עזה: השקט חזר לרחובות, המצוקה מחריפה
הימים האחרונים עברו על עזה ללא יריות וקולות נפץ, ובכל זאת קשה להוציא מהתושבים משפט אופטימי. "למרות תחושת הביטחון היחסית, התושבים חוששים מן העתיד", סיפר הבוקר רוכל בשוק. אלפי פקידים בעזה, שנקראו על ידי האיגוד ברמאללה שלא להגיע לעבודתם, חוששים שלא יקבלו את שכרם. בינתיים בחמאס מתעלמים מקריאת אש"ף להקדים את הבחירות ומגדירים את הפסגה בשארם כניסיון להכות את התנועה
שבוע לאחר שכוחות החמאס סיימו להשתלט על הרצועה, משרדי הרשות הפלסטינית ומפקדות מנגנון הביטחון הלאומי, אפשר להרגיש בעזה אווירה של חזרה לשגרה וביטחון מסוים שחזר לרחובות. אך נראה שהשקט היחסי, לעומת היריות הבלתי פוסקות שהיו מנת חלקם של התושבים בחודש האחרון, מטעה. פרט לאותו השקט, תושבי הרצועה מתקשים לציין דבר חיובי נוסף שיטשטש את אווירת הייאוש והחשש מהעתיד.
הבוקר (יום ו'), בשוק של עזה, שוחחנו עם מוחמד סרור, נהג מונית שהגיע לערוך קניות לסוף השבוע וסיפר על כך שהתנועה ברחובות חופשית יותר - אין יריות, אין מתיחות באוויר ואין חשש מאלימות. "מצד שני, אין כסף", אומר סרור, "למרות שאני בשוק, אני קונה רק את המצרכים הבסיסיים".
חלק מתושבי עזה משתדלים לאגור מצרכי יסוד כמו קמח וסוכר ושמן, אבל לא מדובר במשימה פשוטה. לדברי סרור, "רובם חיים מהרגע להרגע ומעט אנשים אוגרים. למי יש כסף לאחסן?".
איסמעיל כחלות, בעל בסטה לפירות, מספר כי הבוקר, בדיוק כמו בימים האחרונים, הוא מגיע בקושי לחמישה אחוזים מן המכירות שהיו לו בעבר. "את מה שעולה 10 שקלים אני מוכר בחמישה - רק שהאנשים יבואו ויקנו. גם ככה אין הרבה קונים, אפילו כשהמחירים זולים. מה זה זולים? בחינם".
כחלות מספר גם הוא על מצוקת המזון הצפויה: "זה נכון שיש חשש ממחסו,ר אבל כשאין כסף - החשש הזה לא מיתרגם לגל קניות. אני לא יודע מה טומן העתיד, אינשאללה יהיה בסדר, אללה הוא זה שמביא את הפרנסה. התנועה אולי כמעט רגילה, אבל אנו חוששים מן העתיד".
כדי להקל על מצוקת התושבים מאפשרת ישראל כל העת למשאיות אספקת מזון להיכנס לתוך הרצועה. אתמול איפשרה ישראל הכנסת 300 טונות של מזון, תרומת מלך ירדן. בין היתר הועברו 130 טון קמח, כ-50 טון אורז והיקף דומה של סוכר, 34 טון פסטה, 20 טון שעועית, 30 טון מרגרינה, 18.5 טון שעורה, 33 טון עדשים, 5 טון תה, 8 טון אבקת חלב, 15 טון חומוס, 2 טון מרק ו-7 טון חומרי חיטוי. בנוסף הועברו עשרות אלפי ליטרים של בנזין, גז וסולר דרך מסוף הדלקים בנחל עוז.
אבל מצוקת המזון אינה הסוגייה היחידה המטרידה את התושבים בעזה, ביום שאחרי השתלטות החמאס. התושבים מתקשים לגייס כסף, ונראה כי העוני עומד להתפשט. סרור מספר כי בימים האחרונים הוא ואשתו נאלצים להחליט על צמצום נוסף בהוצאות - בין היתר על ידי הוצאת הילד מהגן. לדבריו, התושבים עוקבים בדריכות אחר דבר אחד - האם תאפשר ישראל את יציאתם של אלה החפצים בכך אל הגדה המערבית: "בגדה יש יותר סיכוי לעבוד, לא בגלל ששם יש הרבה מקומות עבודה אלא בגלל שמשם יש יותר סיכוי להסתנן לעבודה בישראל".
בעיה נוספת שנוצרה בעקבות האירועים האחרונים היא זו של פקידי הרשות הפלסטנית בעזה, שאינם יודעים אם לשוב למקומות עבודתם או לא. פקיד בשלטון המקומי בעזה אמר הבוקר ל-ynet כי איגוד הפקידים מרמאללה קרא לעובדים שלא לשוב לעבודתם: "אנחנו לא יודעים מה לעשות אבל כנראה שלא נחזור לעבודה, מה שאומר שאלפים מבינינו יישארו חסרי מעש. בנוסף לכל הבעיות נצטרך לסבול גם משיעמום. החשש הוא שבסוף עוד עלולים להגיד לנו 'לא קיבלתם משכורת כי לא הלכתם לעבודה'".
היום תקיים תנועת החמאס את תפילות השישי בצל נאומו שלשום של נשיא הרשות, אבו מאזן, שהאשים את התנועה בכך שהיא מנסה להקים "נסיכות של חושך על חורבותיה של עזה ושל הדמוקרטיה שקרסה ברצועה". בחמאס וכלי התקשורת של התנועה מנסים להבליט בימים האחרונים את תחושת הביטחון ברצועה, את העובדה שאין מחסור וחשוב מכל - את העובדה שאנשי הביטחון הפלסטינים שהיו מוקד לשחיתות ולמתח, כבר אינם נמצאים בשטח.
לפי שעה בחמאס לא הגיבו לקריאת המועצה המרכזית של אש"ף להקדמת הבחירות. בתנועה אומרים כי המועצה עצמה היא בלתי חוקית ואינה מייצגת. הם אף מזהירים כי פסגת שארם - שצפויה להתכנס ביום שני הקרוב - אינה יותר מניסיון להכות את החמאס.
לקראת הפסגה מתכוון ראש הממשלה, אהוד אולמרט, להביא לישיבת הממשלה ביום ראשון את נושא הפשרת כספי המסים לרשות הפלסטינית ולממשלת החירום, בראשות סלאם פיאד. כיום מחזיקה ישראל בכ-400 מיליון דולר מכספי הרשות הפלסטינית, שלא הועברו בשל עליית החמאס לשלטון ולאחר הסרת החרם של ארצות הברית ומדינות אירופה על ממשלת פיאד, מתכוון אולמרט לאפשר הזרמת כספים לפלסטינים. הכספים יועברו בצורה מדורגת לאחר מציאת מנגנון אשר יאפשר שימוש מבוקר בהם, כדי שהם לא יועברו לארגונים וגופים הקשורים לטרור.