שתף קטע נבחר

בוש: מו"מ עם סוריה - עניין של אולמרט

הנשיא האמריקני קיבל בחום את ראש הממשלה אולמרט ושיגר לו בפתח פגישתם זריקת עידוד פוליטית כשכינה אותו "המנהיג החזק באזור". את המצב בעזה הגדיר: "זו טרדה גדולה. ישראל ואבו מאזן הם קול שפוי בין הקיצוניים". על סוריה: "אולמרט לא זקוק לי למשא ומתן. זה עניין שלו"

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מקבל זריקת עידוד פוליטית מנשיא המעצמה הגדולה בעולם. "אני מחכה לעבוד עם המנהיג החזק באזור למען השלום", אמר אחר הצהריים (יום ג') נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש, בפתח פגישתו עם ראש הממשלה אהוד אולמרט בבית הלבן. השניים קיימו מסיבת עיתונאים קצרה בטרם נועדו והתייחסו לנושאים שעל הפרק.

 

ראש הממשלה התקבל בחום רב אצל הנשיא האמריקני. "אנו חולקים חזון משותף בנושאים המרכזיים שלפנינו", אמר בוש. ראש הממשלה הישראלי קרא לבוש "ידיד גדול, שפועל עם ישראל למען רעיונות משותפים". 

 

בין היתר התייחסו השניים גם למצב החמור בעזה. "מה שקורה שם הוא טרדה גדול לעולם. נשוחח על המצב שם ועל החזון של ביטחון לישראל ושלום לאזרחי המזרח התיכון. ישראל ואבו מאזן הם קול שפוי בין הקיצוניים - גוש שפוי בין הקיצוניים", אמר בוש. "הגענו לרגע חשוב בו אנו מתעמתים מול הקיצוניים. יש לפעול גם בעניינים הבילטרליים הדחופים אך גם בנושאים האסטרטגיים - זהו המאבק מול הקיצוניים".

 

בוש חזר וחיזק את נשיא הרשות בדבריו ואמר כי "הנשיא אבו מאזן הוא הנשיא הנבחר. החמאס הוא זה שתקף את הממשל הנבחר. הם נקטו אלימות. זה הופך את זה למאבק אידיאולוגי בין אלה שמאמינים בדמוקרטיה ובפריחה שלה, לבין אלה שמאמינים בקיצוניות ובאלימות. העולם צריך במאה ה-21 להתלבט בנושאים אלה. האם עלינו להתאחד ולהתנגד לאידיאולוגיה הקיצונית הזאת? האם עלינו להתמודד עם תופעותיה שבאות לידי ביטוי בעיראק, בשטחים ובפעילות של אל-קעיאדה?".


ידיד גדול, מנהיג חזק. בוש ואולמרט בבית הלבן (צילום: AFP)

 

ראש הממשלה סיפר כי הוא מתכוון לחזור למתווה הדו-שבועי של מפגשים עם אבו מאזן. "עד כה הפגישות הדו-שבועיות שנקבעו בוטלו בגלל בקשותיו של הנשיא אבו מאזן, אבל אנחנו נפגש", אמר. בוש מצידו הגדיר את ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד "ברנש חיובי" המביא איתו אמון רב. "אני מצפה שמדינות ערב יתמכו בקונספט שאבו מאזן מוביל למען המתונים והמאבק בקיצוניים", אמר בוש. לדבריו, "על הפלסטינים לבנות את המוסדות שבאמצעותם יתגשם חזון שתי המדינות לשני העמים".

 

המצב בעזה - הזדמנות

באשר לנושא הסורי אמר בוש כי "אם ראש הממשלה זקוק למשא ומתן עם סוריה זה עניינו שלו. הוא לא זקוק לי בעניין". ראש הממשלה אולמרט אמר בעניין זה:"אני חושש שהמנהיג הסורי מתנגד לתנאים מוקדמים בכל הקשור לסוגיה מהצד הישראלי אך בהחלט בעד תנאים מוקדמים מהצד הסורי. אחד מתנאיו המוקדמים הוא שהנשיא בוש יפעל יותר בנושאים אזוריים ובנושאי תיווך. זוהי לא עבודה בשביל הנשיא של ארה"ב, בין כל יתר הדברים הרבים שעליו לעשות. אני לא חושב שמישהו שרוצה לדבר ישירות נזקק לתיווך אמריקני. אני לא בטוח שההבנות של ישראל וסוריה בעניין הזה הן דומות".

 

הפגישה בין השניים צפויה להימשך כשלוש שעות, חלקה במשך ארוחת הצהריים. במהלך פגישתו עם הנשיא צפויים לדון השניים בשורה של נושאים שעל הפרק. בין היתר ידונו ב"ציר הרשע", שראשו באיראן, והוא עובר דרך סוריה לארגונים של חיזבאללה וחמאס. בסוגיה האיראנית צפוי ראש הממשלה לבקש את החרפת הסנקציות הכלכליות והאחרות על טהרן, הממשיכה לפתח את יכולותיה הגרעיניות, למרות מחאות המערב והצעדים שנקטה מועצת הביטחון.

  

הלילה נועד אולמרט עם מזכירת המדינה קונדוליזה רייס לארוחת ערב, כהכנה לפגישתו היום עם הנשיא בוש. בפתח השיחה בין השניים אמר אולמרט לרייס כי מיד כשהחלו לזרום הדיווחים החמורים מעזה, ראה בכך הזדמנות לניצול המצב המשברי לשינוי מדיני. אולמרט דן עם רייס במצב ברצועת עזה, בתמיכה האמריקנית לממשל אבו מאזן, במצב בלבנון ובסוגייה האיראנית.

 

מוקדם יותר, זמן קצר לאחר הגיעו לוושינגטון, נועד אולמרט עם אנשי השדולה היהודית בבירה, איפא"ק ועם היועץ לביטחון לאומי של הנשיא, סטיב הדלי. פגישות אלה היוו הכנה לפגישת הפסגה בין בוש לאולמרט היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עידוד פוליטי. בוש במסיבת העיתונאים
צילום: איי אף פי
קול שפוי בין קיצונים. המפגש
צילום: איי אף פי
מומלצים