רוב ה'צברים': "העולים אחראים לגידול בפשיעה"
סקר חדש מגלה נתונים עגומים על שילוב העולים מחבר העמים בחברה הישראלית. 68 אחוזים מילידי הארץ סבורים שהעולים אחראים להחרפת הפשיעה בישראל. רק 12 אחוז מהעולים חשים שהשתלבו לגמרי בחברה. עורכי הסקר: "צעירים משתלבים טוב יותר. המבוגרים מסתגרים בתרבות של עצמם"
הצברים נגד העולים. סקר חדש מגלה נתונים חדשים על יחס ילידי הארץ לעולים החדשים מחבר העמים: 68 אחוזים בטוחים כי העולים אחראים להחרפת הפשיעה בישראל. עם זאת, אחוז דומה מהנשאלים בסקר מייחס לעולים תרומה לחברה הישראלית בתחומים רבים.
הסקר מעלה נתונים עגומים למדי על השתלבות העולים בחברה ועל נכונותם של ילידי הארץ לפעול לטובת השתלבות זו. בין היתר, עולה כי ל-48 אחוזים מהצברים אין כלל חברים מקרב העולים דוברי הרוסית. למעלה ממחצית מציבור הוותיקים מעידים שאינם עושים דבר כדי לקרב את יוצאי הברית המועצות לחברה הישראלית. מי שכן בוחר לעשות זאת הם לרוב בעלי השכלה גבוהה, או ילידי הארץ בגילאי 18-24.
הסקר הקיף נשאלים בשתי קבוצות שונות: 446 צברים ו-400 עולים מברה"מ ומחבר העמים, שעלו מאז 1989. בסקר נשאל כל אדם אודות התייחסותו לאנשי הקבוצה האחרת. הסקר נערך על ידי מכון market watch עבור המרכז הרעיוני–חינוכי של קרן כצנלסון, לקראת פסטיבל כפר בלום. תוצאותיו יוצגו בכינוס שייערך בפסטיבל, תחת הכותרת: "התגנבות יחידים – השפעת העלייה הסובייטית על התרבות בישראל".
רק 12 אחוזים מהעולים השיבו כי הם חשים שהשתלבו לחלוטין בחברה הישראלית ועורכי הסקר מציינים שרבים מאלה - שייכים לקבוצות הגיל הצעירה.. עם זאת, ל-70 אחוזים מהעולים יש חברים צברים. עם זאת, 41 אחוזים מהעולים מסכימים עם האמירה ששהעולים יצרו לעצמם 'גטו תרבותי' ו-40 אחוזים טוענים כי התרבות הישראלית לא תרמה ואף פגעה בתרבות שהביאו עימם מארץ המוצא.
"הצעירים משתלבים טוב יותר"
עורכי הסקר ניסו לבדוק מה יחסם של העולים לשאלת הגיור וההשתלבות בחברה. 63 אחוזים מהעולים סבורים כי אין זה הכרחי לעולים שלא מוגדרים כיהודים על פי ההלכה לעבור גיור על מנת להשתלב בחברה הישראלית.
יגאל צחור, מנהל המרכז שהזמין את הסקר, אומר ל-ynet כי אינו מופתע מקיום הסטיגמה השלילית לגבי ציבור העולים, אך יחד עם זאת שמח לציין כי הישראלים מודעים היטב לתרומתה של העלייה לחברה. עוד אמר כי "בני הדור הצעיר של הותיקים והעולים מתערים ומשתלבים טוב יותר זה בזה, וכנראה שלצבא יש חלק גדול בכך. המבוגרים, לעומת זאת, מגנים על תרבותם ומסתגרים בה".
צחור מציע פתרון להאצת השילוב: "מקומות בילוי ומפגש משותפים שבהם ייחשפו הקהלים המעורבים למוזיקה, ספרות, כתיבה, שירה ועוד".
בוריס מפציר, מנכ"ל משרד הקליטה לשעבר, מביע צער על העולה מן הסקר ואומר כי "הנתונים מצביעים על כך שה'שבט' של התפוצה הרוסית עדיין לא התחבר ל'חללית האם' של החברה הישראלית. זה אומר הרבה, ולאו דווקא לטובה, על החיבור החברתי והנפשי בחברה שלנו".