שתף קטע נבחר

10 צעירים מתו - סם הפיצוציות PMMA מחוץ לחוק

לאחר שבחודשים האחרונים מתו עשרה צעירים משימוש בסמי פיצוציות, ביניהם "חלום לבן", שגם מכונה "מוות", החליטה היום ועדת הרווחה של הכנסת להוסיף את החומר PMMA, המרכיב המרכזי של הסם, לפקודת הסמים

ועדת העבודה הרווחה והבריאות אישרה היום (ב') את הכללתו של סם הפיצוציות PMMA הנמכר בשמות Death (מוות) ו"חלום לבן" בפקודת הסמים. בחודשים האחרונים מתו עשרה צעירים לאחר שהשתמשו בסם, ובתוך כשבועיים ייאסר שיווקו.

 

הסם PMMA (פראמטוקסי-מתאמפתאמין) שייך למשפחת האמפטאמינים, לה משתייך גם האקסטזי. הוא פועל באופן דומה, גורם לעליית קצב הלב ולחץ הדם וכמו שדווח, עלול לגרום גם למוות. בשנים האחרונות נתפסו מיליוני גלולות של החומר באוסטריה, גרמניה, שבדיה ודנמרק, וככל הנראה הסם הגיע לפיצוציות בישראל באמצעות הברחות.

 

השפעת הכדור מופיעה רק זמן רב אחרי נטילת הכדור, כך שהמשתמשים מתפתים ליטול יותר גלולות כדי לזרז את ההשפעה. טבליות ה-PMMA נמכרות בפיצוציות במחיר של 50 עד 100 שקלים.

 

ד"ר ישראל פיטוסי, רוקח משרד הבריאות האחראי על תחום הסמים האסורים, מסר ל-ynet כי בשבועות האחרונים נרשמו 10 מקרי מוות של צעירים שהשתמשו בסם. "מרגע הדיווח, פתחנו במירוץ כדי לכנס את הוועדה שתוציא מחוץ לחוק את הסם", אומר ד"ר פיטוסי, "ובתוך שבועיים הוא יוצא מחוץ לחוק".

 

"לצערנו, בכל פעם שאנחנו מכלילים חומר חדש בפקודת הסמים המסוכנים, מתחכמים לנו וממציאים חומר שדומה לו", אומר יו"ר הועדה, ח"כ משה שרוני, "רק לפני מספר חודשים אסרה הוועדה את השימוש בחומר PMA הדומה לו בהשפעותיו, והיום אנחנו אוסרים את החומר PMMA".

 

בחודש מרץ האחרון הוצאו מחוץ לחוק ארבעה סמים נוספים הנמכרים בפיצוציות: סם האונס (GHB), החומר די-מתיל קתינון, הנמכר בפיצוציות בשם "רקפת" וחומר בשם מתילון, המוכר לציבור כ-"explosion" (ראו מסגרת).

 

שניים מהחומרים הם נגזרות של סם האונס. אחד מהם, ה-GBL, משמש כדבק במפעלים מסויימים ואפשר בפשטות לייצר ממנו את סם האונס באמצעות

מיהולו בשתיה. החומר גורם לאובדן זיכרון וקשר למציאות, ולכן קל לאנוס את המשתמשות בו, כיוון שעם ההתעוררות מהשפעתו – אין זוכרים את שאירע.

 

לפני שלוש שנים הוצא החומר "קאטינון", החומר הפעיל בעלי הגת, מחוץ לחוק. החומר הוא המרכיב בסם חגיגת, ואחזקתו מכירתו והשימוש בו הפכה כדין אחזקת כל סם מסוכן אחר. עם זאת ועדת הבריאות של הכנס קבעה כי לעיסת עלי גת הנהוגה בקרב התימנים, תמשיך להיות חוקית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי גיל
פיצוציה. פחות סם אחד
צילום: אפי גיל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים