שתף קטע נבחר

 

סרקוזי: לפרוש בהקדם משקיפים בדרפור

"שתיקה לנוכח המצב בדרפור מביאה עוד הרג", אמר נשיא צרפת בפתח כינוס בינלאומי שאירח בארמון האליזה, במטרה לדון בשיפור המצב בדרפור. בכינוס צפויים המשתתפים לדון בהרכבו של כוח המשקיפים המשולב שעתיד להתפרס בחבל שסוע- הקרבות, בסמכויותיו, ובלוח הזמנים להצבתו

נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, קרא היום (ב') לקהיליה הבינלאומית לפעול במהירות כדי לאפשר את פרישת משקיפי השלום בחבל דרפור בסודן. זאת, במסגרת כינוס בינלאומי שאירח הנשיא הצרפתי, במטרה לשלב את המאמצים הבינלאומיים לשיפור המצב הקשה בחבל שסוע-הקרבות.

 

סודן עצמה לא הוזמנה להשתתף בכינוס בפריז - שאורגן על ידי הממשלה הצרפתית החדשה, שטענה כי יישוב הסכסוך בדרפור נמצא בראש רשימת עדיפויותיה. המפגש נערך כמעט שבועיים לאחר שחרטום, בעקבות לחץ בינלאומי, הודיעה על הסכמתה לפרישת כוח משקיפים משולב לאו"ם ולאיחוד האפריקני בדרפור.

 

סרקוזי התחיב להעביר 10 מיליון אירו למימון הכוח המשולב. "שתיקה לנוכח המצב בדרפור מביאה עוד הרג", אמר סרקוזי בדברי הפתיחה שנשא בפני באי הכינוס. "חוסר ההחלטיות וחוסר המעש הם בלתי מתקבלים על הדעת", הוסיף. סרקוזי שיבח את סודן על שהסכימה לפרישת הכוח המשולב, אך ציין כי "עלינו להיות תקיפים כלפי מחרחרי מלחמה המסרבים לשבת לשולחן הדיונים".


באן קי-מון, סרקוזי, רייס ושר החוץ קושנר, בפתח הכינוס (צילום: רויטרס)

 

בפתח פגישה עם שר החוץ הצרפתי ערב הכינוס, אמרה אתמול מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, כי הקהיליה הבינלאומית נכשלה בטיפול בדרפור. "נוכחתי במה עיני בתנאי המחייה הקשים של תושבי דרפור, ולמען הכנות, איני סבורה שהקהיליה הבינלאומית עמדה במחויבויותיה בעניין הזה".

 

רייס בירכה על היוזמה הצרפתית החדשה למען דרפור. קודם למפגש הבינלאומי, נועדה רייס ביחידות עם סרקוזי, לראשונה מאז שנכנס לתפקיד, והחליף את ז'אק שיראק, שעימו היו לארצות הברית יחסים מורכבים.

 

בכינוס היום צפויים הצדדים לדון בהרכבו של כוח המשקיפים המשולב, בסמכויותיו, ובלוח הזמנים להצבתו. גורמים בפריז מסרו כי הם מקווים שיצליחו לרתום לנושא את הקהיליה הבינלאומית, מאחר שמדובר ב"רגע מכריע".

 

המשבר בדרפור החל ב-2003, כאשר שבטים אפריקנים התקוממו נגד הממשלה שלטענתם קיפחה אותם ואת חבל דרפור הצחיח שבו הם מתגוררים. בתגובה לכך, שיסתה הממשלה בחרטום את המליציה הערבית הג'נג'וויד בשבטים, כדי לדכא את התקוממותם. המיליציה פתחה במסע הרג, ביזה ואונס. על פי הערכות בינלאומיות נספו בארבע שנות הלחימה בדרפור כ-200 אלף בני אדם, וכ-2.5 מיליון נאלצו לעקור מבתיהם. עם זאת, סודן טוענת כי ההערכות מוגזמות, וכי רק 9,000 בני אדם נהרגו. ב-2004 כינתה ארצות הברית את המתרחש בדרפור "רצח עם" - חרף התנגדותה של חרטום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילד במחנה עקורים בדרפור. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים