"היחס לפליטים הסודנים הזכיר לנו את השואה"
חיילי מילואים ששבו משירות בגבול מצרים חיברו מכתב חריף לשרי הממשלה, שבו הם דורשים מהם לפתור מיידית את מצוקת הפליטים מסודן המציפים את הגבול. "ישראל, בדומה למדינות אחרות בזמן מלחמת העולם השנייה, מתנערת למעשה מאחריות מוסרית לעזור לפליט במצוקה. עד עצם היום הזה אנו מאשימים מדינות אלו שעמדו מנגד ולא עשו דבר בזמן שואת העם היהודי", הם כותבים
מכתב המילואימניקים בעד הפליטים: "המראות קורעי הלב שבהם נתקלנו כמעט מדי לילה במהלך שירות המילואים בגבול מצרים, העלו השוואות לא מחמיאות לתקופת השואה". את המילים החריפות הללו כתבו כשלושים חיילי מילואים ששבו משירות בגבול מצרים, במכתב שהפיצו במטרה לשגרו לשרי הממשלה. המכתב יצא לדרך בעקבות זעזוע עמוק שחשו נוכח מראות של מאות פליטים סודנים המנסים להגיע ממצרים לישראל ונתקלים ביחס ברוטלי, אדיש ומזלזל.
במכתב, שהגיע לידי ynet, מספרים חיילי המילואים: "הזדעזענו לראות את היחס לו 'זוכים' הפליטים שנתפסים על ידי הכוחות המצריים, הכולל אלימות פיזית ומילולית. זוועות אלו מתרחשות ממש על הגבול בין ישראל למצרים - במרחק של 100-200 מטרים בלבד מחיילי צה"ל - ואיננו מסוגלים לעשות דבר בכדי לעזור להם".
"ממשלת ישראל מפעילה על מצרים לחץ למנוע את מעבר הגבול באופן גורף ובכך למעשה תורמת ליחס האכזרי של המצרים כלפי הפליטים", הוסיפו אנשי המילואים. "זוהי דרך פעולה צבועה שבה ישראל, בדומה למדינות מערביות בזמן מלחמת העולם השנייה, מתנערת למעשה מאחריות מוסרית לעזור לפליט במצוקה.
"עד עצם היום הזה אנו מאשימים מדינות אלו שעמדו מנגד ולא עשו דבר בזמן שואת העם היהודי... מדינת ישראל הוקמה לאחר אלפיים שנות גלות. אלפיים שנים של סבל מרדיפות, יחס משפיל ורצח עם. קיימת עלינו, העם היהודי, חובה מוסרית לספק פתרון, גם אם זמני, לאלו הסובלים מאותן רדיפות עתה".
"אין באקט של לכידת הפליטים האומללים ולו דבר עם הגנה על המדינה. בעיית הפליטים הסודנים היא משהו שהמדינה - ולא חיילי מילואים, אמורים לספק לו את התשובות המשפטיות המוסריות והאנושיות", כתבו החיילים, שסיפרו כי כמעט מדי-ערב הם זכו לפגוש את ה"אורחים" מסודן וממדינות נוספות.
"נכנסו בחשאי למצרים, לבדוק אם יש פצועים"
החיילים העומדים מאחורי המכתב ביקשו להבהיר כי לא מדובר במכתב סרבנות מכל סוג שהוא, אלא ברצון להעלות את הנושא לסדר היום ולפעול לטענתם, על-פי הערכים שעל בסיסם הוקמה המדינה.
אחד מיוזמי המכתב הוא גלעד, בן 25 מתל-אביב, שאמר ל-ynet: "אנחנו מזועזעים מהיחס שלו זוכים הפליטים מהצד המצרי. באחת הפעמים בעקבות התנכלויות מצריות, נאלצנו להסתכן כדי לבדוק האם נותרו באזור פליטים ואם הם נפצעו מירי המצרים".
פליטים סודנים שחצו את הגבול
בעיית הפליטים הסודנים ידועה זה זמן לכל גורמי האכיפה, אך עד עתה - אין טיפול מקיף בנושא והרשויות מעבירות אחריות מיד ליד. בצה"ל מעריכים כי מתחילת השנה חצו את גבו ישראל ממצרים כ-1,300 פליטים. פיקוד הדרום אינו אמור לטפל בשוהים בלתי חוקיים או בפליטים המבקשים מקלט. מינהלת ההגירה טוענת שאין באפשרותה לקלוט את הפליטים, כיוון שאין בידה מקומות כליאה מספיקים עבורם. הפליטים בינתיים נתונים לחסדיהם של גופים וולנטריים שמנסים לסייע ולהעלות את הנושא לסדר היום.
