סקר בתי הדין: יותר סרבניות גט מאשר סרבנים
בבתי הדין הרבניים מתמודדים עם הטענות שיש אלפי מסורבי גט בישראל. היום חשפו נתונים מפתיעים מתיקי הגירושין הפתוחים. הרב בן דהאן: "הטענות שיש אלפי מסורבות גט - דמיוניות". וגם: למה התל-אביבים לא מגיעים לבית הדין לסגור את תיק הגירושין?
הידעתם? יש יותר סרבניות גט מאשר סרבנים. בסקר אותו מפרסמת היום (ג') הנהלת בתי הדין הרבניים, תחת הכותרת: "מדוע בני הזוג טרם התגרשו?" מתבררים מספר נתונים מפתיעים. על פי הסקר, מתברר שמספר מסורבי הגט בישראל מגיע ל-190 (20% מהתיקים הפתוחים), נתון הגבוה ממספרן של מסורבות הגט המגיע לכדי 180 בלבד (18%).
הסקר נערך על פי דגימה של 346 תיקי גירושין, מתוך 942 תיקי גירושין "פתוחים", המתנהלים מעל שנתיים נכון לסוף שנת 2006 וטרם נסגרו.
- אישה יכולה להעיד? תלוי מי הדיין
- דיינים, מילים זה לא משחק!
- תתנהגי יפה, או שנבטל לך את הגט
- ביטול גט? אין חיה כזו
- פרופ' פרידמן, ק' מחכה לגט
עוד חושף הסקר כי מספר העגונות במדינת ישראל מגיע ל-69, כאשר 25 מסרבני הגט שוהים בישראל ועוד 45 שוהים בחו"ל. עוד מציג הסקר כי 13% מהזוגות טרם התגרשו זאת בעקבות סכסוכי ממון. 1% מהזוגות מתבושש להתגרש בשל מחלוקת הנוגעת לאחזקת הילדים. 19% מהזוגות כאמור, מתעכבים בסגירת תיק הגירושין בשל בעל המסרב להעניק את הגט, ואילו 20% מהזוגות מתעכבים בסגירת התיק בשל סירובה של האישה להסכים לגירושין.
5% מהזוגות אינם מתגרשים מכיוון שהם נמצאים בתהליכים של שלום בית ואילו 18% מהתיקים אינם נסגרים פשוט בשל הזנחת הנושא על ידי בני הזוג. פרט מעניין נוסף שהעלו הנתונים במחקר של בתי הדין הרבניים: 11% מהזוגות שפתחו תיק גירושין ובמסגרתו הסכם הגירושין אושר, לא הגיעו למועד ביצוע הגט. התופעה הזו היא ייחודית לבית הדין בעיר תל אביב. המשמעות: קרוב ל-100 תיקים מחכים להיסגר רק בתל אביב. "בני הזוג כאילו שמים את הגירושין שלהם בסטנד-ביי", מסבירה דוברת בתי הדין הרבניים, אפרת אורבך.
מלחמה מסביב לעולם
בסקר מציגה הנהלת בתי הדין הרבניים את מיפוי המדינות בהם שוהים סרבני הגט, בארץ ובעולם. בישראל ישנם 24 סרבני גט. במדינות חבר העמים שוהים 16 סרבנים. בארה"ב ובצרפת ישנם 10 סרבנים בכל מדינה. סרבני הגט נמלטו אף למדינות כגון: הודו, מצרים, אנגליה, סין, מרוקו וצ'כיה.
עוד עולה כי מכלל סרבניות הגט אשר נמלטו אל מחוץ לגבולות ישראל ישנה רק אישה אחת שמונה בעניינה חוקר פרטי, לשם סגירת התיק.
מעיין קרת מזדהה עם המסורבות. בשמלה של אירה גולדמן ל"קום איל פו" (צילומים: יריב פיין, סטיילינג: דורין אטיאס, איפור: איל מקיאג', שיער: אבי פדידה)
בתי הדין הרבניים מפעילים מערכת חוקרים פרטיים בתשלום לאיתור סרבני הגט בארץ ובעולם. בכ-40 תיקים מונו חוקרים פרטיים. וב-44 תיקים נשלח שליח בית הדין לחו"ל כדי לשכנע את הסרבן. ב-41 תיקים הוטלו סנקציות לסרבני הגט הקבועות לחוק הכוללות בין השאר מניעת רישיון נהיגה וחשבון בנק, למשל. בנוסף, לפי הדיווח, בוצעו עשרות הבאה למעצר ומאסר לסרבני הגט. כמו כן הוצאו עשרות צווי עיכוב יציאה מהארץ לפי בקשתה בת הזוג.
נתון מעניין נוסף הוא מספר תיקי הגירושין הנפתחים בישראל לפי פילוח של שנים. כאמור, עד לסוף שנת 2006 נותרו בישראל 942 תיקים המתנהלים מעל שנתיים וטרם נסגרו בגט. התיקים ה"חדשים" נפתחו בין השנים 2000- 2005. מספר התיקים מגיע לכדי 725 תיקים שנפתחו המהווים 77% מכלל התיקים. 216 נחשבים כתיקים "ותיקים" והם מהווים 23% מכלל התיקים. יש לציין כי רק כ-19% מבין התיקים הללו טרם נסתיימו בגט בשל סרבנות הבעל. מתוך כלל התיקים בהם התמקד המחקר, 13 תיקים כבר הסתיימו בגט בתחילת 2007, לאחר מועד סיום ביצוע הסקר.
"אין אלפי מסורבות"
מנכ"ל בתי הדין הרבניים, הרב אלי בן דהאן אמר בעקבות הסקר כי "אין שום בסיס עובדתי מאחורי הטענות שיש אלפי מסורבות גט בישראל. לפי הנתונים שהצגנו, יש בישראל רק 942 תיקים פתוחים כך שכל טענה אחרת הינה דמיונית".
עוד הוסיף בן דהאן וציין כי בכל הקשור לסנקציות כנגד סרבני הגט, הוא עצמו היה מעדיף את עמדת ההלכה, אך זו אסורה על פי החוק הישראלי. "מבחינה הלכתית נקבע שבעל המסרב לתת גט ובית הדין כופה זאת עליו, מכים אותו בשוטים. לפי החוק בישראל אי אפשר לבצע את ההלכה הזו", אמר בן דהאן.