שתף קטע נבחר

 

הרב רוטנברג לרבנים: דברו על אהבה

בכנס, במלאת 40 שנה לבית הספר לבנות "פלך", אמר הרב נפתלי רוטנברג: "במקורות עוסקים בנושאים הקשורים לאהבה ומיניות בדרך כלל ללא כל עכבות או תסבוכות; יש להסיר את הצנזורה והסינון הדתי בנושא"

"יש להסיר את הצנזורה שמטילה החברה הדתית והחרדית על העיסוק במקורות בנושא האהבה בין איש ואישה", כך קרא אמש הרב נפתלי רוטנברג בכנס שנערך אמש (יום ג') במכון ון-ליר בירושלים.

 

אחת השאלות המרכזיות אשר נדונו בכנס הייתה: האם נכון לחנך לפמינזם דתי. הכנס נערך במלאת 40 שנה לבית הספר לבנות "פלך", שהפך לאחד סמלי הפמיניזם הדתי. בנוסף דנו המשתתפים בעניין הלבטים בחינוך הדתי בעידן של טשטוש גבולות ובנושא חינוך שוויוני באורתודוכסיה המודרנית.

 

הרב רוטנברג, המשמש כרב היישוב הר אדר, טען בכנס שכבר בספרות חז"ל עצמה, קיימת גישות מהפכניות וחדשנות פמיניסטית בת מאות ואלפי שנים. רוטנברג התייחס לטענה נפוצה הגורסת כי הפרשנות הנשית-העכשווית על המקורות, לעיתים אונסת את ההלכה בשם המסר הפמינסטי.

 

על פי שיטתו של הרב רוטנברג, "השלכה מלאכותית של פרשנות פמיניסטית עכשווית על המקורות הדתיים תיראה בלתי-אמינה בעיני הבנות והבנים במוסדות החינוך הדתיים, ללא קשר לעמדתם לגבי פמיניזם בכלל". התוצאה לדבריו, עלולה להיות דחיית הדת או דחיית הפמיניזם.

 

הוא עצמו היה מעדיף גישה אחרת בכל הקשור להשפעות פמיניסטיות על ההלכה. לטענתו, הבעיה העיקרית בחינוך פמיניסטי דתי בזמננו היא ש"מערכת החינוך הדתית מטילה צנזורה חמורה על חלקים נרחבים של המקורות, התנ"ך, ספרות הקבלה וספרות חז"ל העוסקים באהבה בפרט ובנושאים מגדריים בכלל".

 

"במקורות יש עיסוק נרחב באהבה בין איש ואישה"

על פי רוטנברג, "במקורות היהודיים מוצאים עיסוק נרחב באהבה בין איש ואישה. עיסוק בהיבט הנפשי העמוק, בביטוייה במערכת היחסים והקשרים היומיומיים וגם בהיבט הגופני-גשמי שלה".

 

"המקורות עוסקים בנושאים הקשורים לאהבה ומיניות בדרך כלל ללא כל עכבות או תסבוכות", טוען רוטנברג, "אולם הנוכחות המקיפה של נושא האהבה בכלל והאהבה בין איש ואישה בפרט במקורות לא זכתה למרבה הפלא להכרה גם אצל אנשים המצויים בספרות זו, כאילו הדברים הכתובים בה לא חדרו לעיניהם כמות שהם ופורשו, סוננו או צונזרו משם במהלך הקריאה".

 

רוטנברג קרא לנוכחים בכנס לצמצם את הפער בין הכתוב במקורות לבין מה שמעדיפים בדרך כלל ללמד במסגרת תוכניות הלימודים בבתי הספר.

 

הוא עצמו מרבה לעסוק בנושאים הקשורים לאהבה ומיניות כפי שהם מופיעים במקורות ואף חיבר את ספר בנושא בשם אילת אהבים – עיונים בחוכמת האהבה. בין המשתתפים בכנס ניתן היה למצוא גם את פרופ' אליס שלוי, כלת פרס ישראל לשנת תשס"ז, פרופ' רחל אליאור, ראש החוג למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית ועמיתת מחקר במכון ון ליר, ומנהלת בית הספר "פלך", שירה ברויאר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב נפתלי רוטנברג
פרופ' אליס שלוי
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים