מחקר: 50% מהטיילים הישראלים סבלו ממחלת גבהים
קרוב למחצית מהישראלים שטיילו בהרי ההימליה סבלו ממחלת גבהים, ולמרות שלחלקם היו תרופות, רק אחוז קטן השתמש בהן. כך עולה ממחקר שנערך בארץ. אחד החוקרים: "כנראה הם עוד חושבים ש'לי זה לא יקרה'"
את המחקר ערכו ד"ר אלונה פז, ד"ר אירינה שטיינפלד ופרופ' ישראל פוטסמן ממרפאת המטיילים במרכז הרפואי בני ציון בחיפה, לאחר שאחת הרופאות סבלה באופן אישי ממחלת גבהים ואף נזקקה לאשפוז. בעקבות ניסיונה האישי החליטה לחקור לעומק את הנושא. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת journal of Travel Medicine.
מטפסים על ההימליה. המחלה תוקפת החל מגובה 2,500 מ' (ויז'ואל/פוטוס)
מחלת גבהים תוקפת בין 15 אחוז ל-75 אחוז מהמטפסים מעל לגובה של 2,500 מטר. חומרת המחלה, שנגרמת בשל חוסר חמצן, תלויה בגובה הטיפוס ובקצבו, במשך השהייה בגובה וברגישות אישית. "מחלת גבהים מתבטאת בסחרחורות, כאבי ראש בחילות וחוסר יכולת להירדם בלילה", מסביר פרופ' פוטסמן, מנהל מרפאת המטיילים בבית החולים "בני ציון". אצל אחוז אחד מהחולים עלול להיווצר סיבוך מסכן חיים המחייב אישפוז כמו בצקת במוח או בריאות. התסמינים חולפים עם מתן חמצן או טיפול תרופתי, או כתוצאה מירידה לגובה נמוך יותר.
במהלך המחקר חולקו שאלונים בין 192 מטיילים - 106 ישראלים והיתר זרים - שטיפסו על הרי ההימליה. נמצא כי 47 אחוזים מהנשאלים (90 מטיילים) סבלו ממחלת גבהים. עוד נמצא כי 68 אחוז מהמטיילים קיבלו מידע על מחלת גבהים, ושיעור הישראלים ביניהם היה גבוה: שני שליש מהישראלים (70 מטיילים) קיבלו מידע טרם הטיול במרפאות מטיילים, לעומת 9 אחוזים מהמטיילים הזרים (7.74).
90 אחוז מהמטיילים היו בעלי ידע "סביר" על מחלת גבהים והכירו לפחות שני סימפטומים שלה. למרות זאת, רק שני אחוזים מהישראלים ידעו שחמצן הוא מרכיב חשוב בטיפול, לעומת 16 אחוז מהמטיילים הזרים.
החוקרים הופתעו לגלות שהידע וההדרכה אינם ערובה לנטילת טיפול תרופתי למניעת מחלת הגבהים. ל-37 אחוז מאלו שסבלו ממחלת גבהים היו טבליות של
התרופה אצטזולמיד למניעת המחלה, אך מביניהם רק 40 אחוז השתמשו בטבליות בפועל.
"כנראה שלאנשים יש פחד לקחת כדורים כשלא צריך", העריך פרופ' פוטסמן. "או שהם פשוט לא מיישמים את הדברים שעליהם שמעו וחושבים 'לי זה לא יקרה'".
"מסקנתנו מהמחקר היא שיש לשפר את הידע של המטייל הישראלי בנוגע למחלת גבהים. יש לשים דגש על עצות מעשיות למטיילים: לדרוש אינפורמציה על המחלה במרפאות המטיילים, לקחת כדורים למניעה ולטיפול בכל מצב שמרגישים רע, לוודא טרם הטיפוס האם והיכן יש בלוני חמצן, וכמובן - לא לטפס מהר".