את המכתב מסכמים המילואימניקים ואומרים: "עבור ישראל הנתונה לביקורת תמידית על יחסה לפלסטינים, זוהי הזדמנות להוכיח את מוסריותה לבני אדם באשר הם. על מדינת ישראל להיות אור לגויים ביחסה כלפי הפליטים הסודנים... אנו מבקשים ממדינת ישראל למצוא פיתרון הולם ומיידי לבעיית הפליטים הסודנים".
מגורם צבאי נמסר ל-ynet בתגובה למכתב כי "הבעיה היא לא רק של הפליטים מסודן, אלא גם של מבקשי עבודה ושוהים בלתי חוקיים. אנחנו מעוניינים להעביר אותם ישירות למשטרה, במקום שהמשטרה תצטרך אחר כך לחפש אותם ברחובות המדינה. לא ברור גם מתי בדיוק מינהלת ההגירה לוקחת אותם ומתי לא. לפעמים יש לה מקום ולפעמים אין. אבל צריך להבין שמהרגע שחוצה הגבול הוא לא פח"ע, הנושא צריך לעבור מידי צה"ל לידי המשטרה. אנחנו יכולים להחזיק אותם עד 24 שעות ואנו עושים כל שביכולתנו להעניק להם את הטיפול המתאים".
בתגובה רשמית מסר דובר צה"ל: "כחלק מפעילות צה"ל למניעת חדירות בגבולות ישראל נתפסים גם מסתננים שאינם מעורבים בטרור. כאשר לא מדובר בחדירות על רקע בטחוני אלא בחדירות על רקע פלילי או של הגירה בלתי חוקית, אין בסמכות צה"ל להחזיק בהם. לכן, המשך הטיפול בהם מועבר לרשויות מקבילות שעושים בהם על-פי שיקול דעתם".
רן כהן: החיילים מבינים, הממשלה לא
ח"כ רן כהן (מרצ) הגיב לפרסום ב-ynet ואמר: "מה שמבינים חיילי המילואים בשטח, באינטואיציה פשוטה של רגישות אנושית - זה בדיוק מה שהממשלה מסרבת להבין. הממשלה נותרת באטימותה, ואסור שאטימות הלב הזו תהפך למדיניות. מה שדרוש כאן זו השלטת מדיניות אמיצה לטיפול אסטרטגי בפליטים. מי כמונו - מדינת היהודים - צריכים להיות רגישים לעניין".
יצוין כי כהן הגיש היום ליו"ר הכנסת דליה איציק 40 חתימות של חברי כנסת הדורשים לקיים דיון מיוחד בעניין במליאת הכנסת בהשתתפות ראש הממשלה. בעקבות איסוף החתימות יידרש ראש הממשלה לנאום במליאה בנושא.
גם ח"כ גלעד ארדן (ליכוד), יו"ר משותף של השדולה בכנסת למען פליטי דרפור, קרא לראש הממשלה להעלות את הנושא בפגישותיו עם בכירי הממשל האמריקני "בכדי לבחון כיצד ניתן לשים סוף לרצח העם בסודן ולהעניק סיוע לפליטים". לדבריו, "ישראל צריכה לשמש דוגמה כמי שדואגת לפליטים הנמלטים ללא עוול בכפם".
ח"כ קולט אביטל (עבודה) אמרה: "לא ייתכן שהממשלה לא קבעה עד כה מדיניות בנושא הטיפול בפליטים. עם ישראל למוד הסבל אינו יכול להתעלם מסבלם של אחרים".
במשרד ראש הממשלה מודעים למצוקת הפליטים המגיעים מסודן אך בשלב זה לא נתקבלו החלטות חדשות בנושא. גורם במשרד אמר ל-ynet כי משרד החוץ ומשרד הפנים מגבשים הצעות שיובאו בפני ראש הממשלה בנוגע לטיפול בפליטים.
- היכנסו לפורום הטבח בדרפור ובעיית הפליטים