ה"מט" דווקא חי למדי
המוזיאון הניו יורקי מציע אינספור חוויות עם למעלה משלושה מיליון פריטים, שחוצים זמנים, מדינות ותרבויות. "אין אגף מסוים שאליו נוהרים, כמו אל המונה ליזה בלובר. כל מה שמוצג במקום הוא יצירת מופת", מסכמים במוזיאון. עכשיו צריך רק לבחור
המטרופוליטן מכיל למעלה משלושה מיליון פריטים ומיצגים בתחומי האמנות והתרבות, הנפרשים על פני כ-5,000 שנה, החל מהתקופה הפרהיסטורית ועד ימינו אנו, ובכך יוצרים קשת רחבה של יצירות מופת החוצה מדינות, זמנים ותרבויות.
לא חייבים להיות מבינים גדולים באומנות או חובבי מוזיאונים מושבעים, כדי ליהנות מביקור במט. מספרם הרב של המבקרים במקום, העומד על כחמישה מיליון בשנה, מעיד על כך שכל אחד כמעט יכול למצוא עניין במקום ולבלות בו כמה שעות.
אבל חווית המטרופוליטן מתחילה עוד לפני שנכנסים לבניין. המבנה המרשים של המוזיאון, שתוכנן על ידי האדריכל מוריס האנט, נראה כמו מקדש, והוא ניצב בפינת השדרה החמישית ורחוב 82 מאז שנת 1880. בתחילה, היה זה בניין ויקטוריאני של לבנים אדומות, אך למן השלמתו ב-1902, היה למבנה מפואר הבנוי מאבן גיר אפורה. עם השנים הוא התחדש באגפים נוספים, וכיום משתרע המוזיאון על שטח של כ-180,000 מ"ר.
החוויה מתחילה עוד לפני שנכנסים. המטרופוליטן (צילום: יח"צ)
אותו אגף - בכל פעם מחדש
אילנית מירושלים, נוהגת לנסוע לניו יורק פעם בשנה, ובכל פעם היא חוזרת לביקור במט. "אני תמיד הולכת לאותו אגף של ציירים אירופאים", היא מספרת, "הוא מציג ציורי טבע, ודיוקנאות של גדולי הציירים מהמאות ה-13 עד ה-19. אני ניגשת ישר לציורים של רפאל, רמברנדט, גויה, סרה, גוגן וסזאן, הציירים האהובים עלי. זה תענוג לראות אותם בכל פעם מחדש".
מירי, תושבת הצפון, נסעה בקיץ שעבר לניו יורק עם בנותיה בנות ה-10 ו-14, ורצתה לבקר במטרופוליטן בעקבות ההמלצות שקיבלה מחברים. "לא ידעתי אם ללכת למוזיאון. מצד אחד, הייתי עם הבנות, אבל מצד שני, לא רציתי להפסיד את החוויה". לבסוף התברר לה כי ישנם אגפים מיוחדים לילדים, "אבל לא הספקנו להגיע אליהם כי הבנות התעניינו והתפעלו כל כך מאגף הפיסול והעיצוב האירופי".
אגף זה הוא אחד הגדולים והמרשימים ביותר במקום, המחולק לגלריות מתקופת הרנסנס באיטליה, בצרפת ובאנגליה. ניתן למצוא בו פסלים; כלי חרסינה, קרמיקה וזכוכית; ריהוט אנגלי וצרפתי מעץ, בחדרים המעוצבים ברוח התקופה. "בנותיי הוקסמו במיוחד מהרהיטים והכלים מארמונות המלוכה. הן לא הפסיקו לתאר בפרטי פרטים את מה שראו לכל מי שהיה מוכן לשמוע, זו הייתה חוויה גדולה לשלושתנו", מוסיפה מירי.
לא כמו המונה ליזה בלובר
גל, ישראלית המתגוררת במנהטן, מספרת שהיא אוהבת לבקר ב"מט" אחת לכמה חודשים כדי להתעדכן בתערוכות המתחלפות, אבל גם ליהנות מאלו הקבועות, שכמעט את כולן כבר הספיקה לראות. גל מתעניינת בעיקר באמנות האסלאם, "מתוך היצירות מהמאה ה-7 ועד המאה ה-19 ממצרים, מפרס, ממרוקו, מסוריה ומהודו, אני הכי אוהבת את אוספי השטיחים, ואת עבודת המוזאיקה שגובהה שלושה מטרים, הבנויה מאריחי קרמיקה בשלל צבעים וצורות, שעליהם נכתבו פסוקים מהקוראן. זו יצירה מעניינת ומרשימה".
