עתיד החוקה האירופית יוכרע בבריסל
בבריסל נפתחת היום ועידת הפסגה של מנהיגי מדינות האיחוד האירופי - ועל סדר היום קביעת נוסח מוסכם לחוקה חדשה לאיחוד, במקום זו שנדחתה לפני שנתיים על ידי מצביעי הולנד וצרפת. הדיונים לא צפויים להיות קלים, מאחר שבריטניה ופולין כבר הבהירו, כל אחת מסיבותיה שלה, כי הנוסח המוצע אינו מקובל עליהן
פולין ובריטניה הזהירו היום כי הן עשויות להשתמש בזכות הווטו שיש להן כדי לסכל את התוכנית לנסח חוקה מוחלשת לאיחוד האירופי במסגרת פסגת מדינות האיחוד, שנפתחה היום (ה') בבריסל.
וורשה דרשה שהחוקה תקנה סמכויות גדולות יותר למדינות קטנות, ואילו בריטניה תבעה שסמכויותיהם של מוסדות האיחוד האירופי יצומצמו. ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר, שמסיים את תפקידו בעוד שבוע, הבהיר כי ידחה כל נוסח חוקה שיהיה דומה לזה שנדחה על ידי תושבי הולנד וצרפת לפני כשנתיים. בלייר שוחח בנושא גם עם מחליפו המיועד, שר האוצר גורדון בראון.
מרקל עם סולאנה, היום. צפויים דיונים מורכבים (צילום: רויטרס)
בינתיים, גם ראש ממשלת פולין, ירוסלאב קצ'ינסקי, טען כי הנוסח, שאותו חיברה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, עדיין בעייתי בעיני ארצו. "המצב עדיין לא מספק אותנו", אמר קצ'ינסקי לעיתון פולני בוורשה. "נעשה הכל כדי לקדם פתרון שייתן מענה לדרישותנו - ולא, נטיל וטו על החוקה".
נוסח החוקה שחיברה מרקל קובע כי אוכלוסייתה של מדינה ממלאת תפקיד משמעותי במשקל שינתן לקולה. ואולם, קצ'ינסקי דורש שלארצו ינתן משקל גדול יותר. הוא טוען כי יש לקחת בחשבון את אזרחי פולין הרבים שנהרגו במהלך הכיבוש הנאצי בתקופת מלחמת העולם השנייה. לדבריו, אלמלא המלחמה, היתה אוכלוסיית פולין גדולה בהרבה.
מרקל הגיעה למטה האיחוד האירופי בבריסל שעות קודם לכינוס, כדי לנהל שיחות מקדימות עם נשיא הנציבות האירופית, ז'וזה מנואל בארוסו, ועם מתאם מדיניות החוץ של האיחוד, חוויאר סולאנה. עם הגיעה של המשלחת הגרמנית לבריסל, אמר שר החוץ הגרמני, פרנק-ולטר שטיינמאייר כי נחוצה פשרה כדי לפתור את המחלוקות העמוקות בנוגע לעתידו של גוש המדינות המתרחב.
דיפלומטים מעריכים כי המשא ומתן בין המנהיגים יהיה קשה ומורכב - מאחר שפולין ובריטניה צפויות להישאר איתנות בסירובן לחלקים מסוימים בנוסח החוקה. מרקל טענה כי לאירופה נחוצים קווים מנחים כדי שתוכל לעמוד באתגרים שניצבים בפניה - כגון התחממות כדור הארץ והגלובליזציה. "הציבור באירופה מצפה זאת מאתנו", כתבה מרקל במכתב למנהיגים. "הגיעה העת לשרטט את מפת הדרכים לרפורמה".
פוסטר של 27 מנהיגי המדינות בהפגנה נגד הפסגה (צילום: AP)
עם זאת, המשימה הזאת לא צפויה להיות קלה - כפי שאותתו המנהיגים בימים ובשבועות שקדמו לפסגה. ההצעה של מרקל ממליצה להעניק לפרלמנטים הלאומיים כוח רב יותר בקביעת חוקי האיחוד - כפי שדרשה הולנד - אך ממליצה כי האיחוד ישמור על כמה אלמנטים בולטים של החוקה שנדחתה ב-2005, בייחוד בכל הקשור לקבלת החלטות ולסמכויות מוסדות
האיחוד - תחום שלו מתנגדת בריטניה.
חרף המחלוקות, מסכימות כל 27 מדינות הגוש כי על האיחוד האירופי לפעול במהירות כדי לקבל סדרה של חוקים חדשים כדי לזרז את הליך קבלת ההחלטות בגוש, המסורבל בשל מספרן הגבוה של המדינות החברות בו.