למה האשכים נמצאים מחוץ לגוף הגבר?
בעוד הביציות שוכנות עמוק בתוך גופה של האישה, הזרעונים ממתינים בשק האשכים התלוי בין רגליו של הגבר. למה האשכים מצויים מחוץ לגוף? יש לנו תשובות בשבילכם
לא לחינם שוכנים איברים עמוק בגוף, מוגנים בבטחה על ידי מערכות של רצועות, גידים, שרירים ועצמות. גם שחלותיה של האישה, המייצרות את הביציות, מוסתרות עמוק בפנים. אז מדוע אשכי הגבר תלויים בין הרגליים, חשופים לאוויר העולם? אתם שאלתם, ואנחנו לא מתאפקים להשיב.
רגע לפני, כמה מילים על מבנה האשכים. אלה זוג בלוטות שהן חלק מאיבר המין הזכרי. הן מייצרות את תאי הזרע ומפרישות הורמונים, בעיקר את ההורמון הזכרי טסטוסטרון. קוטרם הממוצע של האשכים הוא 5 סנטימטר.
למעשה, האשכים מתפתחים בחלל הבטן. רק כחודש לפני הלידה הם מתחילים לרדת אל שק האשכים (סקרוטום) דרך צינור (הקרוי תעלה אינגווינלית) המצוי בכל אחד משני צידי האגן. אצל אחוז מסויים מהתינוקות קיים שיבוש בירידת האשכים, מה שמוביל לתופעת "אשכים טמירים", הדורש ניתוח בו מוריד הכירורג את האשך אל מקומו בשק האשכים.
בכל אשך מצויים כ-800 צינוריות זעירות מפותלות הנושאות זרע, ובהן מתפתחים הזרעונים. מן האשך עוברים תאי הזרע לצינור מפותל באורך של כשבעה מטרים הנקרא יתרת האשך (אפידידימיס) המוביל את תאי הזרע לצינור השופכה בפין.
שק האשכים, בו נתונים האשכים עצמם, הוא בעצם עור ושרירים המגינים מפני חבלה ושינויי טמפרטורה. יש בו רשת עצבית רגישה מאוד ולפיכך נחשבים האשכים לאחד מאיזורי הגירוי המיני (ארוגני). שק האשכים חשוף ולא מוגן ועל כן רגיש מאוד לכאב.
האשכים רגישים לכל שינוי טמפרטורה. הם נוצרים בתוך הגוף, שם קיימת טמפרטורה נוחה לפעילות ההורמון טסטוסטרון הקשור ליצירת הזרעונים. אולם תאי הזרע רגישים לטמפרטורה הגבוהה של גוף האדם וזו הסיבה מדוע צונחים האשכים מטה מחוץ לחלל הגוף.
זו בעצם הסיבה לעובדה שלבישת תחתונים הדוקים, הצלבה תכופה של הרגליים או לפטופ על הברכיים עלולים לפגום בפעילות ותנועת תאי הזרע: כל אלה ועוד גורמים לחימום שק האשכים, דבר שמגביר את הסיכון לבעיות פוריות.
- יש לכם שאלות נוספות על תופעות מרתקות בגוף האדם? כתבו לנו
, ונשיב על המעניינות.