שתף קטע נבחר

 

הרב אריאל נגד מבצע הסירוס של משרד החקלאות

המבצע הארצי לסירוס ועיקור כלבים רק יצא לדרך, ורב העיר רמת-גן, הרב יעקב אריאל, כבר פוסק: "הדבר אסור. התורה התירה רק סירוס הורמונלי". ומה אומר הוטרינר? "ההצעה של הרב תגביר פי 10 את הסיכון לסרטן". ויש גם רב שקורא: "תנו למומחים להחליט"

הוא זוכה ליחסי ציבור מצוינים ולקמפיין פרסומי משכנע, אבל היום גם להתנגדות בלתי צפויה. המבצע הארצי של משרדי החקלאות והגנת הסביבה לעידוד סירוס ועיקור כלבים בעיצומו, אך רב העיר רמת-גן, הרב יעקב אריאל קובע: "התורה מתירה רק סירוס הורמונלי". נציין כי כיום נהוג לבצע זאת בפעולה כירורגית להוצאת אשכי הכלב ורחם הכלבה.

 

בפסק הלכה שכתב הרב אריאל, מבכירי הרבנים בציונות הדתית, ויפורסם בשבת בעלון האישה הדתית "ארגמן", הוא מזכיר כי חז"ל הבחינו בין סירוס ניתוחי, שבו כורתים פיזית את איברי ההולדה, לפעולה הורמונלית, שרק מנטרל את היכולת ללדת. "אמנם סירוס ניתוח הוא חד פעמי, פשוט יותר ואולי גם זול יותר", כותב הרב, "אך התורה אסרה אותו ולא התירה אלא סירוס הורמונלי".


(צילום: ארז ארליכמן)

 

בהמשך מונה הרב אריאל כמה בעיות הלכתיות הכרוכות בגידולו של הכלב, וקורא לציבור "לשקול בכובד ראש אם בכלל לקנותו". לדבריו, כלב מזיק מותר לגדל רק באזורי ספר, כשהוא קשור, וגם בכלב שקט יש למנוע כל נזק, הפרעה או אי נוחות שהוא עלול לגרום לאחרים. בנוסף יש להקפיד שהוא לא יטנף את הרחובות, וכן לקחת בחשבון את מגבלות הסירוס.

 

"העיקור נלחם בסרטן"

בתגובה אומר ל-ynet ד"ר ניסים אריאל, וטרינר ראשי בעמותת "תנו לחיות לחיות", כי לפעולה הכירורגית השלכות רפואיות, מעבר לנטרול יכולת ההולדה. לדבריו, מחקרים שנעשו ב-20 השנים האחרונות מוכיחים כי כלבות שלא עוקרו נוטות לפתח גידולים סרטניים ודלקות ברחם, והעיקור מפחית משמעותית סיכונים אלה. "אם לא נעשה להם את זה בגיל צעיר זה יקרה בעתיד, בניתוחי חירום מסוכנים בהרבה" אמר ד"ר אריאל והוסיף: "אצל הכלבים הזכרים מונע הסירוס בעיות של פרוסטטה, לעומת הפעולה ההורמונלית שמכפילה פי עשרה את האפשרות לגידולים סרטניים".

 

עו"ד ראובן לדיאנסקי, המנכ"ל והיועץ המשפטי של עמותת "תנו לחיות לחיות" מסר בתגובה כי "ההלכה אוסרת על גרימת צער בעלי חיים כאיסור גורף. בישראל קיים ריבוי טבעי גדול במיוחד של כלבים וחתולים שלמרבה הצער מוצאים רבים מהם את עצמם נטושים ברחובות הערים וחשופים למחלות, לרעב, לצמאון ,להתעללות קשה, לפגיעת מכוניות ואף מומתים על-ידי הרשויות. עמותת "תנו לחיות לחיות" ממליצה לכל בעלי הכלבים בישראל לעקר את כלביהם מאחר שמדובר בניתוח יחסית פשוט אשר ההחלמה ממנו מהירה והינה דרך הומאנית וראויה אשר תביא לצמצום אוכלוסיית הכלבים והחתולים ובכך לצמצום סבלם של בעלי החיים בישראל"

 

"ללכת למומחים"

גם הרב אפרים זלמנוביץ', רב המושבה מזכרת בתיה ומי שכתב בספריו מאמרים רבים בנושא "צער בעלי חיים", חולק על הרב אריאל. בשיחה עם ynet הוא מסביר: "כמו באכילה ביום כיפור ובעוד הלכות אחרות –

גם במקרה זה צריך לשמוע את דעת המומחים". לדבריו, העובדה שהוטרינרים והגופים ההתנדבותיים המסייעים לחיות דוגלים בעיקור וסירוס פיזיים (והם אינם חשודים על "צער בעלי חיים"), מעידה כי מדובר בטובת הכלבים.

 

עם זאת אומר הרב זלמנוביץ' כי פוסקי הלכה רבים כתבו שאין לסרס כלבים וחתולים, משום שהם "בני תרבות" (מאולפים), ולכן אסור לעשות זאת בחיות בית, אלא על בני המשפחה לדאוג שלא ייכנסו להריון.

 

הרב מציין עוד שהגמרא מסבירה כי שמו של הכלב ניתן לו משום ש"כולו לב", וקורא ליחס חיובי יותר לידידו הטוב ביותר של האדם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לכרות או לא לכרות? בוקסר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
פניית משרד החקלאות
מומלצים