אוסף היצירות העתיקות הגדול ביותר מחוץ לאיטליה (צילום: יח"צ)
אנני מאטסון ממחלקת התקשורת של המטרופוליטן מספרת כי "המוזיאון גדל ומתחדש כל העת, פריטים ואגפים חדשים נוספים באופן שוטף. רק בסוף חודש אפריל השנה פתחנו את הגלריות החדשות באגף יוון ורומא, אחרי כמעט חמש שנים של עבודות הקמה ושיפוצים. מדובר בתוספת של כ-5,300 עבודות, שחלקן נרכשו בשנותיו הראשונות של המוזיאון וטרם הוצגו לקהל הרחב".
בגלריות החדשות מוצגים פסלי שיש גדולים מהמאה ה-7 לפנה"ס, כדים יוונים, ציורי קיר, כלים טקסיים וכלי שולחן מרשימים. זהו אוסף הציורים והיצירות העתיקות הגדול ביותר מחוץ לגבולתיה של איטליה. מאטסון מוסיפה כי "האגף פופולרי למדי, אבל אין חלק מסוים של המוזיאון שאליו נוהרים כל המבקרים, כמו אל התמונה של המונה ליזה בלובר. כל מה שמוצג במוזיאון הזה הוא יצירת מופת", היא מסכמת.
לפעמים כדאי להפריד כוחות
נעמה ובן מאילת ביקרו בקיץ שעבר בניו יורק, והחליטו לעבור את חווית המוזיאון בנפרד. "ידענו מראש שכל אחד מתעניין בנושאים אחרים", הם מסבירים. נעמה נהנתה מהאומנות האפריקנית והאסייאתית, אך תרבות מצרים העתיקה משכה אותה יותר מכל. "יש במוזיאון אוספים של מומיות, תכשיטי מלוכה ופסלים מימי הפרעונים. מקדש דנדור המצרי, שהובא בשלמותו למוזיאון ממצרים, היה המוצג המרתק ביותר", היא משתפת.מקום מושלם לסיום הסיור (צילום: אושרת אביחצירה)
לבן זוגה, לעומת זאת, קסם יותר אגף כלי הנשק והשריון, מאירופה ומאסיה, ששימשו מלכים ובני אצולה. "זה די מדהים לראות את האוספים הגדולים של הקסדות, החרבות, חליפות השיריון, וכלי הירי. ממש כמו בסרטים ובספרים מהילדות שלנו. עמדתי שעה ולא הפסקתי להתמוגג. באגף הזה, לשמחתי, מותר לצלם אז צילמתי המון", מתאר בן.
את סיומו של הסיור במוזיאון הם החליטו להעביר יחד בחצר הפורחת שבמקום, גן יפהיפה עם צמחים וספסלים, ובניהם פזורים פסלים מרהיבים מהמאה ה-19. "ישבנו שם וסיפרנו אחד לשני מה ראינו והיה פשוט תענוג, מקום מושלם", הם מסכמים.
המלצות למבקרים: כדאי להצטייד במפה במרכז המידע למבקרים, ולהקדיש כמה רגעים להחלטה אילו אגפים ותערוכות אתם מעוניינים לראות, מאחר ובכל ביקור מספיקים לראות רק חלק מהמוזיאון. אפשר לשכור אוזניות הדרכה או להצטרף לאחד מהסיורים המוצעים במוזיאון ללא תשלום.
כדאי לדעת שמחיר הכניסה למוזיאון הוא בגדר המלצה ועומד על 15 דולר למבוגר ו-7 דולר לסטודנט. המוזיאון מסובסד על ידי מדינת ניו יורק, ולכן כל סכום נחשב לתרומה.
- המטרופוליטן: השדרה החמישית פינת רחוב 82, ניו יורק. טלפון : 212-5357710. פרטים נוספים באתר המוזיאון