילו אותה למעמד של חסרת פירעון, לסכום של 3 מיליון שקל.

 

העובדים משלמים מכספם

בתזמורת, שנגניה כולם התגייסו לטובת הליך ההבראה שכלל פיטורי עובדים, צמצום היקף המשכורות והשתתפות עצמית בצמצום הגירעון במסגרת סעיף עידוד צמיחה במשכורותיהם החודשיות, זועמים על ההחלטה אותה הם מגדירים "פזיזה ובלתי אחראית" ומתכוננים לקרב מאסף על קיומם.

 

יו"ר ועד הנגנים, נגן הקלרינט גרשון דמבינסקי אמר בתגובה ל-ynet: "זה נכון שהתזמורת הגיעה לפני ארבע שנים למצב של פירוק אבל במו ידינו הצלחנו לשקם אותה, בין היתר מתשלומים אישיים של כל נגן ונגן מהמשכורת שלו. אין שום גוף במדינה שהעובדים שלו משלמים מכספם בכדי לתחזק אותו, ולו רק עבור הזכות להמשיך ולעבוד בו.

 

"עכשיו, כשנדמה שסופסוף התייצבנו והסכנה לקיומה של התזמורת חלפה, מנחיתים עלינו ברשות השידור את הגרזן. גביש הודיע לא רק שיקצץ ביותר מ-60% מתקציב התזמורת אלא שהוא מתנה את העברת 5 מיליון השקלים שיוותרו במ'צינג של העירייה ומשרד התרבות. זו דרישה לא ריאלית, שהמשמעות שלה התנערות מהתזמורת שתוביל לסגירתה".

 

דמבינסקי מכנה את הצעד שנוקטת רשות השידור "הקלות הבלתי נסבלת של הסגירה" ומדגיש: "ברור שרשות השידור במצוקה, אבל התזמורת אינה מוקד גרעוני ולכן מדוע לסגור אותה?"

 

עורך הדין יצחק יונגר שמונה כמפרק על ידי בית המשפט לפני ארבע שנים אינו מתכונן לשתוק. "עם 5 מיליון שקל מרשות השידור, התזמורת אינה יכולה להתקיים", הוא אומר נחרצות, "מדובר במהלך לא חוקי לאור התחייבויות הרשות מול התזמורת שכל שינוי שלהן מחויב להחלטת ממשלה.

זו החלטה לא הגיונית ולא נשמע בשום גוף שהוא על קיצוץ מיידי בהיקף של 60%".

 

עו"ד יונגר הוסיף כי בשנה הבאה אמורה התזמורת לחגוג 70 להיווסדה והדגיש: "זו תזמורת ששרדה את השנים הכי קשות של המדינה עם מיתון ומלחמות. זו עוולת שדווקא בתקופה בה המצב הכלכלי של ישראל טוב והמדינה מתהדרת בעודפים תקציביים, אין מספיק כסף להחזיק את התזמורת השנייה בגודלה ובחשיבותה בארץ".

 

לדברי יונגר ההתנערות מהתזמורת גורפת. "בעוד שממשלת ישראל קיבלה לפני כשלושה שבועות החלטה להשקיע בירושלים 600 מיליון שקל לצורך מניעת הגירה שלילית וקידום האוכלוסיה היהודית והפעילות התרבותית בעיר, יש איום סגירה על אחד ממוסדות התרבות החשובים בבירה".

 

משחקי כוחות ברשות השידור

עיריית ירושלים כאמור תמכה ב-2006 בסכום מזערי של 280 אלף שקל וליונגר לא נותר אלא לשאול: "האם לשם כך הקמנו מדינה יהודית, בשביל לחסל אחד אחרי השני את מוסדות התרבות שלה שפועלים לאורך עשרות בשנים והופכים לשגרירי המדינה בעולם כולו?".

 

יונגר ציין כי הנהלת התזמורת הקימה עמותת ידידים שגייסה במהלך השנים מיליוני דולרים מתוך אמונה שיש לתזמורת עתיד. "האם המסר שמדינת ישראל רוצה להעביר הוא שהתזמורת מספר 2 במדינה אחרי הפילהרמונית, זו שנושאת את שם ירושלים, תסיים את חייה בגלל משחקי כוחות ברשות השידור? נראה שלאף אחד לא באמת אכפת. שר התרבות, למרות שהוא מודע למצב אינו מביע בו עניין וכך גם משרד ראש הממשלה".

 

בימים הקרובים עתיד עו"ד יונגר לפנות לבית המשפט בדרישה לחייב את רשות השידור לא לקצץ את התקציב. "אני אופטימי", הוא אומר, "כולי תקווה שהשכל הישר יגבר וימצא מי שייקח את העניינים לידיים וימנע את נפילת התזמורת בין הכסאות כחלק מניסיון של הרשות להשתמש בתזמורת כאמצעי לחץ על הממשלה".

 

זהו מצב חירום

במשרד ראש הממשלה אשרו כי פנייה מוועד נגני התזמורת בבקשה להתערבות מיידית של ראש הממשלה אכן התקבלה והדבר נמצא בטיפול.

 

ממשרד התרבות נמסר בתגובה: "תקציב הגופים הנתמכים על ידי מנהל תרבות הוא על פי קריטריונים בלבד ולא על פי תכתיבי גוף זה או אחר. כמו כן רשות השידור מחויבת על פי החלטת ממשלה ועל פי אמנה שנחתמה בינה לבין התזמורת להעביר סכום של 10 מיליון שקל מדי שנה לתזמורת. על כן, רשות השידור אינה יכולה להודיע על ביטול התקצוב מצדה אלא רק על פי החלטת ממשלה ובטח שאינה יכולה להטיל על גופים ממשלתיים או אחרים הסדר מימון אחר שנקבע על פי דעתה ובצורה חד צדדית".

 

ברשות השידור אומרים בתגובה: "הרשות מימנה במשך שנים רבות כמעט את כל הוצאות התזמורת. מדובר בסכום של 11 מיליון שקל מתוך 15 מיליון שקל תקציבה הכולל. הרשות מצויה היום במצב חירום וקרבה לחדלות פירעון, ולכן מצמצמת בכל ההוצאות האפשריות לפיכך אין באפשרותה להמשיך במימון המלא של התזמורת.

 

"למרות מצבה הקשה הרשות אינה מפסיקה לחלוטין את מימון התזמורת אלא יוצאת בקריאה לשני הגופים האחרים הממנים אותה להשתתף באופן שווה של 5 מיליון שקל לכל גוף מממן. אנו מכירים ומוקירים בערכה החשוב של התזמורת אך בשעתה הקשה של הרשות איננו יכולים להמשיך לממנה באופן מלא, ודאי לא בזמן שישנן עוד שתי שותפות חזקות מבחינה כלכלית בהרבה מרשות השידור שיוכלו לסייע".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התזמורת. מאיימים על עתידה
לאתר ההטבות
מומלצים